Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kristoffers Moskvitch räddades från skroten i Slovakien. Den uppmärksamme ser att USA var inblandade i transporten till väst.Kristoffers Moskvitch räddades från skroten i Slovakien. Den uppmärksamme ser att USA var inblandade i transporten till väst.Kristoffers Moskvitch räddades från skroten i Slovakien. Den uppmärksamme ser att USA var inblandade i transporten till väst.
Kristoffers Moskvitch räddades från skroten i Slovakien. Den uppmärksamme ser att USA var inblandade i transporten till väst. Foto: Kristoffer Bragd

Lättmekad med mycket patina

Vår backspegel om Moskvitch fick respons, tydligen så är alla 412:or ännu inte är utdöda.

Hej! Jag såg er artikel ”En studie i brunt” där Moskvich 412 omtalas. Det var kul att se då jag själv har en Moskvich 412 -71 i vagnparken. Bilen må vara liten och primitiv, men när man skruvar med den upptäcker man hur grovt och tillyxat det mesta är, vilket i sin tur gör den lättmekad.

Mitt exemplar är arvegods från min frus familj i Slovakien. Den såldes ny i Bratislava till sin förste och ende ägare (mig borträknad). På 90-talet ställdes den i ett skjul och glömdes bort. För några år sedan skulle den skickas till skroten, men då ordnade jag och min farbror en räddningsaktion och åkte ner och hämtade hem den till Sverige.
Skicket kan i bästa fall beskrivas som orört originalskick (mycket patina). 

Vänliga hälsningar,
Kristoffer Bragd, Nacka

Svar
Vilken underbar historia Kristoffer! Vi tänker naturligtvis komma och hälsa på dig och din bil, det här är ju ett tillfälle vi inte får missa. Oavsett hur patinerad din bil är så är den fin!

Fotnot: Moskvitch stavas på många sätt, bland annat nämnda Moskvitch, men även Moskvich, Moskvitj, Moskvič och Moskwitsch är godkända stavningar beroende på var i världen namnet skrivs. Sedan har vi förstås också den ryska stavningen; Москви́ч.