Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Brobyggare? Nja, men bilarna i Teknikens Värld nummer 11/1996 betraktades som både öppna glidare och sportbilar.
Brobyggare? Nja, men bilarna i Teknikens Värld nummer 11/1996 betraktades som både öppna glidare och sportbilar.
Brobyggare? Nja, men bilarna i Teknikens Värld nummer 11/1996 betraktades som både öppna glidare och sportbilar.
Brobyggare? Nja, men bilarna i Teknikens Värld nummer 11/1996 betraktades som både öppna glidare och sportbilar. Foto: Ulf H Holmstedt / Teknikens Värld

Bond på vischan

Vi gräver i vårt 72-åriga arkiv och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vinter. Jo, men upp med hakan för snart är det vår på nytt och då är det dags att cabba ned. Våren 1996 hade knappt tagit fart när vi gjorde så med fyra öppna bilar med prislappar under 300 000 kronor. Ett segment som blommat upp i och med lanseringen av Mazda MX-5 Miata under årtiondets början. Snart satt så gott som alla biltillverkare vid ritborden för att plocka fram konkurrenter.
På bilden ses kvartetten ta en paus på en måhända fotovänlig men annars illa vald plats. I täten BMW Z3 som blev självaste James Bonds tjänstebil i filmen Golden Eye. Billigast i gänget med sina 199 900 kronor var följande Fiat Barchetta som ”trots” sin framhjulsdrift var kul att köra. Framhjulsdriven var även ombonade Alfa Romeo Spider som gav mest bil för pengarna. Det är inte ofta en Alfa får det omdömet. Längst bak står svensk/brittiska Ginetta G34, sällskapets raket men som brottades med usel detaljkvalitet och var att betrakta som en entusiastbil. Se bara hur föraren krälar sig ur sittbrunnen. Bilen skruvades ihop med Volvoteknik i Arvika och det var Värmland som var skådeplatsen för körningen som publicerades i nummer 11/1996. Motorsport må ha varit temat men målet var ”en kopp kaffe i Säffle” som det gick att läsa i ingressen.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.