Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Öppen duell

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Escort mot Kadett, Fiesta mot Corsa, Capri mot Manta… Listan på dueller mellan Ford- och Opelmodeller kan göras lång även om kanske inte just den på bilden kommer att gå till historien som klassisk, fastän det har hunnit rulla tio år sedan den skedde.
MPV-segmentet var om inte hett så i alla fall ljummet nog för att vi skulle ta ut två av märkenas kandidater i klassen för test: Ford C-Max, Opel Zafira Tourer samt de mindre modellerna på bilden: Ford B-Max och Opel Meriva.
De var två i mängden av en hel drös små familjefraktare, men båda hade sina egenheter dörrmässigt. B-Max saknade B-stolpe och hade en bred skjutdörr för smidigare i- och urstigning. Meriva kontrade med något så bortglömt som bakhängda bakdörrar, självmordsdörrar om man så vill.

Idén till öppningsbilden hämtade vi från en reklamfilm. Det riktiga konststycket gjordes emellertid i ett bildbearbetningsprogram.Idén till öppningsbilden hämtade vi från en reklamfilm. Det riktiga konststycket gjordes emellertid i ett bildbearbetningsprogram.Idén till öppningsbilden hämtade vi från en reklamfilm. Det riktiga konststycket gjordes emellertid i ett bildbearbetningsprogram.
Idén till öppningsbilden hämtade vi från en reklamfilm. Det riktiga konststycket gjordes emellertid i ett bildbearbetningsprogram. Foto: Expressen Lifestyle

I testsammandraget lade sig B-Max på första plats med lågt pris och låga driftkostnader som trumfkort. Den hade dessutom vassa köregenskaper – för biltypen vill säga. Meriva blev testets citron, delvis på grund av de knepiga bakdörrarna som behövde öppnas brett, inte optimalt på stormarknadsparkeringen. Motorn var dessutom törstig, automatlådan ryckig och komforten var usel. Liksom B-Max hade den ett gytter av knappar på mittkonsolen, det här var före pekskärmarnas tid även om bilarna hade en liten display på toppen som visade den nödvändigaste informationen.
I dag är modellerna i testet borta ur sortimenten. Några inbitna Opelfantaster fyller kanske i med att Opel som märke är borta då det numera ingår i Stellantis-koncernen. Zafira finns förvisso kvar som modellnamn men är i dag en stor buss med tillägget Life, en klon av Citroën Spacetourer, Peugeot Traveller och Toyota ProAce Verso.

Teknikens Värld nummer 5/2013.Teknikens Värld nummer 5/2013.Teknikens Värld nummer 5/2013.
Teknikens Värld nummer 5/2013. Foto: Expressen Lifestyle

Nyligen nåddes vi emellertid av nyheten att Opel går bra som märke. Marknadsandelarna har förvisso krympt men efter 20 års röda siffror är de nu svarta. Ford går i moll och 3 800 jobb är hotade i Europa när man ställer om till elbilar.
En duell mellan märkena kommer vi ändå med största säkerhet se även framöver. Och kanske också under denna vinjett efter en tid. Vi ses 2033!