Sju sportvagnar tog sig an Anderstorp. Samma år vann Niki Lauda i en Ferrari 312T.
Sju sportvagnar tog sig an Anderstorp. Samma år vann Niki Lauda i en Ferrari 312T. Foto: PeO Eriksson / Teknikens Värld

Vintervagnar

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vädrets makter stod för aprilskämtet när testlaget­ tidigt 1 april 1975 intog dåvarande VM-banan Anderstorp. Det snöade. Men det fick inte sätta några pinnar i hjulen för att testa sju av de hetaste sportbilarna inför sommaren.
Billigast i startfältet var Alfa Romeo 1600 GT Junior med 31 500 kronor, cirka 180 000 kronor 2021, tätt följd av en brokig samling brittiska vagnar. Värstingen i sammanhanget var en Porsche Carrera RS som kostade hela 90 220 kronor, nu 515 000 kronor.

”De här bilarna har så bra vägegenskaper att det är svårt att bilda sig en ordentlig uppfattning om dem på vanliga vägar. Utom när det gäller en bil. Inte ens i låga farter var det någon konst att konstatera att Morgan Plus 8 har usla vägegenskaper, och i övrigt är en undermålig bil mätt med moderna mått”, skriver Björn Sundfeldt.
Bilden är tagen från sittbrunnen hos just Morgan, en 72:a som lånades från en privatperson och hade rullat 900 mil. I en Backspegel från 2010 återbesökte vi just denna bil och då var det fortfarande samma ägare som 1975. Men även Porsche Carrera RS kunde beskyllas för att vara gammal skåpmat, en 73:a med hela 6 000 mil på mätaren.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill