Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Täckjacka, byggmarknad och praktisk halvkombi. Livet har sina vanliga stunder.Täckjacka, byggmarknad och praktisk halvkombi. Livet har sina vanliga stunder.Täckjacka, byggmarknad och praktisk halvkombi. Livet har sina vanliga stunder.
Täckjacka, byggmarknad och praktisk halvkombi. Livet har sina vanliga stunder. Foto: Ulf H Holmstedt

Vardagsdrömmar

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Motorjournalist, det måste vara ett drömyrke det. På med solbrillorna, trycka på med högerfoten i en tysk premiumvagn eller varför inte en Ferrari? Cabba ner på sommaren och styra fyrhjulsdrivet till fjälls på vintern. Jo, det kan väl hända men oftast är det mer vardagliga åk som det ska vändas ut och in på. Som här: en duell mellan mellanmjölksbilarna Volkswagen Passat och Volvo 345 året 1980. Eller lättmjölk rättare sagt, mellanmjölken stod på butikshyllorna först tre år senare.
Halvkombikarossen var inte ny men ännu intressant vilket illustreras på bilden här. Se så praktiskt. Här får det mesta plats när sportstugan ska byggas. Det hade inte funkat i en sedan. Såklart i en kombi men halvkombin är ju nästan lika stilig som en coupé.
Volvons instrumentpanel var svart och dyster. Varför denna sorg, frågade vi oss. Baksätet var för högt monterat, en rest från ritbordet då bilen konstruerats med skrymmande variomatic-teknik. Här var det dock en normal manuell låda som gällde.

Teknikens Värld nummer 12/1980.Teknikens Värld nummer 12/1980.Teknikens Värld nummer 12/1980.
Teknikens Värld nummer 12/1980.

I Passatens baksäte var det trångt för benen och fram var det svårt att hitta en bra körställning. Idel gnäll och drömmar om något häftigare? Nej, detta var vettiga bilar och nog fanns det plats för ord som kanske för tankarna till fräsigare vagnar. Passatens växellåda till exempel. Den beskrevs som ett trollspö och även på morgonen när den väcktes till liv gick spaken som i smör. En motor som spinner som en kelen katt må få tankarna att styras mot Maranello men det var testlagets beskrivning på det som fanns under Volvons huv – en radfyra från Renault på 1,4 liter och 70 hästkrafter.
Tajta lådor och spinnande motorer. Referenser som man förknippar med dyra vagnar. Riktigt dyra var inte testduon men faktiskt dyrare än lite större sedaner som Volvo 242 DL och Opel Ascona 2,0.
Nä, nu är det fika. Ska vi lyxa till det med en mazarin?

Fler Backspeglar hittar du här!