Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Datsunbilar i drabbning. En vann – den röda.
Datsunbilar i drabbning. En vann – den röda.
Datsunbilar i drabbning. En vann – den röda.
Datsunbilar i drabbning. En vann – den röda.

Drakkamp på Björkvik

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Nej, bilden är inte tagen 1977. Inte 1978 heller för den delen även om bilarna är av just de årsmodellerna. Trogna läsare känner igen platsen, det gamla flygfältet i Björkvik där vi brukar tänja på testbilarnas gränser.
Bilden är tagen under sensommaren 2004 och på plats denna dag fanns våra två sommarskott: Röd Drake I och Röd Drake II. Båda av samma modell vilket är alldeles tydligt: Datsun 120 FII.

Med Röd Drake I drabbades redaktionen av japanfeber. Vi tryckte upp t-tröjor och hittade på en mängd tillbehör som vi tyckte att Datsun hade missat. Datsun Deospray, helt fritt från ozon var ett. Ett blandband med japanska originalartister ett annat.
Men man kan inte ha kul jämt och vi är ju trots allt en granskande biltidning. Röd Drake I behövde ställas i test, precis som vilken bil som helst. Och tufft motstånd skulle det bli då vi for till Lindesberg och köpte ytterligare en Datsun 120 FII. En röd 78:a som naturligtvis fick namnet Röd Drake II.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.