Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PeO Eriksson / Teknikens Värld

Hej då, Datsun!

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu minns vi tillbaka till Datsun 180 B...

Bilmärket Datsun går i graven. Igen. Förra gången var 1986 då det bestämdes att Nissans bilar för export skulle få samma namn som de hemma i Japan.

Första bilen, DAT, kom redan 1914 och var Japans första för bruk på allmän väg. 1931 kom en mindre modell som fick namnet Datsun och 1933 tog Nissan över kontrollen över tillverkningen.
Teknikens Världs testlag satte tänderna i sin första Datsun 1970 men det japanska märket var inte först ut i Sverige, Isuzu hade kommit redan 1966. Datsun 1600 S ansågs i alla fall vara ett vettigt alternativ i mellanklassen. En konventionell bil med bra detaljarbete och med en viss inspiration från amerikanska bilar. En ganska bra bil för prislappen på 16 785 kronor.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.