Lok under lupp
Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.
Strax innan arbetarna på BMW:s fabrik i Dingolfing gick på julledighet förra året passerade märkets flaggskeppsmodell en milstolpe – två miljoner tillverkade exemplar sedan starten 1977. Vi pratar om 7-serien – en modell som ofta beskrivs som ett landsvägslok. Som på bilden här. Solbrillor på, händerna stadigt på ratten, nosen mot söder och plattan i botten.
Men i nummer 3/1978, där testet publicerades, var tonen oväntat hård mot den nya modellen. Att beskriva 7-serien som en kompromiss kan te sig märkligt i dag men det var just vad som gick att läsa på sidorna.
BMW hade profilerat sig som förarens bil och sjuans föregångare, med internkod E3, var inget undantag. En bil för entusiasten. Baksätespassagerarna satt på inget sätt illa men det var förarplatsen som kom i första hand.
Med 7-serien lades mer fokus på baksäteskomforten än tidigare och siktet var inställt på Mercedes S-klass. I den testade ”direktörsexpressen” 733iA var baksätet utformat som två stolar med nackstöd och cigarettändare som standard. Som extra tillbehör för 2 900 kronor var sätena justerbara på elektrisk väg. Själva bilen kostade 116 000 kronor men då ingick varken luftkonditionering, elektriska fönsterhissar eller soltak. Det gjorde det dock i den 42 000 kronor billigare Volvo 260 GLE, påpekade vi. Inget av detta tummade dock på förarplatsen som beskrevs som en ”njutning” och vi gick i detalj igenom vad som fanns i de tre zoner som delade upp interiören. Allt från panelen av kontrollfunktioner till vänster om ratten till den omfattande instrumenteringen framför föraren till de sedvanliga funktionerna på mittkonsolen som var vinklad mot föraren. Så nog var det ännu föraren som höll i taktpinnen inne i sjuan.
7-serien hade förvisso ett övertag mot S-klass: den var piggare, bättre utrustad (!) och några tusenlappar billigare. Men S-klass bjöd på mer utrymmen och komfort samt hade en svårslagen charm.
Vi var dessutom tveksamma till om BMW-fantasterna skulle kunna ta 7-serien till sitt hjärta – den var inte samma lok som E3:an. Fjädringen var mjukare, styrningen lättare och uppträdandet nervösare.
Men två miljoner köpare kan inte ha haft fel. Grattis på dig, Bumse!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se