Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Triss i Saab – en 95 V4 och två 96 V4

Det fanns en Saab för alla. De som bara ville köra en prisvärd och pålitlig bil valde modell 96. 95:an attraherade den med större behov. Bäddbar eller liggbar är två olika lägen men kombin klarade båda uppgifterna galant. Den tredje varianten är rallybilen, för den som var, eller trodde sig vara, Stig Blomqvist.

Svenskar har många gånger gått i motvind, sett saker från ett annat håll. Motsträviga, inbundna, arbetsamma, ärliga. En hel del har förändrats, omkullkastats. Med tiden. Nu går vi helst i medvind och ser det mesta från den ljusa sidan. Samarbetsovilliga men utåtriktade, lata fuskare. Lallare. Vi har sålt ut vår bilindustri. Volvo finns kvar men på kinesernas villkor. Tack Ford.

Saab har vi bara kvar i ett färskt, blödande och sårbart minne. Det finns många här i landet och på andra håll också, som känner för Saab. Som har koll på vad märket betydde när det begav sig. När folk körde Saab V4 som den (näst) självklaraste bilen i Sverige. Ekonomisk, hållbar, snål och säker för sin tid, med stora hjul och bra framkomlighet. Riktigt strålkastarsken och kupévärme som smälte värsta vintern. Bilen var sprungen ur flyget och grundformen förseglades i slutet av 40-talet. En form som om man ska vara krass håller än men som fick ge vika 1980, då sista Saab 96 V4 tillverkades. Pajsarbyggd de två sista åren – hos Valmet, för att Trollhättan inte hade plats när nya 99:an skulle byggas. De finska bilarna var faktiskt mer rostbenägna än tidigare Trollhättanbyggda.

Saab 95 Kombi har styvare bakvagn för att klara högre last, men körbarheten är lika bra som 96.Saab 95 Kombi har styvare bakvagn för att klara högre last, men körbarheten är lika bra som 96.Saab 95 Kombi har styvare bakvagn för att klara högre last, men körbarheten är lika bra som 96.
Över ett krön kommer karavanen med 95-96-96, och det känns helt naturligt, en fin eftermiddag i Ragvaldsträsk.Över ett krön kommer karavanen med 95-96-96, och det känns helt naturligt, en fin eftermiddag i Ragvaldsträsk.Över ett krön kommer karavanen med 95-96-96, och det känns helt naturligt, en fin eftermiddag i Ragvaldsträsk.
1 AV 6
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 AV 6
Saab 95 Kombi har styvare bakvagn för att klara högre last, men körbarheten är lika bra som 96.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 AV 6
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 AV 6
Över ett krön kommer karavanen med 95-96-96, och det känns helt naturligt, en fin eftermiddag i Ragvaldsträsk.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
5 AV 6
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
6 AV 6
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Nu var den aldrig särskilt motståndskraftig mot rost oavsett årgång. Vet av egen erfarenhet när jag för 35 år sedan arbetade som bilmek hos Franssons Bil och Motor i en förort norr om huvudstaden. Ett förbålt svetsande i underreden på inte jättegamla bilar. Bytte så kallad ekonomiplåt, oftast tillverkad i Danmark – hela bottnar i bagageutrymmet och stötdämparfästen, bland annat. Nåja, det var inte bara Saabar som rostade på den tiden. Fiat var värre, och Opel. För att inte tala om Alfasud, som hade så tunn plåt att den inte gick att svetsa i. De bilar som alltjämt klarat sig bäst finns i Norrlands konserverande klimat. De tre V4:orna i temat rullar i Skelleftetrakten.

Jag och fotograf-Patrik far dit och landar 09.25. Solen har stigit en aning över horisonten. Inte en molntuss på himlen och vår sterila hyrbil tar oss till Ragvaldsträsk, som är Fredrik Sjöströms hemby. Tommy Larsson med 95:an är redan där och vi drar efter handskak igång omedelbart. Finns liksom inget att vänta på då solen går ner tidigt och det är mörkt redan vid halv tre. Ljuset är skimrande guldblekt och ger lyster, framför allt i de oranga bilarnas rallylack. En nästan overklig känsla. Få människor i rörelse, tyst och fridfullt, så när som på tre V4-motorer.
Två bilar är i princip orörda, och då är den ena 46 år gammal, född 1968. En röd V4 av andra årsmodellen med V4-motor. Före den var det tvåtakt. Två- och senare trecylindriga, men tiden sprang förbi dem och Saab såg sig tvungna att hitta en ersättningsmotor. Dessvärre hade man inte resurser att tillverka en egen maskin, varken ekonomiskt eller tidsmässigt. Många fabrikat testades men alla ratades, utom Fords kompakta 1500-kubiks V4. Den passade nästan rätt av i motorrummet utan större åthävor, och så fick det bli.

CTX 817 har fått slita både gott och ont genom de 47 åren, som familjebil och isbil. Tiden har satt sina spår med repor, bucklor och rostlagning. Ändå är den kry.CTX 817 har fått slita både gott och ont genom de 47 åren, som familjebil och isbil. Tiden har satt sina spår med repor, bucklor och rostlagning. Ändå är den kry.CTX 817 har fått slita både gott och ont genom de 47 åren, som familjebil och isbil. Tiden har satt sina spår med repor, bucklor och rostlagning. Ändå är den kry.
Vart den är på väg och hur långt vet ingen. Helt klart är att Saab V4 går till bilhistorien.Vart den är på väg och hur långt vet ingen. Helt klart är att Saab V4 går till bilhistorien.Vart den är på väg och hur långt vet ingen. Helt klart är att Saab V4 går till bilhistorien.
Grå instrumentbräda i plåt med prydliga instrument och enkel layout. Prylhållaren ovanpå är extratillbehör liksom sportratten och varvräknaren nere t.v.Grå instrumentbräda i plåt med prydliga instrument och enkel layout. Prylhållaren ovanpå är extratillbehör liksom sportratten och varvräknaren nere t.v.Grå instrumentbräda i plåt med prydliga instrument och enkel layout. Prylhållaren ovanpå är extratillbehör liksom sportratten och varvräknaren nere t.v.
Vem vet hur långt denna gamla V4 rullat, och vem vet hur hemelektrikern tänkte när denna grenkoppling monterades? Men funkar, det gör den.Vem vet hur långt denna gamla V4 rullat, och vem vet hur hemelektrikern tänkte när denna grenkoppling monterades? Men funkar, det gör den.Vem vet hur långt denna gamla V4 rullat, och vem vet hur hemelektrikern tänkte när denna grenkoppling monterades? Men funkar, det gör den.
Dragkrok är i vissa läger ett oumbärligt tillbehör även om Saab 96 V4 inte får dra mer än 810 kilo. Som krona på verket finns även en backlampa.Dragkrok är i vissa läger ett oumbärligt tillbehör även om Saab 96 V4 inte får dra mer än 810 kilo. Som krona på verket finns även en backlampa.Dragkrok är i vissa läger ett oumbärligt tillbehör även om Saab 96 V4 inte får dra mer än 810 kilo. Som krona på verket finns även en backlampa.
1 AV 7
CTX 817 har fått slita både gott och ont genom de 47 åren, som familjebil och isbil. Tiden har satt sina spår med repor, bucklor och rostlagning. Ändå är den kry.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 AV 7
Vart den är på väg och hur långt vet ingen. Helt klart är att Saab V4 går till bilhistorien.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 AV 7
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 AV 7
Grå instrumentbräda i plåt med prydliga instrument och enkel layout. Prylhållaren ovanpå är extratillbehör liksom sportratten och varvräknaren nere t.v.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
5 AV 7
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
6 AV 7
Vem vet hur långt denna gamla V4 rullat, och vem vet hur hemelektrikern tänkte när denna grenkoppling monterades? Men funkar, det gör den.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
7 AV 7
Dragkrok är i vissa läger ett oumbärligt tillbehör även om Saab 96 V4 inte får dra mer än 810 kilo. Som krona på verket finns även en backlampa.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

2005 blev den då 13-årige Fredrik ägare till denna röda Saab 96 V4. Kostade under 1 000 kronor, meddelade ägaren, men hamnade på hälften innan affären var klar. Rostlagad lite här och var på ett bruksmässigt vis. Ingen skönhet men väl fungerande. På Fredriks självklara fråga om hur långt den gått (eftersom räkneverket bara går till 10 000 mil) svarade säljaren: ”Det talar jag inte om!” En lite annorlunda taktik.

Ragvaldsträsket frös till is och bana plogades. Här kördes bil och Fredrik krängde på isdäck och mosade allt motstånd. När denne genomgemytlige unge man så småningom fick körkort hade han plågat V4:an på is och gårdens lägdor under fem år, så den borde vara slut. Men virket är segt i gamla Saabar. Han åkte till besiktningen och bilen gick igenom med blankt papper. I dag är den bruksbil under vintern. Hotfull värme, apsnygga JP alufälgar från Sonett, duttbättrad lackering och synliga svetspunkter i vänsterdörrens nederkant ger den en oförglömlig framtoning.

Så Småningom hittade Fredrik en -74:a. Orange. Den näst sista ägaren hade bilen parkerad tätt intill landsvägen vilket märkt karossen med stenskott, men det är också allt. Bilen har inte ett enda rostangrepp och är helt orenoverad. Fredrik började tidigt att tänka i rallybanor och köpte en komplett 96:a, i sämre skick men med fotbollsfälgar. Just det, du som vet, vet att de i dagsläget är riktiga dyrgripar.
Rallyratt, varvräknare, ”trappa” på bakrutan, extraljus i fronten, sportdekal på bakluckan och det mesta annat som skall till. Det är i huvudsak bara två ingredienser som fattas. 1700-motorn och ett sportavgassystem. Avgasledningen ligger på den innehållsrika reservdelshyllan och 1700-motorn är på G. Kommer bli en kanon-Saab eftersom grundmaterialet är så fint.

En grusväg och en rallykittad Saab V4. Det blir inte mycket svenskare än så här. Brandgul bil i en brandgul nedåtgående sol. Är inte detta poesi så säg?En grusväg och en rallykittad Saab V4. Det blir inte mycket svenskare än så här. Brandgul bil i en brandgul nedåtgående sol. Är inte detta poesi så säg?En grusväg och en rallykittad Saab V4. Det blir inte mycket svenskare än så här. Brandgul bil i en brandgul nedåtgående sol. Är inte detta poesi så säg?
Större mätare, varvräknare på rattstången, innertempmätare, större växelknopp och värstingstereo från 80-talet, samt såklart, den berömda rallyratten.Större mätare, varvräknare på rattstången, innertempmätare, större växelknopp och värstingstereo från 80-talet, samt såklart, den berömda rallyratten.Större mätare, varvräknare på rattstången, innertempmätare, större växelknopp och värstingstereo från 80-talet, samt såklart, den berömda rallyratten.
Än så länge vilar femtonhundran med sina 65 hästkrafter under huven. Inom en snar framtid ska en 1 700-motor ta plats med runt 90 friska kusar. Då ni.Än så länge vilar femtonhundran med sina 65 hästkrafter under huven. Inom en snar framtid ska en 1 700-motor ta plats med runt 90 friska kusar. Då ni.Än så länge vilar femtonhundran med sina 65 hästkrafter under huven. Inom en snar framtid ska en 1 700-motor ta plats med runt 90 friska kusar. Då ni.
Saab Sport & Rally sålde det mesta för chassi- och motortrimning rakt över disk. I dag är dessa delar både svåra och somliga riktigt dyrbara, att få tag på.Saab Sport & Rally sålde det mesta för chassi- och motortrimning rakt över disk. I dag är dessa delar både svåra och somliga riktigt dyrbara, att få tag på.Saab Sport & Rally sålde det mesta för chassi- och motortrimning rakt över disk. I dag är dessa delar både svåra och somliga riktigt dyrbara, att få tag på.
Startinstruktion i nyskick placerad på förarens solskydd. Innehåller även rekommendationer för vilken växel/hastighet som ger lägsta bränsleförbrukning.Startinstruktion i nyskick placerad på förarens solskydd. Innehåller även rekommendationer för vilken växel/hastighet som ger lägsta bränsleförbrukning.Startinstruktion i nyskick placerad på förarens solskydd. Innehåller även rekommendationer för vilken växel/hastighet som ger lägsta bränsleförbrukning.
1 AV 7
En grusväg och en rallykittad Saab V4. Det blir inte mycket svenskare än så här. Brandgul bil i en brandgul nedåtgående sol. Är inte detta poesi så säg?
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 AV 7
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 AV 7
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 AV 7
Större mätare, varvräknare på rattstången, innertempmätare, större växelknopp och värstingstereo från 80-talet, samt såklart, den berömda rallyratten.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
5 AV 7
Än så länge vilar femtonhundran med sina 65 hästkrafter under huven. Inom en snar framtid ska en 1 700-motor ta plats med runt 90 friska kusar. Då ni.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
6 AV 7
Saab Sport & Rally sålde det mesta för chassi- och motortrimning rakt över disk. I dag är dessa delar både svåra och somliga riktigt dyrbara, att få tag på.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
7 AV 7
Startinstruktion i nyskick placerad på förarens solskydd. Innehåller även rekommendationer för vilken växel/hastighet som ger lägsta bränsleförbrukning.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Den tredje vagnen tillhör Tommy Larsson. En Saab 95 årsmodell 1975A. B-modellen kom senare samma år och kännetecknas av större, gummiklädda stötfångare. Tommys 95:a är renoverad och uppsvetsad undertill (av Tommy själv), proffslackad och mycket, mycket prydlig. Han har ägt den i 15 år och renoverade för fem år sedan. Har kört Saab 95 i ungefär 25 år, som andrabil. Hustrun gillar den för dess praktiska egenskaper och barnbarnen stormtrivs i det bakersta, felvända sätet som gör bilen godkänd för sex åkande. Detta torde vara en av de första crossovermodellerna långt innan termen uppfanns. Tvåtumssystem hela vägen från grenrören och bakåt gör ljudet ytterst trivsamt. Motorn andas via Weber-inhalator men som inte riktigt vill vara med på låga varv, vilket bara är en justeringssak. Undertecknad får äran att först köra -68:an. Den gamla plåtgrillen med de runda strålkastarna ger en speciell, aningen förvånad eller snarare oskyldig uppsyn. Bilen har också den äldre, i mitt tycke snyggare instrumentpanelen med mindre instrument och en rund klocka. En folkbil i ordets sanna bemärkelse.

Den som behövde mer plats både för folk och fä köpte sig i stället en kombi. Gärna med takräcke som ökade kapaciteten ytterligare. En slitstark laståsna som debuterade 1959 men då förstås med tvåtaktsmotor.
När V4:an kom på plats klev 95/96 in i en ny dimension och blev ”en helt ny bil”. Motorn är en pärla trots blott 1500 kubik och 65 hästkrafter. Trots det har den karaktär och styrka, främst på mellanvarv där den trivs bäst. Ljudet framkallar goda vibrationer och jag ryser när den går på tomgång, helst så låg som möjligt.
Rattväxeln fungerar smidigt och man behöver inte använda kopplingen, utom vid start förstås, tack vare frihjulsfunktionen.

Renoverad för fem år sedan och i ett sagolikt skick. Det hindrar inte att den används även på vintern.Renoverad för fem år sedan och i ett sagolikt skick. Det hindrar inte att den används även på vintern.Renoverad för fem år sedan och i ett sagolikt skick. Det hindrar inte att den används även på vintern.
Även denna 95:a har sportratt tillverkad av Motolita. Behaglig tjocklek, lagom varm att hålla i, bra grepp och lagom i storlek. Har någon en klocka över?Även denna 95:a har sportratt tillverkad av Motolita. Behaglig tjocklek, lagom varm att hålla i, bra grepp och lagom i storlek. Har någon en klocka över?Även denna 95:a har sportratt tillverkad av Motolita. Behaglig tjocklek, lagom varm att hålla i, bra grepp och lagom i storlek. Har någon en klocka över?
Weberförgasare och tvåtumsrör ger lite mer pulver, och så låter den trevligare. Motorrummet ska snyggas till, motorn ska ur, rengöras och målas.Weberförgasare och tvåtumsrör ger lite mer pulver, och så låter den trevligare. Motorrummet ska snyggas till, motorn ska ur, rengöras och målas.Weberförgasare och tvåtumsrör ger lite mer pulver, och så låter den trevligare. Motorrummet ska snyggas till, motorn ska ur, rengöras och målas.
Det bakvända, tredje sätet kallades för spyfälla, troligtvis för att många mådde illa av att åka baklänges. Saab 95 torde vara den sista bilen – med fenor.Det bakvända, tredje sätet kallades för spyfälla, troligtvis för att många mådde illa av att åka baklänges. Saab 95 torde vara den sista bilen – med fenor.Det bakvända, tredje sätet kallades för spyfälla, troligtvis för att många mådde illa av att åka baklänges. Saab 95 torde vara den sista bilen – med fenor.
De bakersta sidorutorna är öppningsbara i överkant vilket gör färden tämligen dragfri och är en typisk saabinnovation. Snygg liten mekanism.De bakersta sidorutorna är öppningsbara i överkant vilket gör färden tämligen dragfri och är en typisk saabinnovation. Snygg liten mekanism.De bakersta sidorutorna är öppningsbara i överkant vilket gör färden tämligen dragfri och är en typisk saabinnovation. Snygg liten mekanism.
1 AV 7
Renoverad för fem år sedan och i ett sagolikt skick. Det hindrar inte att den används även på vintern.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
2 AV 7
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
3 AV 7
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
4 AV 7
Även denna 95:a har sportratt tillverkad av Motolita. Behaglig tjocklek, lagom varm att hålla i, bra grepp och lagom i storlek. Har någon en klocka över?
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
5 AV 7
Weberförgasare och tvåtumsrör ger lite mer pulver, och så låter den trevligare. Motorrummet ska snyggas till, motorn ska ur, rengöras och målas.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
6 AV 7
Det bakvända, tredje sätet kallades för spyfälla, troligtvis för att många mådde illa av att åka baklänges. Saab 95 torde vara den sista bilen – med fenor.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar
7 AV 7
De bakersta sidorutorna är öppningsbara i överkant vilket gör färden tämligen dragfri och är en typisk saabinnovation. Snygg liten mekanism.
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

För den som hade farten i blodet erbjöds en hel hög med delar som gjorde Saab 96 till rallybil. En mycket framgångsrik sådan i händerna på bland annat Blomqvist, som tog vid när tvåtaktsmästare Carlsson slutade. Saab V4 i alla sina skepnader är trivsam rätt igenom, så speciell och långt före andra bilar från samma tid.
Det är så jäkla typiskt. Här tvingas man upp norröver för att köra Saab V4, när jag precis sålt min. Ångrar mig så det skaver i tarmarna.

Senaste gången Teknikens Värld testade Saab 95 var i nummer 4/1972. Där ställdes 95:an mot fyra andra bilar i ”Den nya 20 000 kronorsklassen.” Motståndarna var: Ford Taunus 1600 Kombi, Opel Kadett Caravan, Renault 12 Herrgårdsvagn och VW 1600 Variant. Trots många år på nacken stod sig 95:an bra. Vägegenskaperna ansågs bäst, framför allt när bilen var lastad, vilket man tyckte var en avgörande faktor.Senaste gången Teknikens Värld testade Saab 95 var i nummer 4/1972. Där ställdes 95:an mot fyra andra bilar i ”Den nya 20 000 kronorsklassen.” Motståndarna var: Ford Taunus 1600 Kombi, Opel Kadett Caravan, Renault 12 Herrgårdsvagn och VW 1600 Variant. Trots många år på nacken stod sig 95:an bra. Vägegenskaperna ansågs bäst, framför allt när bilen var lastad, vilket man tyckte var en avgörande faktor.Senaste gången Teknikens Värld testade Saab 95 var i nummer 4/1972. Där ställdes 95:an mot fyra andra bilar i ”Den nya 20 000 kronorsklassen.” Motståndarna var: Ford Taunus 1600 Kombi, Opel Kadett Caravan, Renault 12 Herrgårdsvagn och VW 1600 Variant. Trots många år på nacken stod sig 95:an bra. Vägegenskaperna ansågs bäst, framför allt när bilen var lastad, vilket man tyckte var en avgörande faktor.
Saxat ur Teknikens Värld nummer 9/1968 där Saab 96 V4 kördes 1 000 mil i långtest. Detta var sista rapporten: ”Som jag antydde i början har jag blivit mycket förtjust i Saab V4. Men inte så förtjust att jag blivit blind. För den har en del svaga punkter, sikten till exempel. Varför kan man inte få vindrutetorkaren att svepa längst ut i vänstra hörnet? Sikten bakåt är heller inte bra. Speciellt svårt är det att hålla reda på bakvagnen vid parkering. Varför saknas avbländbar backspegel, cigarettändare, backlyse och klocka? Och hur kan man placera det invändiga dörrhandtaget och fönsterveven så att passageraren försöker kliva av i 80 knutar, när de vill öppna fönstret och få frisk luft? Men annars har jag bara goda vitsord. Nog har man fått lite Saab-anda alltid!”Saxat ur Teknikens Värld nummer 9/1968 där Saab 96 V4 kördes 1 000 mil i långtest. Detta var sista rapporten: ”Som jag antydde i början har jag blivit mycket förtjust i Saab V4. Men inte så förtjust att jag blivit blind. För den har en del svaga punkter, sikten till exempel. Varför kan man inte få vindrutetorkaren att svepa längst ut i vänstra hörnet? Sikten bakåt är heller inte bra. Speciellt svårt är det att hålla reda på bakvagnen vid parkering. Varför saknas avbländbar backspegel, cigarettändare, backlyse och klocka? Och hur kan man placera det invändiga dörrhandtaget och fönsterveven så att passageraren försöker kliva av i 80 knutar, när de vill öppna fönstret och få frisk luft? Men annars har jag bara goda vitsord. Nog har man fått lite Saab-anda alltid!”Saxat ur Teknikens Värld nummer 9/1968 där Saab 96 V4 kördes 1 000 mil i långtest. Detta var sista rapporten: ”Som jag antydde i början har jag blivit mycket förtjust i Saab V4. Men inte så förtjust att jag blivit blind. För den har en del svaga punkter, sikten till exempel. Varför kan man inte få vindrutetorkaren att svepa längst ut i vänstra hörnet? Sikten bakåt är heller inte bra. Speciellt svårt är det att hålla reda på bakvagnen vid parkering. Varför saknas avbländbar backspegel, cigarettändare, backlyse och klocka? Och hur kan man placera det invändiga dörrhandtaget och fönsterveven så att passageraren försöker kliva av i 80 knutar, när de vill öppna fönstret och få frisk luft? Men annars har jag bara goda vitsord. Nog har man fått lite Saab-anda alltid!”
1 AV 2
Senaste gången Teknikens Värld testade Saab 95 var i nummer 4/1972. Där ställdes 95:an mot fyra andra bilar i ”Den nya 20 000 kronorsklassen.” Motståndarna var: Ford Taunus 1600 Kombi, Opel Kadett Caravan, Renault 12 Herrgårdsvagn och VW 1600 Variant. Trots många år på nacken stod sig 95:an bra. Vägegenskaperna ansågs bäst, framför allt när bilen var lastad, vilket man tyckte var en avgörande faktor.
2 AV 2
Saxat ur Teknikens Värld nummer 9/1968 där Saab 96 V4 kördes 1 000 mil i långtest. Detta var sista rapporten: ”Som jag antydde i början har jag blivit mycket förtjust i Saab V4. Men inte så förtjust att jag blivit blind. För den har en del svaga punkter, sikten till exempel. Varför kan man inte få vindrutetorkaren att svepa längst ut i vänstra hörnet? Sikten bakåt är heller inte bra. Speciellt svårt är det att hålla reda på bakvagnen vid parkering. Varför saknas avbländbar backspegel, cigarettändare, backlyse och klocka? Och hur kan man placera det invändiga dörrhandtaget och fönsterveven så att passageraren försöker kliva av i 80 knutar, när de vill öppna fönstret och få frisk luft? Men annars har jag bara goda vitsord. Nog har man fått lite Saab-anda alltid!”

Artikeln publicerades ursprungligen i Klassiska Bilar 1/2014.

Mer från Klassiska Bilar läser du här!

Saab 96 V4 1968

Ursprungligt pris (1968): 14 250 kr.

Uppskattat pris (2014): detta exemplar cirka 10 000 kr.

Motor: Bensin. Längsmonterad V4, centralt placerad kamaxel, stötstänger, 2 ventiler per cylinder. Cylindervolym 1 498 cm3. Max effekt 65 hk vid 4 700 r/min, max vridmoment 115 Nm 2 500 r/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 4-växlad manuell låda med frihjul.

Däck: 5.20-15.

Mått/Vikt (cm/kg): Axelavstånd 250, längd 420, bredd 158, höjd 148, spårvidd f/b 122/122. Tjänstevikt 960, maxlast 340. Tank 40 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 17,1 s. Toppfart 147 km/h.

Bränsleförbrukning: Blandad körning 0,83 l/mil.

Saab 96 V4 1974

Ursprungligt pris (1974): 19 100 kr.

Uppskattat pris (2014): detta exemplar cirka 30 000 kr.

Motor: Bensin. Längsmonterad V4, centralt placerad kamaxel, stötstänger, 2 ventiler per cylinder. Cylindervolym 1 498 cm3. Max effekt 65 hk vid 4 700 r/min, max vridmoment 115 Nm 2 500 r/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 4-växlad manuell låda med frihjul.

Däck: 5.20-15.

Mått/Vikt (cm/kg): Axelavstånd 250, längd 420, bredd 159, höjd 148, spårvidd f/b 122/122. Tjänstevikt 970, maxlast 380. Tank 38 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 16,5 s. Toppfart 147 km/h.

Bränsleförbrukning: Blandad körning 0,99 l/mil.

Saab 95 V4 1975 A

Ursprungligt pris (1975): 26 200 kr.

Uppskattat pris (2014): detta exemplar cirka 50 000 kr.

Motor: Bensin. Längsmonterad V4, centralt placerad kamaxel, stötstänger, 2 ventiler per cylinder. Cylindervolym 1 498 cm3. Max effekt 65 hk vid 4 700 r/min, max vridmoment 115 Nm 2 500 r/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 4-växlad manuell låda med frihjul.

Däck: 155 SR15.

Mått/Vikt (cm/kg): Axelavstånd 250, längd 430, bredd 159, höjd 149, spårvidd f/b 123/122. Tjänstevikt 1 050, maxlast 490. Tank 42 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 18 s. Toppfart 145 km/h.

Bränsleförbrukning: Blandad körning 0,90 l/mil