Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Världs testlag 1975 – över stock och sten mot Nordkap.
Teknikens Världs testlag 1975 – över stock och sten mot Nordkap.
Teknikens Världs testlag 1975 – över stock och sten mot Nordkap.
Teknikens Världs testlag 1975 – över stock och sten mot Nordkap. Foto: Teknikens Värld

Äventyr och renslakt

Vi gräver i vårt 73-åriga arkiv och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vinnare och förlorare. Så kan denna bild summeras. I förgrunden ser vi Range Rover visa upp sina terrängegenskaper och bakom rullar Chevrolet Blazer som lovade mycket med skönt V8-pulver och fräck design men föll pladask. Vinnare och förlorare i Teknikens Världs jeep-test i nummer 22/1975, alltså. Jo, så kallade vi faktiskt det. Förvisso fanns det en Jeep Cherokee med i testet, liksom en International Scout, men idag har vi nog valt att kalla det för ett terrängbilstest.
Det testlaget slarvade med vid rubriksättningen tog de igen på antal körda mil. Karavanen letade sig till Nordkap och tillbaka, en resa på 400 mil genom tre länder. Och som bilden visar gick inte alla mil på slät asfalt. Att ta sig till Europas norra udde var inte som i dag, en trevlig tripp möjlig även för barnfamiljer och pensionärer. Vägnätet var eftersatt och glöm det där med selfievänliga utsiktsplattformar.
Här krävdes det hår på bröstet. Eller? Nja. När testlaget velade vid en lerig uppförsbacke med sina fyrhjulsdrivna bilar kom två ”lappkärringar” i en gammal Volvo 140 och tog sig an hindret med van hand. Förnedringen kompletterades av att kvartetten inte lyckades skaka av sig en buss på den knaggliga grusvägen till Turisthotellet i Kirkenes.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.