Det var en gång en tysk, en japan och Bellm… nä, en till japan. På Grand Prix-banan i Anderstorp. Foto: Teknikens Värld

Nya tider, nya bilar

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. I dag plockar vi fram tre sportbilar från tidigt 1980-tal, när vi testade Datsun 280ZX, Mazda RX-7 och Porsche 924.

Sportbilen, ett fenomen för män med hår på bröstet och muskler i armarna. Nja, när 1970-talet rullade på ploppade allt fler komfortabla och kompletta sportvagnar upp. När det till slut var 1980-tal fanns en uppsjö modeller att välja på, mycket tack vare invasionen från öst. Japanerna expanderade och från att tidigare mest lanserat billiga vardagsbilar kom nu mer exklusiva åk.

Eller handlade det egentligen bara om fräsiga coupéer? Vi tog ut Datsun 280ZX, Mazda RX-7 och europén Porsche 924 på test i Teknikens Värld nummer 1/1983 för att reda ut saken. Lika som bär kan tyckas när man studerar bilden här. 924 och RX-7 har förvisso tidstypiska popup-strålkastare medan 280ZX har en mer traditionell lösning. Skillnaden var dock tydlig i de tekniska specifikationerna och i testtabellerna.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill