Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulf Holmstedt / Expressen Lifestyle

Sedaner på språng

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Nya tider, nya trender. Den så tidigare populära sedanen tappar mark till förmån för crossovers och suvar. Klassiska modellnamn trillar av pinn. Riktigt så illa är det inte för Toyota Camry även om den nu inte längre går att beställa i Japan. Blott 6 000 exemplar såldes i hemlandet under förra året. Camry är dock en världsspelare och globalt sett var siffran runt 600 000 sålda bilar på över 100 marknader under 2022. Inte minst i USA har den varit populär och var den bäst säljande personbilsmodellen i 15 år tills den 2017 passerades av en annan Toyota: Suven RAV4.

Svensk bilindustri under hot ropar rubriken men på omslaget lyser den japanska testduellen med sin frånvaro.Svensk bilindustri under hot ropar rubriken men på omslaget lyser den japanska testduellen med sin frånvaro.Svensk bilindustri under hot ropar rubriken men på omslaget lyser den japanska testduellen med sin frånvaro.
Svensk bilindustri under hot ropar rubriken men på omslaget lyser den japanska testduellen med sin frånvaro. Foto: Expressen Lifestyle

Vårt första test av Camry gjordes i nummer 22/1983 där den ställdes mot landsrivalen Mazda 626. De japanska tillverkarna hade avancerat från småbilar till mellanklassen och utmanade nu de europeiska familjebilarna. Både Camry och 626 var tekniskt raffinerade med framhjulsdrift, tvärställd motor, femväxlade lådor och individuell hjulupphängning. Mazdan förlitade sig dock på förgasarteknik medan Toyotan kontrade med insprutning.

På bilden här ser det ut att bli en jämn fajt men ­ganska snart i texten är det tydligt att Mazdan kommer stå som segrare. Luftmotstånd var på tapeten vid tiden vilket kunde bidra till lägre förbrukning. I profil ses Mazdas fördel på den punkten och det skulle visa sig finnas fler. Som större bagageutrymme, mer utrustning, lägre pris och bättre prestanda trots Toyotans övertag med tio hästkrafter.

Teknikens Värld nummer 22/1983.Teknikens Värld nummer 22/1983.Teknikens Värld nummer 22/1983.
Teknikens Värld nummer 22/1983.

Toyotan hade dock ett övertag i kupén med mer plats i baksätet och bättre förarmiljö – men med två plumpar. Knapparna till signalhornet satt på de två rattekrarna ­vilket gjorde att man lätt tutade av misstag. De blinkade ekonomilamporna hade ett starkt och irriterande sken men det åtgärdade man lätt med en bit tejp, menade vi.
Camry har kommit och gått på den europeiska marknaden, 2019 gjorde den comeback efter 14 års frånvaro. I vårt test 2021 kom den sist trots snål drivlina och hög komfort. I egenskap av sedan passade den inte familjen. Inte familjen i dessa tider vill säga.