Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PeO Eriksson / Teknikens Värld

Prestigepris

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Vi blickar tillbaka till 1977 då vi testade två lyxiga coupéer.

Mindre bil för mera pengar har kommit att bli synonymt med coupémodeller och biltillverkare med aktning verkar i dag inte kunna stå utan en coupésuv i utbudet. När vi för 45 år sedan i nummer 22/1977 testade lyxcoupéer i en duell stod exklusiva Volvo 262 C och Mercedes 280 CE i fokus. Bilar som kostade hela 11 700 respektive 10 600 kronor mer än sina konventionella motsvarigheter.
Testlaget närmade sig dem med viss skepsis, då den egentliga skillnaden från ”vanliga” Mercedes 280 E och Volvo 264 GLE tycktes vara en stor nackdel i form av en sämre förpackning. Om än med större uppmärksamhetsvärde, biltypens till synes främsta försäljningsargument. Från Volvos håll lockade man med att även luftkonditionering och elmanövrerade fönsterhissar samt sidospeglar var standard. Något som kostade extra hos Mercedes.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.