Ford Mustang Shelby GT500 mot Jaguar F-Type P450
Det finns många bildrömmar men inte lika många chanser att förverkliga dem. Köpa en fint spinnande Jaguar med sportbilsprestanda. Eller 770 hästkrafter förpackade i ett enda stort och svulstigt grönt paket. När du står där med lite överblivna pengar är valet inte helt enkelt.
Rubriken ”Päronsplitt” på förstasidan kommer från skämtet om favoritglassen under skilsmässor. Och på något sätt kommer jag att tänka på skilsmässor när jag provkör Jaguar F-Type och Ford Mustang Shelby GT500.
Båda bilarna symboliserar nyvunnen frihet, nystart eller för den delen ett stort mått själviskhet, och lite nu eller aldrig. Båda bilarna uppfyller drömmar, drömmar som kanske är lite för mycket och lite för kraftiga men drömmar som ska uppfyllas till varje pris.
Det räcker inte med en Porsche Cayman eller en BMW M5. Det funkar inte med en Audi R8 eller ens en Mercedes-AMG. Sportiga utrustningspaket är långt ifrån tillräckligt. Det behövs i stället en rejäl markering. Den där affischen från pojk- eller flickrummet ska ner till garageuppfarten. Nu.
Såna här tankar kan komma vid en skilsmässa och det är för vissa där och då det är möjligt att hitta ekonomiskt utrymme för att betala 1,5 miljoner för en Ford Mustang eller 1,2 miljoner för en Jaguar. Huset är sålt tillsammans med sommarstugan och det går att nöja sig med ett mindre boende. Semesterresorna blir kortare och billigare och golfen kan vänta lite. Det är nu det ska ske.
Jag lyckades med hjälp av en dansk importör ställa Ford Mustang Shelby GT500 och Jaguar F-Type P450 på svenska skånska sommarvägar. Shelby GT500 är tyvärr en version som inte importeras till Sverige av vår egen importör. Dessutom har jag tillgång till racerbanan Ring Knutstorp för extra tuff utvärdering av hur bra de här bilarna är som sportbilar – när det svänger på riktigt.
Jag har tidigare kört F-Type P450 med fyrhjulsdrift men den här gången är det den bakhjulsdrivna varianten som går upp mot den likaledes bakhjulsdrivna Mustangen. Och lika bra är väl det, för fyrhjulsdriften fick rejäl kritik för att vara för långsam och oprecis när F-Type ställdes mot ett gäng andra fyrhjulsdrivna prestandabilar i vårt stora vintertest, Teknikens Värld nummer 5, 2021 som finns att ladda hem på vår hemsida. Tillsammans med breda däck konstaterade testlaget att F-Type var en fin sportbil men inget för vintervägar. Den sena reaktionen från fyrhjulsdriften upplevdes till och med som lite farlig.
Jag får också hålla med testpanelens något syrliga kommentar om att 450 hästkrafter från en V8-motor på fem liter inte är speciellt imponerande. Det lossnar liksom aldrig för Jaguar F-Type i den här snälla versionen. Det finns ingen lössläppt glädje eller ohämmad kraft.
Värstingversionen F-Type P575 har 575 hästkrafter men även den känns återhållsam och det är först i sportigaste körläget som det går att ana någon form av blodtörst från katten.
Ute på Knutstorps slingriga bana med ett par hisnande höjdskillnader blir Jaguar F-Type mest besvärlig. Responsen i styrningen och från den åttastegade automatlådan är inte tillräckligt direkt och rå för att det ska bli roligt att köra på en racerbana. F-Type är för sävlig.
Det är lite irriterande eftersom vi vet att Jaguar kan om de vill, de har helt enkelt låst in F-Type i något slags försök att göra en snäll sportbil för alla. Inte ens det snygga ljudet är lämnat orört. Det som var en fröjd att åka och lyssna till, inte minst vid nedväxlingar. Nu är det nedtonat och tråkigt.
Ute på landsvägen fungerar F-Type mycket bättre. Här gör det inget att stolarna är lite mjuka eftersom det inte kränger så mycket. Här är det nästan bra att det inte låter lika mycket i sportläget, det är inte alla som uppskattar snarkningar på väg in i en rondell.
Kör du Jaguar F-Type P450 i komfortläget är det knappt att du märker att det här är en sportbil. Ja. förutom att du sitter lågt och att dörrarna är långa. För att vara sportbil har F-Type rejält med lastutrymme, 336 liter, men jämför du med en prestandabil som byggts för motorvägskörning, till exempel den BMW M440i som också var med i vintertestet, saknas det drygt 100 liter. Lastutrymmet är också svårutnyttjat då det är långt och lågt.
Men du köper förstås inte en Jaguar F-Type för att åka till racerbanan på trackday eller för att lasta prylar på Ikea. Du köper en Jaguar F-Type för att den är bekväm att åka långt i, den är snygg att titta på och att den signalerar något så svårdefinierat som medveten, sofistikerad, sportig lyx. Köparen valde inte vilken sportbil som helst – utan en Jaguar.
I det avseendet skiljer sig Ford Mustang mot Jaguar F-Type. För är det något Ford Mustang är så är det en sportbil för folket. Säg Porsche, Ferrari eller Mustang och de allra flesta vet på ett ungefär vilken slags bil du pratar om. Eller de tror sig veta. För i mitt tycke är Ford Mustang något helt annat där den står i depån på Knutstorp jämfört med gemene mans uppfattning om vad Ford Mustang är för något.
Jag var med när Fords dåvarande chef i Europa, Jim Farley, iförd jeans och t-shirt relanserade Ford Mustang i Europa. Och vilken succé det blev. Ford lyckades verkligen väcka liv i Mustang och skapa näst intill samma hype som på 1960-talet. Det gick så bra för Ford Mustang i Europa att Farley avancerade och nu är näst högste chef för hela Ford. Och jo, Jim Farley körde förstås en 60-tals-Mustang genom USA i sin ungdom. Pappa jobbade på Ford i Detroit och unge Jim älskade sin Mustang.
Och om Jaguar slätat över och gömt undan kraften i F-Type är det inget som Ford ägnat sig åt med värstingversionen Shelby GT500. Eller vad sägs om 770 hästkrafter från en 5,2-liters V8. Bara det får det förstås att vattnas i munnen. Sedan designen på det. Titta bara! Från kobran i grillen, luftintaget, lyktorna, hjul och bromsar och vingen. Plus färgen. Diskret? Nej, aldrig i livet.
Det vinande ljudet från kompressorn är beroendeframkallande på samma sätt som snarkandet från Jaguars V8 var en gång för länge sedan. Tyvärr tvingas vi hålla nere varvtalet för att inte bli utkastade från racerbanan. Shelby GT500 spränger alla ljudvallar.
Och trots att det här ser väldigt amerikanskt mjukt och svulstigt ut gör den inte alls bort sig på banan. Under Teknikens Världs stora Bankalas så placerar sig Ford Mustang Shelby GT500 på nionde plats av totalt 23 sportbilar. Verkligen inte illa. Så här löd omdömet från våra mest rutinerade rejsers:
”Men hur känns det att kasta loss med 770 hästar i en bil som på förhand verkar vara alldeles för mjuk? Sanningen är att Ford Mustang Shelby GT500 inte alls är för mjuk. Visst, det finns ett mått av krängning och det är en stor och tung bil, men grundbulten i uppträdandet blir ändå vettig hanterbarhet och hyfsad balans. Styrningen fungerar bra, men den saknar känsla. Näst intill helt, för att vara rakt på sak. Trots extremt greppiga Michelin Pilot Sport Cup 2-däck så vidareförmedlas i stort sett ingen känsla upp genom ratten. Synd, det hade gjort den makalösa upplevelsen ännu bättre. För makalös, det är just vad Ford Mustang Shelby GT500 är.”
För- och nackdelar
Jaguar F-Type P450
✔ Design.
Det är något speciellt med en sportbil från Jaguar.
✘ Kraften.
Vi tycker att det saknas 150-200 hästkrafter.
✔ Komfort.
En sportbil du kan åka riktigt långt med, och de är inte så många.
✘ Förbrukning.
Trots lite effekt och till synes lågt luftmotstånd drar den mycket soppa.
Ford Mustang Shelby GT500
✔ Design.
Massor av muskler som förpackats väl.
✘ Interiör.
Lite för omodernt till och med för att vara Ford.
✔ Växellådan.
Tack Ford för att vi får tillgång till den råa kraften.
✘ Import.
Ford importerar inte den här till Sverige så det är privatimport som gäller.
Att kalla den här Mussen för beskedlig ute på vägen är att ta i för mycket. Men är det något en amerikansk biltillverkare kan så är det komfortläget. Det är mer mitt eget ego som inte känner sig komfortabelt när jag kör in i små byar i den gröna jättecoola bilen. Den sjustegade dubbelkopplingslådan – som bara finns för den här versionen – ger riktigt bra vardagskomfort och jag saknar inte den tiostegade automatlådan som sitter i de Mustanger som säljs i Sverige. Ja, om du inte valt den sexstegade manuella då. Den finns däremot inte till Shelby GT500.
Precis som i Jaguaren är instrumenteringen inte alls modern. Det är fortfarande en massa knappar, det är svart och det är rätt instängt. Har man kört en modern elbil, som till exempel Hyundai Ioniq 5, är det som att OTA-skeppas 20 år bakåt i tiden att ratta de här två sportbilarna.
Men precis som många kan längta efter en vanlig tändningsnyckel, att kunna köpa en stor starköl utan att behöva veta en massa förkortningar, örtsorter och namn på skäggiga bryggare eller att köpa en vanlig limpa i en helt vanlig brödhylla är det många som fortfarande vill ha en snygg bil med stor motor och som låter en del.
Då spelar det ingen roll om bränsleförbrukningen är över litern och att finansministern Magdalena Andersson får något fuktigt i ögonvrån när hon ska skicka ut fordonsskatten, 20 000 kronor för Jaguaren och det dubbla för Mustangen, per år i tre år.
Varje skattekrona och varje bensinnota dränks i ljudet från V8-motorerna och där och då är inget faktiskt viktigare än att få förverkliga pojk- eller flickdrömmen.
Nu eller aldrig.
Och vinnaren är...
Få bilar har samma symbolvärde som Ford Mustang Shelby GT500. Och det säger jag inte bara för att jag gillar storyn bakom Carroll Shelby, inte bara för att jag gillar filmen Le Mans 66 där Shelby spelas av Matt Damon eller för att jag ätit frukost med Shelby-familjen på Le Mans i Frankrike. Det räcker att titta på den gröna bilen när den, något tystad, åker runt Knutstorps racerbana eller se när den gröna färgen skär sig i de gula rapsfälten. Ford Mustang Shelby GT500 är päronsplitt ut i minsta detalj.
Ford Mustang Shelby GT500
Pris: 1 595 000 kronor.
Motor: Bensin. 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompressor. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 94,0/93,0 mm, cylindervolym 5 163 cm3. Max effekt 770 hk (567 kW) vid 7 300 r/min, max vridmoment 847 Nm vid 5 000 r/min.
Kraftöverföring: Frontmotor, bakhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 13,4 meter.
Bromsar: Ventilerade stålskivor fram och bak.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 11,0 tum, däck fram/bak 305/30 R20/315/30 R20.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 272, längd 483, bredd 195, höjd 138, spårvidd f/b 161/162. Markfrigång i.u. Tjänstevikt 1 892, maxlast iu, max släpvagnsvikt i.u. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 382 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 3,5 s, toppfart 290 km/h.
Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 1,61 l/mil. CO2 393 g/km.
Garantier: Sidoimport.
Skatt: 39 356 kronor per år de första tre åren, därefter 6 564 kronor per år.
Jaguar F-Type P450
Pris: 1 156 900 kronor.
Motor: Bensin. 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompressor. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 92,5/93,0 mm, cylindervolym 5 000 cm3. Max effekt 450 hk (331 kW) vid 6 750 r/min, max vridmoment 580 Nm vid 2 500 r/min.
Kraftöverföring: Frontmotor, bakhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,3 meter.
Bromsar: Ventilerade stålskivor fram och bak.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd fram/bak 9,0 /10,5 tum, däck fram/bak 255/35 R20/295/30 R20.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 262, längd 447, bredd 192, höjd 131, spårvidd f/b 160/165. Markfrigång 10. Tjänstevikt 1 931, maxlast 219, max släpvagnsvikt i.u. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 356 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 4,6 s, toppfart 285 km/h.
Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 1,09 l/mil. CO2 247 g/km.
Garantier: Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 6 år, lack 3 år. Assistans 3 år.
Skatt: 20 084 kronor per år de första tre åren, därefter 3 352 kronor per år.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se