Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Linus Pröjtz

Sämst i test

Så kallade skott har tidningen sysslat med sedan Hedenhös. Att köpa en billig bil för säsongen och se vad som händer. Oftast blir det rena galenskaperna, om bilarna håller samman vill säga.

Sommaren 2005 slog till på en Reliant Rialto av årsmodell 1983.

Rialto var långt ifrån den första trehjulingen från tillverkaren, redan under 1930-talet lanserades de första och man gav inte upp förrän man gick i graven 2002. Idén var att bygga en billig bil som fick framföras med körkort för motorcykel även om bilarna här i Sverige krävde B-körkort.

2005 visste vi i alla fall vart åt det barkade. Treo, som bilen så fyndigt döptes till, inte bara för att den hade tre hjul utan även för att den gav oss huvudvärk, skulle ta sig an det så kallade älgtestet. Föga förvånande blev bilen en av få som kom upp på två hjul bland konorna, och det i rekordlåga 42,5 km/h. Sämst i test således även om det i ärlighetens namn inte var något seriöst sådant. En uppmärksam läsare hörde dock av sig och påpekade att vi ett par år tidigare kört en Mazda från 1975 som bara mäktade med 30 km/h. Ett "test" vi fick underkänna då det visade sig att bilen stod på utställningsdäck.

"Testet" av Treo klockades också för en prestanda 0-100 km/h på 19,39 sekunder samt en topphastighet på 123,8 km/h.

Rotar du fram Teknikens Värld nummer 15/2005 ur dina gömmor kan du läsa mer om vår Reliant Rialto.Rotar du fram Teknikens Värld nummer 15/2005 ur dina gömmor kan du läsa mer om vår Reliant Rialto.Rotar du fram Teknikens Värld nummer 15/2005 ur dina gömmor kan du läsa mer om vår Reliant Rialto.
Rotar du fram Teknikens Värld nummer 15/2005 ur dina gömmor kan du läsa mer om vår Reliant Rialto.

Att ta Treo på en sväng i konbanan må ha varit ett äventyr men det var ändå inte det mest utmanande uppdraget för sommarskottet 2005. Det började med en ordlek vid fikabordet. "På tre hjul till Treriksröset" låg för bra i munnen för att inte bli av. Blickarna riktades mot en för sommaren ny praktikant som snabbt började svettas och stamma. Att köra en gammal eldhärjad och högerstyrd trehjuling till norraste norr var inte vad han hade sett framför sig när han sökte sig till tidningen. Fokus för hans del låg på nybilsdoftande tyska premiumvagnar. Vem vet, det kanske han kör omkring i idag men på vår redaktion blev han inte långvarig.

Det blev vår Mikael Stjerna som tog sig an den 170 mil långa och äventyrliga resan, men att placera ett hjul i Finland, Norge respektive Sverige... där gick vi bet.

Dags på nytt? Då får det bli Treo Comp.

MISSA INTE: Hundratals bilars resultat i älgtestet