Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Lindström / Teknikens Värld

Scooter som aldrig lyfte

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Här tittar vi närmare på Volkswagen Scooter, och året var 1986...

Säg scooter och de flesta tänker på dagens omdiskuterade elsparkcyklar. Det är dock ett ord som ploppar upp både här och där i fordonssammanhang så associationerna går åt olika håll. Få kopplar nog till Volkswagens koncept Scooter från 1986 – om de ens känner till den.
Bilen visades upp under vårens Genèvesalong och året efter kom den till motormässan i Malmö varpå vi fick tillfälle att köra den. Eller bil och bil, förresten, vad var det egentligen för ett fordon?
Framtill var det mycket bil. Motor och framvagn var hämtad från småbilen Polo men baktill fanns bara ett hjul. Layouten var på inget sätt ny, Scooter hämtade inspiration från Morgans gamla trehjulingar och 1950-talets mikrobilar. Men någon retrovagn var det inte, den trenden kom senare, här var det skarpa former och naturligtvis måsvingedörrar som gällde.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.