Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulf Holmstedt / Expressen Lifestyle

Saltstänk från salta vagnar

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Denna gång tittar vi tillbaka till en vårdag i Danmark 1970...

En felsorterad bild blev resultatet av vår grävning i arkivet i jakt på stoff till denna backspegel. Men vilken ögonblicksbild sedan. Skärpan må inte sitta riktigt, i alla fall inte på människorna – men vadå, detta är ju trots allt en biltidning.
Testlaget letade sig denna vårdag 1970 till Nordjylland för att ta fräna strandbilder. Bara två av testets bilar ses på bilden där de vänder runt det nyfikna paret för att åter ta sats mot vattenbrynet på fotografens order.

Teknikens Värld nummer 9/1970.Teknikens Värld nummer 9/1970.Teknikens Värld nummer 9/1970.
Teknikens Värld nummer 9/1970. Foto: Expressen Lifestyle

Den röda Opel GT:n lär nå vattnet först, en bil med ”extrem formgivning” läser vi nummer 9/1970. Men bilen levererade också prestandamässigt. Den var faktiskt rappare än testets värsting, Porsche 911 E Sportomatic, i lägre hastigheter poängterade testlaget. Studerar vi tabellerna stämmer det – upp till 50 kilometer i timmen.
Den guldfärgade Ford Caprin kontrade i andra ändan. XLR-versionen omfattade bland annat fler mätare, mer krom och fräckare fälgar. Bilen var också den mest användbara av sportbilarna i testet. Baksätet rymde mer än ”en tax och en handväska”. Ja, rent av vuxna människor även om utrymmet för knäna var knappt.
Testets överraskning var Volvo 1800 E med ”blixtrande acceleration” och ”förbluffande hög toppfart” – 0-100 km/h på 10,5 sekunder respektive 185 km/h. Motorn var även snål och bilen testets tystaste.
De övriga två bilarna var brittiska: Triumph GT6 Mk II som inte vann några skönhetspoäng men lockade med praktisk flippfront samt MGB som testlaget inte hade så mycket gott att säga om, men så hade modellen hängt med längst i gänget.

Vågad rubrik och parkering. I testet avrådde vi läsare från att köra i vattenbryn.Vågad rubrik och parkering. I testet avrådde vi läsare från att köra i vattenbryn.Vågad rubrik och parkering. I testet avrådde vi läsare från att köra i vattenbryn.
Vågad rubrik och parkering. I testet avrådde vi läsare från att köra i vattenbryn. Foto: Expressen Lifestyle

Faksimilen här ovan visar en rubrik som får oss att rodna, samtidigt som vi lägger dit den i vår lista ”runda rubbar”.
Egentligen var det just MG, ett märke som blivit aktuell på nytt, vi skulle skriva om denna gång, med utgångspunkt från ett annat sportbilstest. I det kuvertet hittade vi denna oemotståndliga bild. Så historien om det gamla brittiska märket får vi ta en annan gång.