Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PeO Eriksson / Teknikens Värld

Dies(el)dunk

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Plötsligt ropar världen efter dieselbilar – men är den dyra dieselbilen ett vettigt alternativ? Ja den frågan ställde vi oss i nummer 9/1978. Med dagens glasögon på finns det en del paralleller att dra till elbilen.
Med dieselosande skor och kladdiga händer testade vi hela utbudet av personbilsdieslar i Sverige, vilket inte var så många i slutet av 70-talet. Mercedes 300 D, Peugeot 304 GLD, Opel Rekord LD, Ford Granada D L, Peugeot 504 GLD, Volkswagen Golf GLD och Mercedes 220 D.
”Du kör nästan aldrig för fort. Tvärtom, det händer att du inte ens håller tillåten hastighet. Bakom ratten blir du en mer harmonisk och avstressad förare än när du kör vanliga bilar”. Testskribent Björn Sundfeldts beskrivning skulle lika gärna ha kunnat handla om de elbilar som i dag harvar på i max 90 km/h längs motorväg för att ha tillräckligt kvar i batteriet för att nå nästa laddstation.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.