Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En stötdämpare bak hade gått genom sin infästning på 96:an men märkligt nog påverkade det inte bilens vägegenskaper.
En stötdämpare bak hade gått genom sin infästning på 96:an men märkligt nog påverkade det inte bilens vägegenskaper.
En stötdämpare bak hade gått genom sin infästning på 96:an men märkligt nog påverkade det inte bilens vägegenskaper.
En stötdämpare bak hade gått genom sin infästning på 96:an men märkligt nog påverkade det inte bilens vägegenskaper. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Iskall hyllning

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu kikar vi på vår sentida hyllning till anrika, svenska bilmärket Saab.

Så blev det äntligen (?) riktig vinter med snö. Den lär dock tyna bort, liksom den svenska biltillverkaren Saab gjorde 2011. Vi på Teknikens Värld ville dock hylla det anrika märket och det på vårat alldeles egna sätt. Sex ekipage ställde upp i ett tolvtimmars­test i iskalla Torgås, norr om Lima i Dalarna. Fem av dessa var av typen 900 från sent 1980-tal, med handbromsen kopplad till bakhjulen. Detta för att på bästa sätt ta sig runt den 800 meter långa och knixiga banan anordnad av Lima Motorsällskap. Men även för att de var billiga. Mellan tre och fem tusen kronor betalade vi för bilarna som alla var besiktigade och körbara men knappast i utställningsskick. Ett bevis på detta var att en av bilarna gav upp redan vid Odenplan i Stockholm på vägen till Dalarna – 300 meter från redaktionsgaraget. Efter ett nytt batteri och en åtdragen slangklämma till bränsleinsprutningen var den dock på väg på nytt.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.