Vectorvision
Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck. I dag minns vi tillbaka till 1990 när vi körde visionen Vector.
Med liknande marknadsföring som Saab skrev amerikanska Vector in sig i historieböckerna. ”Aerospace technology for the street”, flygteknik för gatan, stod det i pressmaterialet och kunder kunde även köpa Vector-märkta pilotskinnjackor. Men i just detta fall var flygtekniken även bokstavligt en del av bilen, bland annat i form av en tidig infotainmentskärm direkt hämtad från stridsflygplan. Konceptbilen måste ha setts som rena framtidsbilen när den första gången presenterades på bilsalongen i Los Angeles 1976. Men sen dröjde det innan Gerald A Wiegerts dröm fick lyftkraft.
Ända till 1990 då Teknikens Världs utsände Robert Collin besökte Vector-fabriken i Wilmington, Los Angeles. Vector hade då en körbar prototyp, en halvbyggd bil avsedd för krocktest och ytterligare en halvfärdig produktionsbil. Modellen kallades då Vector W2 där W stod för grundaren Wiegert och 2 för antalet turboaggregat. Grundplanen med produktionsstart i slutet av 70-talet hade uppenbart grusats, och under hela 80-talet ägnade eldsjälar som bland annat chefsingenjören David Kostka hela sin tid åt att blåsa liv i projektet. Betalningen bestod endast av fickpengar.
När det väl var dags hade hajpen om sportbilstillverkaren i stort sett lagt sig och man hånades för att det satt en motor från Chevrolet under huven där bak. Men det var ingen vanlig standardmaskin. Rodeck, kända för att bygga Nascar-motorer, göt nytt block och toppar i lättmetall, gav den dubbelturbo och laddluftkylare. Med högsta laddtryck, 2,0 bar, skulle den leverera 722 hästkrafter.
Collin fick dock nöja sig med omkring 550 då Vector ”för säkerhets skull” skruvat ned laddtrycket till 0,9 bar. Man kan förstå Vector då mycket stod på spel och de endast hade en fungerande bil.
Collin dånade fram genom industriområdet och flög upp på motorvägspåfarten. ”Vector är gjord för att köras snabbt. Allt är snabbt. Filbyten är så snabba och effektiva att jag måste le för mig själv”, skriver han i rapporten och ser fram emot test mellan Vector och Ferrari F40. Vid fabriken samlades en grupp blivande kunder och innan Collin lämnat för dagen hade alla tre beställt en varsin Vector som då kostade cirka 250 000 dollar.
Gerald A Wiegert uppskattade att man inom två år skulle kunna bygga 150 bilar om året. I dag vet vi att det aldrig blev så. Man lyckades endast hitta en handfull fler kunder och totalt tjugo bilar tillverkades.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se