Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lyxig automatlåda eller vanlig manuell? Testlaget ryckte ut för att finna svaret.Lyxig automatlåda eller vanlig manuell? Testlaget ryckte ut för att finna svaret.Lyxig automatlåda eller vanlig manuell? Testlaget ryckte ut för att finna svaret.
Lyxig automatlåda eller vanlig manuell? Testlaget ryckte ut för att finna svaret. Foto: Teknikens Värld

Gubbar i lådan

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

För fem år sedan skedde en brytpunkt för den svenska bilfloran. 2015 blev nämligen första år då det såldes fler automatväxlade än manuellt växlade bilar i landet: 51,4 mot 48,6 procent. Utvecklingen hade gått stadigt framåt sedan millennieskiftet då blott var sjätte ny bil levererats med automatväxlad låda.
Tekniken var dock ännu exklusiv 1973 när bilden på detta uppslag togs. Ny var den inte men ansågs vara ett smålyxigt alternativ. Kanske rent av onödigt. Om det var någon mening med att växla – ja, så löd frågeställningen i Teknikens Värld nummer 14/1973. Fin bild tycker du kanske men idén refuserades och in i tidningen letade den sig inte. Originalet sorterades in i arkivet med vänster hand, glömdes bort och ramlade ur en låda i modern tid.
I förgrunden ses en automatväxlad Opel Rekord av generation D och bakom denna susar dubbla upplagor av Volvo 164, Toyota Corolla och Citroën GS förbi. Manuella och automatpetade. Halvautomat när det kom till Cittran.

Teknikens Värld nummer 14/1973.Teknikens Värld nummer 14/1973.Teknikens Värld nummer 14/1973.
Teknikens Värld nummer 14/1973. Foto: Teknikens Värld

Bakom ratten på Opeln ser vi Inge Alnaeus som påminner om en ”levande kanonkula” med flakelackerad hjälm på huvudet. Över huven lutar sig chefredaktör Åke Emmer som nöjer sig med att skydda knoppen med en röd keps när han för in siffror i protokollet. Båda är iförda oranga, halvlånga och tunna testjackor. Med huva för huvudet och strajps på bröstet.
Automatlådorna stal cirka tio procent i kraft av motorn och passade därför bäst i de större bilarna i testet, Opeln och Volvon. Toyotan hade 37 hästkrafter kvar med automatlåda kopplad till sin radfyra på 1,2 liter. Det gav en acceleration 0 till 110 km/h på 31,5 sekunder, en försämring med 25 procent jämfört med manuell låda.
På testslingan visade sig dock den tvåstegade automatväxlade japanen hålla nästan jämna steg med sin manuella broder när det kom till bränsleförbrukning. Blott nio växlingar behövdes under de tio milen. 316 blev det med den manuellt växlade Corollan.
Själva tekniken som helhet gav dock bättre ­säkerhet. Undersökningar visade att förare av automatväxlade bilar var mindre stressade och råkade inte ut för olyckor i samma utsträckning som de som växlade manuellt. Undrar just vad en sådan undersökningen skulle visa i dag. Kanske att den nu så vanliga tekniken öppnar för annat bakom ratten. Som att kolla sms och peka på skärmar.