Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lasse Allard / Expressen Lifestyle

Formade för framtiden

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu blickar vi tillbaka till första året under 1990-talet...

En ny generation Renault Espace har visats upp, den sjätte i ordningen sedan debuten 1984. Här ses den första längst fram i en karavan av konkurrenter i Teknikens Värld nummer 17/1990. Men medan nya Espace blir en suv i mängden så var modellen i sin barndom en pionjär bland den nya tidens familjebussar. På sammanlagt 16 sidor avhandlades nyfiket biltypen som vi inte kunde finna ett lämpligt namn på. Skulle vi anamma amerikanska MPV eller försvenska det till bilbuss? På bilden ses de åtta bilarna i det numera avsomnade segmentet. Kan du namnge modellerna? Fundera på det du, vi listar dom senare i texten.

Nytta och nöje. Familjerna på bilden fick även vara med vid själva testet där det byttes buss var femte mil. Foto: Expressen Lifestyle

Espace fanns inte att köpa i Sverige vid ­testtillfället och fastän en andra generation var i begrepp att täckas av under höstens bilsalong i Paris så bedömdes gamlingen vara så intressant att den fick delta i testet. Faktum var att Volvo, som då var generalagent för Renault, hade ångrat sig och nu ville ta in modellen. De fick nej, de som först visat intresse för den udda fågeln gick först. Produktionen som haltat i början gick nu på högvarv – 43 000 bilar hade byggts under 1989.

Espace vann testet, trots att den inte briljerade med sina utrymmen. Det var dess personbilslika köregen­skaper och prestanda samt goda bränsleekonomi som fick teslaget på fall.

Teknikens Värld nummer 17/1990. Foto: Expressen Lifestyle

Så då var det dags för de andra bilarna på bilden och anledningen till att de inte vann testet. Bakom Espace ses Chrysler Voyager med ett baksäte mörkt som en kolkällare och för trånga utrymmen, Chevrolet Trans Sport med modernt skal men gammal teknik, bullriga och stötiga Nissan Vanette, Mitsubishi Cosmo (svår att avslöja på bilden) som var nära att välta i älgtestet, Ford Aerostar – långsammast i konbanan men slog ändå strike, baktunga Volkswagen Caravelle som barnen inte kunde se ut ur och gråa och spartanska Toyota Hiace.
Om nya Renault Espace kommer ta testlaget med samma storm återstår att se.