Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Duell mellan koncernsyskonen Polestar 1 och Volvo V60 Recharge Polestar Engineered.Duell mellan koncernsyskonen Polestar 1 och Volvo V60 Recharge Polestar Engineered.Duell mellan koncernsyskonen Polestar 1 och Volvo V60 Recharge Polestar Engineered.
Duell mellan koncernsyskonen Polestar 1 och Volvo V60 Recharge Polestar Engineered. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Polestar 1 mot Volvo V60 Recharge Polestar Engineered

Två värstingar från två märken som har väldigt mycket gemensamt. Hur mycket skiljer egentligen GT-vagnen Polestar 1 från den familjevänliga prestandakombin Volvo V60 Recharge Polestar Engineered? Chengdu mot Torslanda.

Ljuset är så där lite extra bra när vi under den gyllene timmen innan solnedgången ger oss ut på de skånska slätterna. En snövit Polestar 1 och en silverfärgad Volvo V60 signerad Polestar står till förfogande. Nycklarna är lätta att blanda ihop och med ett knapptryck blir det Polestar 1 som blinkar åt mig samtidigt som handtaget på den långa dörren poppar ut. Längre än så här kom jag inte förra gången jag bekantade mig med ”Ettan”.

Det var sensommaren 2017 som jag med steg fyllda av förväntan klev in i en gigantisk lokal i centrala Shanghai där Polestar för första gången skulle visa upp sin helt nya och första bil. Över 400 influgna journalister trängdes runt ett exemplar av Polestar 1 så snart skynket drogs av och de vackra coupé­formerna blottades.

Sedan dess har det hänt en del. Här sitter jag tre år senare med en spritservett och sanerar interiören innan jag kan rulla de första meterna i produktionsversionen av samma bil.
Vid det här laget är interiör, knappar, vred och instrumentering välbekant från syskonmärket Volvo, kanske lite för bekant bortsett från kolfiberdetaljerna, och jag hugger tag i växelväljaren av kristallglas från Orrefors. Liksom hos Volvo behövs två klick för att få i växeln, en detalj som stört mig sedan den först introducerades på XC90 och ett irriterande hinder i vardagen.

Snyggt ljus men det mest imponerande är att foto-Patrik lyckades klämma in sig i baksätet.Snyggt ljus men det mest imponerande är att foto-Patrik lyckades klämma in sig i baksätet.Snyggt ljus men det mest imponerande är att foto-Patrik lyckades klämma in sig i baksätet.
Vit, grå, svart eller mörkblå. Andra färger går inte att få på Polestar-bilarna.Vit, grå, svart eller mörkblå. Andra färger går inte att få på Polestar-bilarna.Vit, grå, svart eller mörkblå. Andra färger går inte att få på Polestar-bilarna.
1 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 4
Snyggt ljus men det mest imponerande är att foto-Patrik lyckades klämma in sig i baksätet.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 4
Vit, grå, svart eller mörkblå. Andra färger går inte att få på Polestar-bilarna.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

 

Klick klick, och vi tar sikte på slingrande landsvägar som delar bokskogen med en till synes udda duo. Polestar 1 tar för sig med ett brett grin över fronten som kröns av den fyreggade stjärnan. Med 608 hästkrafter till förfogande är det svårt att få allmän väg att räcka till men hästarna är inte så vilda som man först kan tro. Ettan har snarare en from kraftutveckling där tre elmotorer hjälper till att fylla ut där bensinmotorn tappar. Accelerationen är snabb men det märks knappt då kupén är välisolerad och bilen ändå har ett tungt uppträdande.

I Polestar 1 är luftburken tillverkad av kolfiber. I övrigt skiljer inte så mycket.I Polestar 1 är luftburken tillverkad av kolfiber. I övrigt skiljer inte så mycket.I Polestar 1 är luftburken tillverkad av kolfiber. I övrigt skiljer inte så mycket.
Detta är de enda fälgarna som erbjuds men i tre olika färgkombinationer. Bromsar från Akebono.Detta är de enda fälgarna som erbjuds men i tre olika färgkombinationer. Bromsar från Akebono.Detta är de enda fälgarna som erbjuds men i tre olika färgkombinationer. Bromsar från Akebono.
Tre batterier med kapacitet på totalt 34 kWh ger en räckvidd på 124 kilometer.Tre batterier med kapacitet på totalt 34 kWh ger en räckvidd på 124 kilometer.Tre batterier med kapacitet på totalt 34 kWh ger en räckvidd på 124 kilometer.
Kablar och kontakter till hybriddrivlinan är synliga, det gör också att baksätet inte kan fällas.Kablar och kontakter till hybriddrivlinan är synliga, det gör också att baksätet inte kan fällas.Kablar och kontakter till hybriddrivlinan är synliga, det gör också att baksätet inte kan fällas.
1 AV 4
I Polestar 1 är luftburken tillverkad av kolfiber. I övrigt skiljer inte så mycket.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 4
Detta är de enda fälgarna som erbjuds men i tre olika färgkombinationer. Bromsar från Akebono.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 4
Tre batterier med kapacitet på totalt 34 kWh ger en räckvidd på 124 kilometer.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 4
Kablar och kontakter till hybriddrivlinan är synliga, det gör också att baksätet inte kan fällas.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Trots att hela karossen är tillverkad i kolfiber och bygget genomsyras av lättviktstänk väger den in på höga 2 350 kg. Mycket av det kan skyllas på hybriddrivlinan med en elmotor vid vardera hjul bak, en fram och batteri på 34 kWh. Bara batteriet väger drygt 340 kg. Men utan det vore Ettan inte vad den är. Förbränningsmotorn är densamma som sitter i V60 Recharge bredvid mig, en tvålitersfyra med både kompressor och turbo som här ger 308 hästkrafter vilket faktiskt är färre än hos kombin som har 318. Den enda skillnaden mellan de två drivlinorna är egentligen elmotorerna bak, främre elmotorns effektuttag och batteristorleken.

Ser ut som i vilken Volvo som helst. Dörrsidan skiljer lite och sidospegeln är karmlös.Ser ut som i vilken Volvo som helst. Dörrsidan skiljer lite och sidospegeln är karmlös.Ser ut som i vilken Volvo som helst. Dörrsidan skiljer lite och sidospegeln är karmlös.
Baksätet är snyggt utformat men rymmer bara personer upp till 145 centimeter långa.Baksätet är snyggt utformat men rymmer bara personer upp till 145 centimeter långa.Baksätet är snyggt utformat men rymmer bara personer upp till 145 centimeter långa.
Växelväljaren i kristallglas kommer från Orrefors, Polestar-logotypen ser ut att sväva där inne.Växelväljaren i kristallglas kommer från Orrefors, Polestar-logotypen ser ut att sväva där inne.Växelväljaren i kristallglas kommer från Orrefors, Polestar-logotypen ser ut att sväva där inne.
1 AV 3
Ser ut som i vilken Volvo som helst. Dörrsidan skiljer lite och sidospegeln är karmlös.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 3
Baksätet är snyggt utformat men rymmer bara personer upp till 145 centimeter långa.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 3
Växelväljaren i kristallglas kommer från Orrefors, Polestar-logotypen ser ut att sväva där inne.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Styrningen upplevs skarp när vi ­kryssar mellan bokalléer och rapsfält samtidigt som chassirörelserna är väldämpade och Öhlinsfjädringen fast. Gemensamt för båda bilarna är dämparna från Öhlins som är ställbara i hela 22 steg vilket gör att du kan anpassa bilarna efter dina önskemål. Tyvärr är det varken kvickt eller smidigt. Till ­skillnad från många moderna bilar där du ­ändrar karaktären med en knapptryckning krävs det hos Polestar-bilarna att du ­kavlar upp ärmarna. Fram är det snabbt avklarat genom att öppna huven och vrida de guldfärgade knopparna åt det håll du önskar, hårdare eller mjukare. Men bak är det inte lika lätt då du först måste leta fram domkraften och hissa upp bilen innan du kan komma åt den plastkåpa som täcker den guldfärgade ­ratten. Detta är som du förstår inte en optimal lösning och antalet gånger faktiska ägare kommer att fingra på dessa inställningar kan troligen räknas på en hand. Lättare hade det varit om justeringsratten dragits in till bagageutrymmet.

1 AV 3
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 3
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 3
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

 

Vid ett vägskäl i utkanten av Kågeröd tar jag plats bakom ratten hos bilen med det långa namnet. V60 Recharge Polestar Engineered. Känslan är mycket lik Polestar 1 men inte fullt lika exklusiv, kupén är större men upplevs mer instängd på grund av att glastak saknas. Stolarna är omkramande och bekväma liksom som hos Ettan vilket kanske inte är så ­konstigt då de är likadana Volvo-stolar, vilka kan sorteras till den bättre skaran på marknaden. Medelfasta med bra stöd och gott om inställningsmöjligheter för en optimal körposition. En gemensam detalj specifik för Polestar är de guldfärgade bältena, en färg som går igen på ventilhattar och bromsok. Det senare levereras på V60 av italienska Brembo medan bromsarna till Ettan kommer från japanska Akebono. Båda bilarna har sexkolvsok fram vilket behövs för att ta ner farten på bilarna som väger över två ton. Trots att kombin, som hädanefter får heta V60 Polestar, har mindre batteri och två elmotorer färre, så väger den ändå in på höga 2 147 kg, men då saknar den också allt vad kolfiber heter.

Justeringsrattarna till främre dämparna sitter ganska lättåtkomligt. Värre är det bak.Justeringsrattarna till främre dämparna sitter ganska lättåtkomligt. Värre är det bak.Justeringsrattarna till främre dämparna sitter ganska lättåtkomligt. Värre är det bak.
Tvålitersfyran i V60 Polestar har tio fler hästkrafter än motorn i Ettan.Tvålitersfyran i V60 Polestar har tio fler hästkrafter än motorn i Ettan.Tvålitersfyran i V60 Polestar har tio fler hästkrafter än motorn i Ettan.
19-tumsfälgarna är special för just Polestar-versionen. Bromsar från Brembo.19-tumsfälgarna är special för just Polestar-versionen. Bromsar från Brembo.19-tumsfälgarna är special för just Polestar-versionen. Bromsar från Brembo.
Batteriet hos V60 Polestar är på 11,6 kWh och därmed är räckvidden kortare. Klarar cirka 54 kilometer.Batteriet hos V60 Polestar är på 11,6 kWh och därmed är räckvidden kortare. Klarar cirka 54 kilometer.Batteriet hos V60 Polestar är på 11,6 kWh och därmed är räckvidden kortare. Klarar cirka 54 kilometer.
405-hästars familjebil som också lastar upp till 1 441 liter. Dock endast en liten skidlucka i mitten.405-hästars familjebil som också lastar upp till 1 441 liter. Dock endast en liten skidlucka i mitten.405-hästars familjebil som också lastar upp till 1 441 liter. Dock endast en liten skidlucka i mitten.
1 AV 5
Justeringsrattarna till främre dämparna sitter ganska lättåtkomligt. Värre är det bak.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 5
Tvålitersfyran i V60 Polestar har tio fler hästkrafter än motorn i Ettan.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 5
19-tumsfälgarna är special för just Polestar-versionen. Bromsar från Brembo.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 5
Batteriet hos V60 Polestar är på 11,6 kWh och därmed är räckvidden kortare. Klarar cirka 54 kilometer.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
5 AV 5
405-hästars familjebil som också lastar upp till 1 441 liter. Dock endast en liten skidlucka i mitten.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Stjärnan må ha bytts ut mot en Volvo-logotyp i rattcentrum men mina händer greppar ändå om samma ratt som i Ettan, och vilken annan Volvo-modell som helst för den delen. V60 Polestar har i grunden som sagt samma motor som Polestar 1 men kombineras med en elmotor som sitter där bak och levererar 143 hästkrafter. Total effekt är 405 hästkrafter, alltså 203 färre än i Ettan. Det märks vid gaspådrag men inte så mycket som man förväntar sig. Accelerationen är mer sugande i Ettan tack vare elmotorer med högre effekt men trots det skiljer endast 0,4 sekunder 0-100 km/h till Ettans fördel.

Stolarna är som vanligt hos Volvo riktigt bekväma med bra stöd.Stolarna är som vanligt hos Volvo riktigt bekväma med bra stöd.Stolarna är som vanligt hos Volvo riktigt bekväma med bra stöd.
Guldfärgade säkerhetsbälten är ett signum när Polestar har varit inblandade.Guldfärgade säkerhetsbälten är ett signum när Polestar har varit inblandade.Guldfärgade säkerhetsbälten är ett signum när Polestar har varit inblandade.
1 AV 2
Stolarna är som vanligt hos Volvo riktigt bekväma med bra stöd.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Guldfärgade säkerhetsbälten är ett signum när Polestar har varit inblandade.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

V60 Polestar har likadana Öhlins-dämpare runtom och de trivs riktigt bra i högt tempo längs kurviga landsvägar och styrningen har lika fin skärpa som Ettan. Motorn har hög effekt och det går att trycka på rejält längs vägarna men gemensamt för båda bilarna är att det inte blir riktigt roligt, motorn saknar karaktär och ljudbilden är inte den bästa. Visst pratar vi om laddhybrider här men det är bilar byggda för prestanda och jag har ändå haft en bättre upplevelse gällande just detta i elbilar som Porsche Taycan.
Vid normal körning är sättningen lite för fast och färden blir av den struttiga karaktären, något som blir tröttsamt i längden. Visst kan jag justera dämparna till ett mjukare läge men det finns varken tid eller lust till att kräla under bilen för att skruva på rattarna till det.

Polestar-fabriken i kinesiska Chengdu stod klar augusti 2019.Polestar-fabriken i kinesiska Chengdu stod klar augusti 2019.Polestar-fabriken i kinesiska Chengdu stod klar augusti 2019.
405 mot 608 hästkrafter, prisskillnaden mellan de två är över en miljon kronor.405 mot 608 hästkrafter, prisskillnaden mellan de två är över en miljon kronor.405 mot 608 hästkrafter, prisskillnaden mellan de två är över en miljon kronor.
1 AV 4
Polestar-fabriken i kinesiska Chengdu stod klar augusti 2019.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 4
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 4
405 mot 608 hästkrafter, prisskillnaden mellan de två är över en miljon kronor.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

 

Båda bilarna får bekänna färg under några varv runt Knutstorp och där blir det tydligt att det fina beteendet de har visat upp längs de skånska landsvägarna inte riktigt motsvaras vid riktigt hård körning. Framvagnarna kommunicerar upp genom rattstången på ett skönt och hyfsat exakt sätt och bromskänslan är bra. Tack vare Ettans separata ­elmotorer bak har den torque-vectoring-system som hjälper den bättre genom kurvorna. Men en sak står klar. Detta är bilar som lämpar sig bäst på landsvägen på väg till en racerbana, inte PÅ racerbanan.

Hela syftet med Polestar 1 är att vara bilen kunderna ska tråna efter och dras till, men min inbyggda kompass som sedan 2017 har pekat mot Ettan svajar under tiden med dagens bilar och gör en helomvändning. Det är inte bara priset som får nålen att darra utan även en för trist drivlina, för mycket Volvo. Då Volvo V60 Recharge Polestar Engineered nästan kan leverera samma sak till lägre pris, bättre förpackning och vardagsanvändande pekar kompassen därför mot denna i just detta fall.

Det finns en särskild känsla som kan infinna sig när man sitter i en bil av en viss kaliber, en känsla av välbehag och viss stolthet, något som på papperet borde ske i Polestar 1. Tyvärr förblir den frånvarande och de flesta som vänder blicken efter den på gatan identifierar den troligen som ännu en version av Volvos 90-serie. Det hade varit okej om det stått S90 Coupé eller C90 på bagageluckan och bilen kostat strax under 700 000 kronor. Nu är tyvärr fallet inte så och priset är minst sagt skamlöst högt.

Volvo V60 Recharge Polestar Engineered

Plus. Förpackningen. 

Stilren och snygg med Polestar-detaljerna diskret placerade ger den rätta känslan.

Minus. Motorn. 

Den lider av samma problem som Polestar 1 och den känns helt enkelt trist.

Plus. Körkänsla. 

Bra chassi och fin styrning.

Minus. Komfort. 

Långfärdskomforten är inte den bästa då sättningen är för fast.

 

Polestar 1

Plus. Designen. 

Hämtad från Concept Coupé 2013 och inspirerad av P1800 på ett snyggt och unikt sätt.

Minus. Priset.

Polestar 1 är helt enkelt för dyr för sitt eget bästa.

Plus. Unik.

Tack vare låga tillverkningssiffror kommer den att vara ganska sällsynt på vägarna.

Minus. Motorn.

Hög effekt i all ära men det blir aldrig riktigt roligt och känslan saknas.

Om Polestar 1 hade lanserats strax efter mitt Shanghai-besök till våren 2018 hade modellen kanske känts mer aktuell men tyvärr tar det tid att bygga upp ett nytt bilmärke och Ettan lider av samma problem många Ford-modeller och ståuppkomiker drabbas av. Det har tagit för lång tid att komma till poängen och det röda ljuset börjar blinka mot scenen.

Och vinnaren är...

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Polestar ser på sin Etta som ett skyltfönster för det nya bilmärket och under den tre år långa produktionstiden ska de tillverka 1 500 exemplar. En mycket låg siffra och det pratas om Polestar 1 som en blivande samlarbil. Jag ser den mer som en ganska slätstruken Volvo-coupé som saknar det där lilla extra.
Det går inte att utse någon annan än Volvo V60 Recharge Polestar Engineered, oavsett hur krångligt namn den har. Den är ett intressant val för entusiasten som måste kombinera vardagsbil med prestandavagn. En lösning som har kompromisser men ändå gör bra ifrån sig när tempot skruvas upp.

Polestar 1

Pris: 1 699 000 kronor.

Motor: Bensin-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo och kompressor. Kompression 10,3:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 308 hk (227 kW) vid 6 000 r/­min, max vridmoment 420 Nm mellan 2 200-5 400 r/­min. Elmotor fram 68 hk (50 kW), elmotorer bak 232 hk (170 kW), total effekt 608 hk, vridmoment 1 000 Nm. Batterityp litiumjon, 34 kWh.

Kraftöverföring: Bensin- och elmotor fram, dubbla elmotorer bak, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring fram, tvärgående bladfjäder bak, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med 2 tvärställda länkarmar.

Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,5 meter.

Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd f/b 9/10 tum, däck fram 275/30 R21, bak 295/30 R21.

Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 274, längd 459, bredd 194, höjd 135, spårvidd f/b 165/167 . Markfrigång 14. Tjänste­vikt 2 350, maxlast 280, max släpvagnsvikt 0. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 126 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 4,2 s, toppfart 250 km/h.

Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,60 l/mil. CO2 13 g/km. ­Elförbrukning 24,1 kWh/mil. Räckvidd el 124 km.

Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år, kolfiber 12 år.

Skatt: 360 kronor per år.

Volvo V60 Recharge Polestar Engineered

Pris: 645 000 kronor.

Motor: Bensin-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo och kompressor. Kompression 10,3:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 318 hk (233 kW) vid 5 800-6 100 r/­min, max vridmoment 430 Nm mellan 1 600-4 500 r/­min. Elmotor 143 hk (105 kW), total effekt 405 hk. Batterityp litium­jon, 11,6 kWh.

Kraftöverföring: Bensinmotor fram, elmotor bak, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring fram, tvärgående bladfjäder bak, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med nedre H-formad tvärlänk och två tvärställda länkarmar per sida.

Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,7 meter.

Bromsar: Skivor fram, trummor bak. Antisladdsystem.

Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/40 R19.

Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 287, längd 476, bredd 185, höjd 142, spårvidd f/b 161/161. Markfrigång 14. Tjänste­vikt 2 147, maxlast 373, max släpvagnsvikt 2 000. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 529-1 441 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 4,6 s, toppfart 250 km/h.

Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,18 l/mil. CO2 41 g/km. Räckvidd el 54 km.

Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.

Skatt: 360 kronor per år.