Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Expressen Lifestyle

En annan femma

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Nya Mini och Bubblan startade retrovågen för ett tjugotal år sedan. En trend som håller i sig. Nästa år är det dags för en annan småtting att göra comeback – men som elbil. Renault 5, lanserad 1972, må inte kittla nostalgitråden lika mycket på våra breddgrader men i hemlandet var det den bäst säljande bilmodellen under flera år och totalt tillverkades Femman i över 5,5 miljoner exemplar innan de rullande banden stannade 1996.

”Som gjord för Paris”, tyckte vi om sportiga Renault 5 TS. En mängd sladdbilder på grus finner vi i arkivet.”Som gjord för Paris”, tyckte vi om sportiga Renault 5 TS. En mängd sladdbilder på grus finner vi i arkivet.”Som gjord för Paris”, tyckte vi om sportiga Renault 5 TS. En mängd sladdbilder på grus finner vi i arkivet.
”Som gjord för Paris”, tyckte vi om sportiga Renault 5 TS. En mängd sladdbilder på grus finner vi i arkivet. Foto: Expressen Lifestyle

I nummer 7/1973 testade vi modellen för första gången under rubriken ”Tätortsbil i fel prisklass”. Det första anspelade på motorn, eller snarare utväxlingen, som passade allt utanför stan illa. Vid 70 km/h låg motorns varvtal på 3 000 r/min, vid 90 närmare 4 000 och i 110 lät det som om ”hela ekipaget var redo att flyga i bitar”. Priset på 17 200 kronor gjorde att den placerade sig bland snäppet större bilar som fixade lands- och motorvägarna bättre.
Synd, tyckte vi. Bilen var charmig, lättkörd och ett lyckokast designmässigt även om vi var skeptiska till ”stötsköldarna” i plast som ersatte de klassiska kromkofångarna. Och placeringen av blinkersljusen var ett hån mot hela idén med krockskydd, menade vi.

Teknikens Värld nummer 5/1976.Teknikens Värld nummer 5/1976.Teknikens Värld nummer 5/1976.
Teknikens Värld nummer 5/1976. Foto: Expressen Lifestyle

Ett enkelt sätt att få motorjournalister att nicka instämmande är fler hästkrafter. I nummer 5/1976 körde vi den 5 000 kronor dyrare TS-versionen med för klassen ”sensationellt stark motor” – 64 mot grundmodellens 34 hästkrafter. Bilen kom dessutom med lyxdetaljer som varvräknare, klädd ratt, skulpterade fälgar, bakrutetorkare och servoassisterade bromsar. Det sista rimmade väl med bilens sportiga karaktär, något som ska illustreras med bilden här där testlaget i vanlig ordning letat upp en grusslinga för fartiga körbilder. På tal om sport så fick modellen en egen racingserie och var också grunden till mittmotor-rallybilen R5 Turbo.
Men TS-versionen var inte bara ett sportigt alternativ för unga utan även en pensionärsbil då den erbjöd komfort och lyx för de som inte längre behövde stora utrymmen. ”Filosofin bakom 5 TS hör framtiden till”, menade vi.
Nästa år får vi se om Renault fortsätter i de tankebanorna.