Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En registreringsplåt med halvsanning. Opeln finns förvisso kvar i registret men senaste godkända besiktning gjordes hösten 2001.En registreringsplåt med halvsanning. Opeln finns förvisso kvar i registret men senaste godkända besiktning gjordes hösten 2001.En registreringsplåt med halvsanning. Opeln finns förvisso kvar i registret men senaste godkända besiktning gjordes hösten 2001.
En registreringsplåt med halvsanning. Opeln finns förvisso kvar i registret men senaste godkända besiktning gjordes hösten 2001. Foto: Ulf H Holmstedt / Teknikens Värld

Duell i skymningen

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu till 1980, BMW 5-serie och Opel Senator...

Dagens körpass är slut. Dagge och Björn knäpper upp de svettalstrande täckjackorna och poserar för en sista bild. Ulf jobbar med skärpan i mörkret, men det vill sig inte riktigt. Magentasticket kommer på köpet när dagsljuset ger vika. Efter framkallning av filmrullen sorteras bilden bort på ljusbordet efter granskande blickar per lupp. Andra väljs till duelltestet i Teknikens Värld nummer 22/1980 där BMW 528 iA ställs mot Opel Senator 3,0 E/CD. I arkivet ligger bilden kvar i över 40 år innan vi väljer att blåsa bort dammet och lägga den i scannern.

Herrarna sträcker på sina ryggar, kanske för att de håller på att sjunka ihop efter allt bilkörande. Eller är det för att stå extra stadigt när slutartiden är lång? Kanske är det av upprymdhet, dessa bilar var nämligen riktiga dyrgripar med prislappar på strax över 100 000 kronor, dubbelt upp mot modellernas basversioner. Motsvarande en årslön, en fritidsbåt eller en kontantinsats till en villa, som Dag E Hogsten utrycker det i testets inledning. 

BMW 5-serie hade lanserats redan 1972 och i kulisserna lurade en ny generation. Senatorn hade presenterats 1977 och tog över rollen som märkets flaggskepp från modellerna Admiral och Diplomat.

Teknikens Värld nummer 22/1980.Teknikens Värld nummer 22/1980.Teknikens Värld nummer 22/1980.
Teknikens Värld nummer 22/1980.

Sexcylindrig motor, automatlåda, påkostad bakvagn, lättmetallfälgar, varvräknare, servostyrning och tonade rutor var för tiden lyxiga saker som bilarna hade gemensamt. Men Opeln var bättre utrustad från start, det behövdes för att spänna musklerna om lyxbils­köparna. Att säga att man ägde en BMW – det lät det.

Det visade sig i statistiken, även om siffrorna var blygsamma. 70 exemplar hade registrerats under året av modellen BMW 528 i landet. Opeln kontrade med nio. Kanske hade de tänkta köparna redan lagt sina 100 000 kronor på just en båt eller villa. Eller också hade bara allmänheten gott omdöme, resonerade vi.

Testlagets röst lades till slut på Opel Senator. Den var bättre utrustad, bekvämare, rymligare, tystare, mjukare, låg bättre på vägen och… Nä, nu har ju solen gått ner helt. Vi släcker lampan för i dag.