Mercedes S-klass mot Bentley Flying Spur
Bentley har länge ansetts vara herre på täppan bland lyx och flärd. Mercedes har dock spänt musklerna och lanserat nya S-klass – en bil de själva anser vara världens bästa. Frågan är om den kan utmana 80 år av engelsk tradition?
Det är svinkallt ute så jag har mössa och handskar på. Jag rullar runt med rutorna nervevade trots att det är november. Eller vevade och vevade, bilar över miljonen brukar sällan ha vev. Det där med att frysa kan jag ta, egot ska ju ha sitt. Jag satt just i Bentleyn – en bil som alla vare sig de vill eller inte – har en åsikt om. Antingen stirrar du storögt och berömmer med tummen upp. Med lite tur hör du från gatan någon säga ”åhh… Bentley Continental”. Där har de förvisso fel, nu heter den bara Flying Spur. Andra skiter fullständigt i dig, fast de gör det med flit. Som att de fått syn på dig från håll och tänker ”nej, den där präktiga lilla generalen unnar jag inte ens min blick”. Sånt ser man.
I Mercedes S-klass bryr de sig helt enkelt inte. Bara en vanlig Merca. Ingen ser! Hallå?! Jag har köpt en bil för över miljonen här! Ett litet getöga kan ni väl kasta?
Dessa två lyxkryssare är nu mina hem. Åt fanders med bostadsmarknaden som stigit tolv procent det senaste året – jag köpte mig två rullande rum i stället. Mercedes S-klass är ett 10 kvm stort teknikspäckat finåk för framtiden och Bentley Flying Spur ett barockt vardagsrum på 10,5 kvm med anor från förr. Betalade 3,2 miljoner för båda och det får väl anses rätt okej för en barre av den här kalibern. Då fick jag ju två spisar till också!
Jämförelse bil och bostad
Trots rådande lågkonjunktur har bostadsmarknaden gått upp tolv procent i Sverige de senaste tolv månaderna. På tre år rasar priset på en lyxbil med 50 procent – minst! En lägenhet lär förmodligen gå upp. Men hur mycket körupplevelse ger ett stort tomt rum egentligen? Just det.
Okej, jämförelsen lirar inte helt hundra när det kommer till drivlinorna. Vi fokuserar mer på biltypen här, men det vore samtidigt helt knäppt att inte nämna Flying Spurs sexliters 12-cylindriga W-motor. Vilket monster! När jag trycker plattan ner i fluffmattan så tänker jag på mänskligheten. Kan människan bygga något så fantastiskt som denna urstarka best så kan vi göra vad som helst. Vid fullgas förvandlas motorvägen till en slangbella och 2,5 ton bil blir till den lilla sten som skjuts iväg. Med 625 hk och 800 Nm till ditt förfogande kan du inte göra annat än att le. Läkare borde ordinera medåkningar åt deprimerade patienter. I ett vips är du uppe i 180 km/h utan att du märker det – eller snarare utan att du hör det. Både Bentley och Mercedes får MVG i ljudisolering, något annat hade varit katastrof i en klass som denna. I högre farter fungerar det mjukaste chassiläget av fyra bäst i Bentleyn. Bilen flyter kontrollerat fram över motorvägen utan att det blir för mjukt.
När detta lilla epos skrivs blir just Mercedes S 65 AMG officiell. Även den med 12 cylindrar men med 635 hk och 1 000 Nm! Galet. Sen har du ju S 63 AMG också, V8 med futtiga 585 hk och 900 Nm. Men behöver man verkligen så mycket kraft i en limousin? När jag slingrar mig fram över böljande vägar i västra Uppland i ”min” S 400 Hybrid kan jag bara konstatera – nej, inte direkt. Under huven huserar en 3,5 liters V6:a på 306 hk ackompanjerad av en liten elmotor på 20 kW. Att köra på enbart elmotor är nästan omöjligt. Dess uppgift är att avlasta V6:an vid start och acceleration. Sen är det ju inte heller fy skam att berätta för grannen att man kör ”miljövänligt” heller…
Hoppar förnöjt mellan bilarna. 2,5 ton Bentley dundrar över böljande småvägar men min hjärna tror att jag kör Mini Cooper. Vikten är som borttrollad. Förvånas över relativt rappliga paddlar bakom ratten, men dem använder jag ändå inte. Med den åttaväxlade lådan från ZF i Sport-läge är det bara att koncentrera sig på att köra. Men aningen seg vid kickdown är den dock allt, någon halv sekund så där. Det är klart, dubbelkopplingslåda är väl inte denna biltyps melodi.
S-klass känns än mer välplacerad på småvägar. Trots att det inte skiljer många centimeter mellan de två känns den nättare. En mer ombonad stridspilot-känsla. I tajta kurvor svänger bilen in bättre och är mer lättplacerad än den flygande sporren från Crewe. Om man nu ska använda sig av paddlarna så följer de faktiskt ratten i knixiga svängar. Fingertopparna ligger alltid och vilar på dem.
Mercedes själva säger att de byggt världens bästa bil. Väl inne i bilen slås man av en detaljkvalitet som man bara måste buga för. Den tvåekrade ratten är bland det snyggaste jag sett. Högtalarna i dörren eleganta. Högerhanden lägger du lätt på rullratten och styr ledigt bland menyerna. Självklart är armstöden uppvärmda i både fram- och baksätet. Och stolarna! Bentleys stolar är fantastiska. Men Mercedes har höjt nivån ytterligare ett snäpp. Kramar åt bättre och är inställningsbara exakt hur du vill. Jag brukade ha en Tempur-kudde i min säng, men den har jag slängt. Jag använder den lilla extrakudde som sitter på stolarna i S-klass. Den är skönare.
I S-klass kan du få allt du kan tänka dig. S 400 Hybrid kostar 941 000 kronor outrustad, men vårt exemplar har utrustning för över 350 000 kr. Framlyktorna består av 56 LED-lampor som skärmar av delar av ljuskäglan på den mötande trafiken. Du kan med andra ord köra med helljuset på utan att blända av. Systemet heter Adaptive Highbeam Assist Plus och kostar så klart extra – 17 200 kronor. Som en kvadratmeter bostad i Örebro enligt senaste undersökningen. Att bläddra bland utrustningen är en fröjd. Min favorit är flagghållare vänster fram – 11 000 kronor. Vill du ha en flagga även på den högra sidan kostar även det – trumvirvel – håll i dig – 11 000 kronor! Rolig prissättning – vem köper endast en flagga på en ambassadörsbil?
Den vanliga luftfjädringen i S-klass duger åt alla, och det är vad som sitter i detta exemplar. Aningen mjuk i sitt standardläge men det är väl så en ambassadör vill åka. Jag finner mig åkandes i sportläget mest hela tiden. För 75 000 kronor får du Magic Body Control. Med hjälp av laser läser bilen av vägen och förvarnar stötdämparna för vad som komma skall. Låter som rena rama hokus pokus. Jonas Borglund som rapporterade i nr 19/2013 liknade systemet med att åka en flygande matta. Det fungerar faktiskt! Hiskeligt dyrt så klart, men frågan är om det inte är ett självklart kryss i listan. Köp svagaste motorn så går det jämt ut.
Baksätet i Bentley är givetvis slösande stort. Vitt läder som sig bör, och en mer ombonad känsla går inte hitta. Det är jäkligt snyggt helt enkelt. Men där Bentley har satsat på tradition och vardagsrumskänsla kan du i Mercedes slänga in all teknik du kan tänka dig. Likadana stolar som i framsätet, ställbara på alla möjliga vis och de går även att få med massage. Ett bra exempel på vad som skiljer dem åt är ventilationen. Bentley använder sig av orgelvred som för tankarna till 30-talet medan Mercedes har ett ventilationssystem med inbyggda doftampuller ställbart i tre olika lägen och möjlighet till att jonisera luften som strömmar ut.
Plus och minus
Bentley Flying Spur
+ Motorn. W12:an på sex liter är underbar. Så är det bara. Låter fantastiskt, drar mindre än man tror.
+ Stilen. 80 års erfarenhet av lyxbilar går inte att blunda för. Bentley är cool, så är det bara.
- Priset. Självklart är den för dyr, vad trodde du? Värderaset är enormt!
- Stilen. Nu bor vi ju i Sverige där Jante är född. Du lär irritera en hel del folk, men skit i det.
Mercedes S 400 Hybrid lång
+ Tekniken. Teknologi som du inte trodde fanns. S-klass är en rullande testbänk!
+ Valmöjlighet. Allt från ”svaga” S 350 till S?65 AMG. Struntar du i hk är bilen nästan billig.
- Värderaset. Bilar som kostar dryga miljonen rasar i pris bara du sätter i nyckeln.
- Ingen kombi. Ptja, något måste jag ju skriva här. Äsch, strunta i det, gör dig av med hunden.
När jag hoppat färdigt mellan dessa två lyxlimpor efter en hel dags glatt gasande inser jag att två rullande rum blir för dyrt. Jag måste göra mig av med ett. Min Bentley har dragit kring 1,8 l/mil och Mercedes lite över litern. Flying Spur är en drottning. Hon flyter fram vart hon än åker, vinkar vänligt men distanserat. Bentley gör en bil med grace som knappt någon tillverkare gör längre. Vissa kanske skulle kalla den vräkig, osmaklig eller ålderstigen. Andra skulle säga ljuvlig, klassisk, och perfekt. Trots att detta är tredje generationen (eller andra, beroende på om du räknar facelift) så har designen inte ändrats nämnvärt mycket sedan introduktionen 2005. Vilket är rätt. Bentley ska ju vara konservativa. Men kanske det ligger dem i fatet.
Med Maybach borta från bil- och bostadsmarknaden antar jag att Mercedes kunde lägga allt sitt krut på S-klass. Den är en revolution i finåkande och du kan smeta den full med teknik. Där Bentley är väldigt bra är Mercedes alltid lite bättre. Allt från hur skönt det är att ratta runt i infotainment-menyerna till hur skön den faktiskt är att ratta. Köper du en S 63 AMG så blir Mercedes hyfsat likvärdig prestandamässigt med Bentley. Men Flying Spur är svindyr, vårt exemplar kostar 208 125 Euro (de säljs med priset i euro från Autoropa). En ren S 63 AMG kostar 1 500 000 kronor, då kan du ändå utrusta den rejält innan du är uppe i Flying Spurs prisklass. Mercedes måste helt enkelt ta hem den här duellen. Den är den bättre bilen. Och aningen mer prisvärd också.
Men båda bilarna har en akilleshäl. Ingen av dem går att utrusta med duschslang i tillvalslistorna. Första tillverkaren som monterar det kommer vinna ny mark. Då slipper jag nämligen duscha under en hink.
Vinnare: Mercedes S 400 Hybrid lång
När det kommer till att välja med hjärtat väljer du Bentley. Den har stil, klass och en utstrålning som få bilar i dag besitter. En motor lik en hästspark, en inredning lik en gräddtårta. Snygg. Men på varje liten punkt där Bentley är bra, är Mercedes lite bättre.
Dess innovativa teknik trodde man bara fanns i TV-spel. S-klass tar lyxglidande till en ny nivå – både i fram och baksätet. Hatten av!
Bentley Flying Spur
Pris: 208 125 euro (cirka 1 875 000 kronor), säljs nu.
Motor: Bensin. Längsmonterad 12-cyl W-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kompression 9,0:1. Borrning/slag 84,0/90,2 mm, cylindervolym 5 998 cm3. Max effekt 625 hk (460 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 800 Nm vid 2 000 r/min.
Kraftöverföring: Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ: Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med 4 tvärställda länkarmar per sida.
Styrning: Hydraulisk servo. Vändcirkel 11,7 meter.
Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 9,5 tum, däck 275/35 ZR21.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 307, längd 530, bredd 198, höjd 149, spårvidd f/b 164/164. Markfrigång 12. Tjänstevikt 2 475, maxlast 497, max släpvagnsvikt 0. Tank 90 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 442 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 4,6 s, toppfart 320 km/h.
Bränsleförbrukning: Stad 2,24, landsväg 1,02, blandad körning 1,47. CO2 343 g/km.
Garantier: Nybil 3 år.
Skatt: 4 880 kronor per år.
Mercedes S 400 Hybrid lång
Pris: 951 000 kronor.
Motor: Bensin/el. Längsmonterad V6 med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. Elmotor 27 hk/250 Nm. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,0:1. Borrning/slag 92,9/86 mm, cylindervolym 3 498 cm3. Max effekt 306 hk (225 kW) vid 6 600 r/min, max vridmoment 370 Nm vid 3 500–5 250 r/min.
Kraftöverföring: Motor fram, bakhjulsdrift. 7-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ: Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fyra länkarmar. Bak multilänkaxel.
Styrning: Elektromekanisk servo. Kuggstångsstyrning. Vändcirkel 12,3 meter.
Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 245/55 R17.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 317, längd 525, bredd 190, höjd 149, spårvidd f/b 162/164. Markfrigång iu. Tjänstevikt 1 945, maxlast 685, max släpvagnsvikt 0. Tank 90 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 442 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 6,8 s, toppfart 250 km/h.
Bränsleförbrukning: Stad 0,74, landsväg 0,65, blandad körning 0,68. CO2 147 - 159 g/km.
Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 30 år.
Skatt: 1 200 kronor per år.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se