Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mikael Stjerna försöker ta sig till Treriksröset.Mikael Stjerna försöker ta sig till Treriksröset.Mikael Stjerna försöker ta sig till Treriksröset.
Mikael Stjerna försöker ta sig till Treriksröset. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

På tre hjul till Treriksröset

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. I dag ser vi tillbaka till 2005 då vi försökte sätta ett hjul i varje land.

I vårt fall lindrade inte Treo huvudvärken, utan var den bidragande faktorn. En gammal tradition på tidningen är att köpa ett så kallat vinter- eller sommarskott. År 2005 köptes en trehjulig Reliant Rialto – osedd och brandskadad efter en förgasarbrand. Hålet där radion suttit var en svartbränd fyrkantig krater, förardörren hade gått i baklås och bilen – ja, bilen –  fick äntras genom fönstret. Tanken från fabrik var att bygga en billig ”bil” som kunde framföras med motorcykelkort, men i Sverige krävdes B-körkort. Första trehjulinga Reliant kom redan under 1930-talet, men spiken i kistan kom vid millennieskiftet när den sista Reliant Robin rullade av bandet i Tamworth, England.

”På tre hjul till Treriksröset” var en ordvits vid redaktionens kaffepump, men låg för bra i munnen för att inte genomföras. När reporter skulle utses blev plötsligt alla oerhört upptagna. Mikael Stjerna tog på sig uppgiften att köra de 170 milen enkel resa på tre dagar. Starten gick vid sjön Trekanten i Stockholm.
Behöver vi nämna att Rialto var instabil? Treo gick upp på två hjul i älgtestet vid endast 42,5 km/h.

Teknikens Värld 2005/17Teknikens Värld 2005/17Teknikens Värld 2005/17
Teknikens Värld 2005/17 Foto: Teknikens Värld

Stjerna gav sig iväg norrut iklädd så kallad Gällivare-kavaj – jacka med fransar och cowboy-hatt för att smälta in. Väl i Gällivare märkte han dock att alla gick klädd som vanligt och fastslog att de måste vara nyligen inflyttade.
Färden var ruggigt bullrig, hade isoleringen brunnit upp? Samtalet med en tjeckisk liftare som plockats upp utanför Malmberget avstannade snabbt på grund av oväsendet, det sista som hördes var ”It’s hot”. Och det var det. Motorplåten i kupén var oisolerad och i kortbyxor brände man smalbenen.

Kom Treo hela vägen fram? De sista elva kilometerna utgörs av en stig i Malla nationalpark. Allt står på spel, desperata situationer kräver desperata lösningar. Samtal rings, chefredaktör Frodin godkänner lyft av Treo och förare med helikopter och flygtur till själva punkten. Men, vädret slår snabbt om och vi tvingas se oss besegrade. Att placera ett hjul i vardera land gick inte. Inte samtidigt i alla fall.