Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PeO Eriksson / Expressen Lifestyle

Tillbaka till framtiden

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Här blickar vi tillbaka till mitten av 1970-talet och en viss modell som namngett en hel bilklass...

Med Volkswagens nya elektriska ID-familj är det lätt att glömma bort modellen Golf. Modellnamnet kommer dock att leva vidare i någon form har märkets vd Thomas Schäfer mer eller mindre lovat. Kanske som en eldriven ID Golf, inte konstigt alls då modellen fanns med eldrift redan 2014 då inte ens ID-bilarna fanns på ritbordet.
Att Golf har framtiden för sig visste vi redan 1975. ”Byggd för framtiden” löd rubriken på sidorna 14-15 i årets första nummer där den då nya modellen utsågs till Årets Bil i Norden. Juryn, bestående av folk från Teknikens Värld, finska Tekniikan Maailma och norska Vi Menn, var enhällig och i finalen vann Golf mot Audi 50, Citroën CX 2000, Saab 99 Combi Coupé och Volvo 244 DL. Det var ingen perfekt bil men de enda riktiga plumparna var de obekväma framstolarna och den något oprecisa växellådan.

Hårdtestad Golf i nummer 1/1975. Så pass så att dekalerna sitter lösa. Foto: Expressen Lifestyle

Motiveringarna att det var en kompakt konstruktion som låg i tiden, att bilen var servicevänlig samt hade god bränsleekonomi kommer inte som en chock när vi läser raderna i dag 48 år senare. Men att den även vann på att vara ”energisnål även när det gäller de råvaror som går åt vid framställningen” gör att vi hickar till och snabbt är tillbaka till 2023.

Teknikens Värld nummer 1/1975. Foto: Expressen Lifestyle

Fotografiet på detta uppslag kom aldrig i tryck. Kanske för att den inte återspeglar det tuffa jobb som testförarna utförde. Resan hade börjat på Keimolabanan utanför Helsingfors och avslutats i  Pyhätunyuri 15 mil norr om Polcirkeln.
Tvärtom ser det lite mysigt ut där på tomgång i solnedgången. Inte visste vi då att just avgaserna, även om de inte var av dieseltyp när bilden togs, skulle få modellen att kantra. Golf var ju en av alla bilmodeller som drabbades av Dieselgateskandalen 39 år senare. Kantra i medieflödet vill säga, när detta skrivs visar färska siffror från Jato att Golf ligger tvåa i den europeiska registreringslistan. 17 038 exemplar noterades modellen för den föregående månaden att jämföra med 6 069 exemplar för ID.4 – som toppar listan för elbilar. Så nog lär vi få dras med Golf ett tag till. Får du i ettan så vi kan köra vidare?