Redo för avgång
Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Nu riktar vi blickarna till en Bentley i Berlin för tio år sedan...
Grått och ruggigt. Så framställs Berlin, som även var med i vår förra backspegel, om man vill framhäva stadens mörka historia med stöveltramp, ruiner och en mur som fick stå som symbol för en delad värld.
På bilden här, aldrig tidigare publicerad, gör en blå Bentley sitt bästa för att piffa upp i den grådaskiga vardagen. Bilden är tagen den 29 januari 2013 – för nästan tio år sedan. Fotograf Patrik Lindgren och skribent Hans Hedberg tycktes inte allt för imponerande av resultatet varpå de återvände till samma plats efter mörkrets inbrott. Hur det utvecklade sig ser du på faksimilen här bredvid. Att neonljuset skulle tändas och dessutom lysa i blått var en ren slump.
Bilen i fråga är en Bentley Mulsanne, döpt efter raksträckan känd från Le Mans 24-timmarslopp. Även bakom byggnaden på bilden fanns det asfaltsrakor. Platsen är Tempelhof, Berlins gamla flygplats, som vid fototillfället inte längre var aktiv, 2008 lyfte det sista planet härifrån. De första flygningarna gjordes på fältet redan 1909 och under 1930-talet fick platsen dagens utseende med sin bågformade huvudbyggnad.
Efter andra världskriget var flygplatsen under amerikansk kontroll. Det kommersiella flyget kom att ta fart och toppade 1971 för att sedan utmanas av Västberlins andra flygplats Tegel.
Nu återvänder vi till bilen, vi är ju trots allt en biltidning även om det gick att läsa Teknikens Värld Flyg Populär-Teknik på våra första omslag. Mulsanne var på inget sett ett nytt namn för Bentley och även under huven dolde sig något gammalt: Märkets V8-motor med rötter bak till 1959. Bilen var i större utsträckning Bentleys egen konstruktion än övriga modeller som tagits fram sedan 1998 då man hamnade i Volkswagens ägo.
Provkörningen går inte direkt i moll då våra utsända kryssade genom huvudstaden i den 5,58 meter långa toppmodellen med ett pris på 2,8 miljoner kronor. 2020 var det till ända för Mulsanne men Tempelhof har fått ett nytt liv. Efter en folkomröstning öppnade det för allmänheten och är i dag ett populärt strövområde.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se