Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Volvo Sugga och Valp mot Dodge WC52

Premium Ända sedan 1940-talet har svenska försvarets främsta husdjur Suggan och Valpen jobbat för att sätta skräck i ryssen. Vad färre vet är att de under en period fick hjälp av amerikanska Dodge Weapons Carrier. Vi provkör tre mycket olika terrängvagnar vars enda gemensamma nämnare är att de ger begreppet rysskräck en ny innebörd.

I dag vet jag att det bara finns tallar och granar bakom den tjocka dimman som har belägrat den skånska slätten. Men för en stund försöker jag drömma mig bort och sätta mig in i hur det var att köra Terrängpersonbil m/43, mer känd som Suggan, när det begav sig på 1940- och 1950-talet. Då var det betydligt mer sannolikt att det inte bara var tallar och granar bakom tjockan. Då kunde det faktiskt ha stått en rysk stridsvagn i skogsbrynet. Då skulle jag inte ha velat sitta i en Sugga.
Suggan, som levererades av Volvo med den militära beteckningen Terrängpersonbil m/43, var en av försvarets mindre bilar under 50- och 60-talet, men det är svårt att förstå i dag. Det är rent ut sagt svårt att förstå sig på militärsuggan över huvud taget. Detta hopkok av olika konstruktioner ser ut som en personbil men beter sig som något helt annat.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.