Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ta med huset på taket på bilen. Uppfällt och redo att flytta in.Ta med huset på taket på bilen. Uppfällt och redo att flytta in.Ta med huset på taket på bilen. Uppfällt och redo att flytta in.
Ta med huset på taket på bilen. Uppfällt och redo att flytta in. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Sova på bilen allt vanligare – så här enkelt är det

Tunga elbilar och laddhybrider betyder att det blir svårare att dra husvagnar och släp. Lösningen för många som vill ut och campa har blivit ett taktält.

Vi provade en Mini Countryman med huset på taket.

Att sova i bilen eller till och med på bilen har blivit allt vanligare. Elbilar och laddhybrider är i sig tunga och får ofta inte dra stora och tunga husvagnar. Kör du elbil påverkas också räckvidden rejält om du hänger på en husvagn eller ett släp efter bilen.

Lösningen kan då vara att sova i elbilen. Tidigare i sommar testade vi att sova i en Ioniq 5. Fördelen med att sova i en elbil är att du kan få värme från bilens klimatanläggning under hela natten och därmed ett skönt klimat.

Taktält är ett annat alternativ. Vi försåg en Mini Countryman med ett taktält från Mini och satte igång att testa.

Lite smidig får man allt vara för att bo på taket.Lite smidig får man allt vara för att bo på taket.Lite smidig får man allt vara för att bo på taket.
Lite smidig får man allt vara för att bo på taket. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Till att börja med blir bilen rejält mycket högre. En Countryman mäter cirka 1,60 meter på höjden men med ett taktält kryper vi nära vårt garage maximala 2,20. En anledning är att takräcket är högt och två decimeter luft mellan takboxen och taket känns onödigt mycket.

Tältet ryms i en vanlig takbox och fälls enkelt upp efter att ha lossat de tre fästena, två fram och ett bak. De fjädrande armarna lyfter smidigt upp tältet som i nedfällt läge rymmer både stege och mina sängkläder. Det ryms också en mjuk och skön madrass så det är inget du behöver köpa till.

Mjuk madrass och gott om plats för två.Mjuk madrass och gott om plats för två.Mjuk madrass och gott om plats för två.
Du kan utrusta ditt tält med smart batteribelysning.Du kan utrusta ditt tält med smart batteribelysning.Du kan utrusta ditt tält med smart batteribelysning.
1 AV 2
Mjuk madrass och gott om plats för två.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
2 AV 2
Du kan utrusta ditt tält med smart batteribelysning.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Det går förstås inte att få samma klimat som i en elbil men att jag kommer upp från markfukten och har bilen under mig betyder i alla fall att jag slipper en del av obehaget från att sova i ett marktält.

Takvikt och totalvikt

Det finns stora öppningar åt båda hållen och myggnät. I taket på tältet finns också ett litet nät så att jag kan lägga undan mina kläder.

Jämfört med att sova i bilen har taktältet den fördelen att jag slipper ha sängkläderna som packning i bilen när jag är ute och kör. 

Dags att åka vidare – dra bara ner tältet.Dags att åka vidare – dra bara ner tältet.Dags att åka vidare – dra bara ner tältet.
Dags att åka vidare – dra bara ner tältet. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Nackdelen är högre bränsleförbrukning. En stor takbox kan öka förbrukningen med så mycket som 20 procent lite beroende på utformning och design på räcke och box. 

Maximal takvikt på de flesta bilar är mellan 75 och 100 kg. Det gäller då vikten som får finnas på taket när du kör. Tänk på att den maxvikten gäller totalt för takräcke, box och tält.

Mini Countryman blir klart högre med takboxen så se upp med takhöjden i parkeringsgarage.Mini Countryman blir klart högre med takboxen så se upp med takhöjden i parkeringsgarage.Mini Countryman blir klart högre med takboxen så se upp med takhöjden i parkeringsgarage.
Mini Countryman blir klart högre med takboxen så se upp med takhöjden i parkeringsgarage. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Hur mycket vikt bilens konstruktion klarar syns på bilens totalvikt och maxlast. De personer som åkt i bilen kan placeras på taket förutsatt att vikten fördelas jämnt över takräckets ben. Vill du fördela lastvikten bättre kan du montera taktältet på tre eller fyra räcken med så långt emellan räckena som möjligt.

Det går så klart också att komplettera ditt taktält med ett förtält bakåt och åt sidan så att du kan ha en helt väderskyddad miljö ovanpå och runt bilen.

Priset då? Från strax under 15 000 kronor till trakterna mellan 25 000 och 30 000 kronor. I vissa fall betydligt mer än så. Just det testade taktältet är av sistnämnda typ. Det är ett Mini Countryman officiellt taktält som kostar 3 839 euro vilket motsvarar 45 700 kronor.