Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Kia EV6 GT mot Skoda Enyaq Coupé RS iV

Bakom rubriken döljer sig elbilarna Kia EV6 GT och Skoda Enyaq Coupé RS iV som vid en snabb blick kan falla in i samma sportiga fack, men som visar sig vara väsensskilda.

I denna duell får du reda på vilken bil som...

... ger mest körglädje.

... rullar tystast.

... ger mest för pengarna.

... och mycket mer.

Körglädje. En onödig lyx för vissa, en absolut nödvändighet för andra. Enkelt uttryckt att det även ska vara kul att bara köra till affären. Utvecklingen mot sportiga vardagsbilar riktade mot breda massan började någon gång i början av 1960-talet, troligtvis med Mini Cooper. Om du tycker det började med någon annan modell så ber jag om ursäkt. Men få bilar har haft sådant genomslag och varit så tidlöst normskapande som just den modellen.
Drygt tio år senare tar första generationen VW Golf GTI upp samma spår och lyckades på kuppen bilda en egen klass. Samtidigt kom sportiga attribut att appliceras på allt större bilar för att i dag finnas på allt från minsta möjliga till största suv.
Kia EV6 GT och Skoda Enyaq RS iV utger sig för att vara den nya tidens sportiga bilar, därför ska vi låta dem gå en match mot varandra för att se hur väl de stämmer in på beskrivningen. Jag vet, duellen kan tyckas vara helt skev. EV6 GT är Kias starkaste bil någonsin med 585 hästkrafter och acceleration 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.