Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fotot här blev öppningsbild i testet i Teknikens Värld nummer 11/2013. Rubriken given men också missvisande: Framtid i rampljuset.
Fotot här blev öppningsbild i testet i Teknikens Värld nummer 11/2013. Rubriken given men också missvisande: Framtid i rampljuset.
Fotot här blev öppningsbild i testet i Teknikens Värld nummer 11/2013. Rubriken given men också missvisande: Framtid i rampljuset.
Fotot här blev öppningsbild i testet i Teknikens Värld nummer 11/2013. Rubriken given men också missvisande: Framtid i rampljuset. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

En snurrig tid

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu vrider vi tillbaka uret med endast åtta år, och en titt på vad som då spåddes vara framtiden...

Nya tider. Skyskrapor är skruvade och bilar körs med el. Skönt att den gamla rullbrädan ändå är med i matchen. Året är 2013 och Teknikens Värld har kvitterat ut laddhybriden Fisker Karma för test. Exemplaret är Europas enda pressbil och hämtades av testlaget i Köpenhamn. Första stopp för fotografering blev omedelbar på svensk mark: Västra hamnen i Malmö med Turning Torso bakgrunden.
Testet betades av i grevens tid. Publiceringen gjordes i nummer 11 med utgivningsdag den 8 maj. I november samma år gick tillverkaren i konkurs efter att produktionen stått stilla i ett år.  Totalt hann det byggas cirka 2 700 bilar.
Fisker Karma var något så udda som en dubbel nordisk angelägenhet – utan svensk inblandning dessutom. Bilen var den danske designern Henrik Fiskers verk och byggdes av finska Valmet Automobile.
Under det nästan fem meter långa mäktiga skalet fanns dubbla elmotorer och en bensinmotor på två liter, hämtad från General Motors. Tillsammans gav de 347 hästkrafter i protokollet, 61 färre än på papperet. Den angivna elräckvidden på åtta mil kapades till inte ens hälften under testet. Med en uppmätt förbrukning på 1,17 liter per mil, en prislapp på nästan 1,2 miljoner kronor samt en milkostnad de tre första åren på 145 kronor stod det klart att det inte direkt handlade om en konkurrent till Toyota Prius.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.