Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Hund i bil – detta gäller för hundbur

Det gäller att provmontera en hundbur innan bilköpet, annars kan du mycket väl komma hem med en bil som saknar ett par centimeter för att kunna åka med stängd baklucka.

När du ska skaffa ny bil, kanske rentav en laddhybrid, så är det viktigt att tänka på att i många bilar stjäl batteripaketet en stor del av bagageutrymmet. Ska du då som chefredaktören här få plats med en hundbur så gäller det att provmontera innan bilköpet.
I samband med vårt stora test av 16 olika laddhybridmodeller från flera av de stora biltillverkarna passade vi på att ”trycka in” en hundbur i samtliga bilar. I en klar majoritet av bilarna fungerade det inte alls, det gick nämligen inte att stänga bakluckan trots att hundburen endast är av mellanstor storlek.

Av de testade åtta suvarna är det bara tre som rymmer beaglen Doris hundbur (en Artfex medium med måtten 83 x 49,5 x 67,5 cm). Hyundai Santa Fe är en bilklass större än de övriga och rymmer buren utan problem, medan både Ford Kuga och Toyota RAV4 rymmer den med minsta marginal tack vare smart utformat lastutrymme. I BMW X3 hade buren fått plats om det inte var för att batteriet sticker upp nästan 10 centimeter ovanför bagageutrymmets lastkant. Övriga bilar har antingen för sluttande taklinje på bakluckan, eller för kort lastutrymme. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du tar med din hundbur och testar i den bil du är intresserad av.

Viktigt om hund i bil

Jordbruksverkets riktlinjer om hund i bil

Minsta mått på hundbur:
När en hund åker bil ska hunden kunna stå och ligga på ett bekvämt sätt.
Om du använder en bur eller liknande för transporten i personbilen ska varje hund ha minst det här utrymmet:
Längd: hundens längd gånger 1,10. Du mäter hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning.
Bredd: hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
Höjd: hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.
Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

 

Jordbruksverkets föreskrifter om transport av hund i bil
Du kan transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten.
Hunden ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten. Därför måste du se till att hunden är säkrad vid inbromsning, till exempel genom att använda transportbur, lastgaller eller säkerhets­bälte som är anpassat för hundar.
Om du transporterar hunden i en bur eller liknande ska den vara utformad och placerad på ett sådant sätt att hunden får skugga och god ventilation.
Du ska se till att bagage eller andra föremål inte kan falla över hunden och skada den.
Lämna aldrig en hund ensam i en varm eller kall bil.
Du får aldrig lämna ett djur utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C.
Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil. Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret.