Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Roony Johansson

Vardagslyx

Det på bilden må se ut som ett havererat parkeringsbromstest eller en gemensam kisspaus i sista sekund för testlaget men formationen av bilarna är noga genomtänkt.

De försöker forma siffran sex vilket var en gemensam nämnare för BMW 525, Ford Granada Ghia 3000, Opel Commodore 2800 GS/E, Plymouth Valiant Brougham och Volvo 264 GL.

I en tid fjärran från allt vad downsizing heter handlade det om antalet cylindrar. Bilarna utgjorde toppskiktet i mellanklassen och erbjöd förutom lyx som skinnklädsel, servostyrning, vinyltak, taklucka, extra mätare och varselljus även två extra cylindrar i motorrummet. Ja, förutom i Valiantens fall. I hemlandet på andra sidan Atlanten var en bil med sexcylindrig motor ännu, trots oljekris, att betrakta som en instegsversion även om just utförandet Brougham var toppversionen utrustningsmässigt sett.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.