Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Småbilar av halvkombisnitt utmanar svenska klassikerna Saab 900 och Volvo 240.
Småbilar av halvkombisnitt utmanar svenska klassikerna Saab 900 och Volvo 240.
Småbilar av halvkombisnitt utmanar svenska klassikerna Saab 900 och Volvo 240.
Småbilar av halvkombisnitt utmanar svenska klassikerna Saab 900 och Volvo 240. Foto: Ulf Holmstedt / Teknikens Värld

Färgglada utmanare

Vi gräver i vårt 73-åriga arkiv och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Denna gång från ett test där de svenska tungviktarna 240 och 900 utmanades av en färgrik skara småbilar från kontinenten.

Vi pratar ofta om det glada 1980-talet men ­årtiondet började tufft. I Teknikens Värld nummer 15/1980 var stämningen låg när vi rullade fram tolv småbilar för fotografering i Velodromkurvan på Gelleråsbanan i Karlskoga. Dyra bensindroppar på tre kronor litern, ”nästan som på ­kontinenten”, gjorde att folkhemsfraktarna Saab 900 och Volvo 240 var hotade på tronen som landets mest sålda bilmodeller. Utmanarna var de nya småbilarna, alla utlänningar och etablerade sedan länge ute i Europa.

Ulf Holmstedt knäpper av en ruta medan testets skribent Dag E Hogsten inte verkar ha allt för bråttom att lämna slagfältet. Fotot kom aldrig med i tidningen men finns kvar i vårt arkiv.
Det må se ut som en inbjudande godisblandning men inte mycket gott fanns att säga om de där småbilarna. Bäst lyckades västtyska Opel Kadett, dyrast i gänget och höll ”nästan” de större bilarnas klass. Snäppet större än de andra småttingarna och det med förhållandevis bra plats för både baksätespassagerare och bagage. Förarmiljön var dessutom föredömlig.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.