Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld Arkiv

Pendlande intresse

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Långt ner i arkivet hittar vi ett brunt kuvert märkt ”Toyota elbil 1974”. Nyfikenheten väcks och frågetecknen är många. Bilen har en udda uppenbarelse, och än mer ivriga efter information blir vi när bilderna från provkörningen kan placeras i Sverige.
Toyota som på senare tid har beskyllts för att vara sena på elbilståget, trots att de var så tidiga med hybridbilar. De hade alltså en elbil på gång redan 1974. Men det tycktes inte vara tillräckligt intressant för vår redaktion på den tiden. Provkörningen publicerades nämligen aldrig. Informationen om bilen är därför knapphändig både i arkivet och på internet.

ESV hade bland annat airbag, som i tidningen kallades ballonger och luftpåsar.ESV hade bland annat airbag, som i tidningen kallades ballonger och luftpåsar.ESV hade bland annat airbag, som i tidningen kallades ballonger och luftpåsar.
ESV hade bland annat airbag, som i tidningen kallades ballonger och luftpåsar. Foto: Teknikens Värld

Vi ringer Bengt Dahlström, tidigare informationschef på Toyota Sverige, som pensionerades för några år sedan efter 48 år på Toyota. Enligt Europaledningen längre än någon annan de kände till inom hela koncernen.
Jag tittar på ett foto av en gammal udda trehjuling från Toyota som jag hittat i vårt arkiv. Vet du något om den?
– Ja det måste ju vara Toyota Commuter Concept som visades på Tokyo-salongen i oktober 1970, tillsammans med Celica, Carina och sportbilen EX7, säger Bengt. Som om det vore den mest självklara saken i världen att likt ett uppslagsverk ha stenkoll på sisådär femtio år senare.

Bengt berättar att Commuter Concept under 1974 var på Europa-turné för att marknadsföra framtidsplanerna. Här i Stockholm fick Marianne Sterner chansen att hoppa in bakom ratten. Ratten som egentligen var en slags styrpinne som svängdes fram och tillbaka över hela bredden av instrumentpanelen. Blybatterierna monterades under sittdynan och elmotorn i det enda framhjulet. Bilen på bilderna är en av två byggda Commuter där båda i dag står på Toyotas museum i Japan.

Teknikens Värld nummer 2/1975.Teknikens Värld nummer 2/1975.Teknikens Värld nummer 2/1975.
Teknikens Värld nummer 2/1975. Foto: Teknikens Värld

Men Commuter var inte den enda konceptbilen med på turnén. Det var även Toyota ESV. Märkets nya säkerhetsbil som premiärvisades 1973. Året efter Volvos motsvarande konceptbil VESC. Det var i stället denna som letade sig in i tidningen i nummer 2/1975.
Tydligen var säkerhet mer intressant än elektrifiering, trots att den första av 1970-talets två oljekriser redan hade briserat.