Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Tyska kliv mot framtiden

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. Denna gång tittar vi endast åtta år bakåt...

När vi nu har kommit till det elfte numret av Teknikens Värld detta år är det hög tid att ta upp modellen Porsche 911. Vi väljer dock att ”bara” blicka tillbaka närmare nio år trots att modell­namnet har hängt med sedan 1964. Men vi ska även blicka framåt.
”Vart är vi på väg?” är det lätt att fråga sig när det ­kommer till sportbilar och dess framtid. Vart herrarna på bilden är på väg ser vi, mot en Audi R8 V10 Plus och en Porsche 911 GT3, men var de har varit och vad de har gjort vill vi kanske inte veta.

Lågt eller tramsigt? Säg vad du vill om rubriken men bilarna i testet i nummer 1/2015 går det inte att klaga på.Lågt eller tramsigt? Säg vad du vill om rubriken men bilarna i testet i nummer 1/2015 går det inte att klaga på.Lågt eller tramsigt? Säg vad du vill om rubriken men bilarna i testet i nummer 1/2015 går det inte att klaga på.
Lågt eller tramsigt? Säg vad du vill om rubriken men bilarna i testet i nummer 1/2015 går det inte att klaga på. Foto: Teknikens Värld/ Expressen Lifestyle

Nästa generation 911 kommer med största sannolikhet att få någon form av elektrifiering. Men till skillnad från övriga modeller som Cayenne, Macan och 718 (Cayman/Boxster) handlar det inte om ren eldrift. Man vill behålla det klassiska motorljudet och tillverkaren är kanske den som jobbar mest med att ta fram ett nytt e-bränsle för att låta mullret bestå.
Audin har redan sin framtid klar. Eller sitt slut rättare sagt. R8 som vi känner den sedan 2006 går ur tiden i år och får på sikt en eldriven ersättare som kommer tänja på gränserna och få ett nytt namn. Modellen var förresten en pionjär inom elektrifiering – 2009 presenterades den eldrivna konceptversionen e-tron.

Teknikens Värld nummer 1/2015.Teknikens Värld nummer 1/2015.Teknikens Värld nummer 1/2015.
Teknikens Värld nummer 1/2015. Foto: Teknikens Värld/ Expressen Lifestyle

Senhösten 2014 gjorde modellerna upp, ett test som publicerades i nummer 1/2015 även om inte bilden här kom med i tidningen. Det fanns fräckare saker att visa än gubb­ryggar. Som framgår av den lustiga rubriken på faksimilen här bredvid gjorde bilarna delvis upp på Gotland Ring och bakom ratten satt vår egen Jonas Borglund och racerföraren Janne ”Flash” Nilsson.
Porschen kammade hem testet med en ynka poäng, trots att den ”bara” hade 475 hästar mot Audins 550 och hade usel komfort. Audin föll på hög prisbild, befarad större värdeminskning och för att den hade svåröverskådliga proportioner.
I en rond fick båda bilarna noll poäng – miljön. Vi får se hur det blir på den punkten när de möts igen i en inte allt för avlägsen framtid.