Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Britpop – vi kör Austin-Healey Sprite, MG Midget och Triumph Spitfire

1960-talet var Storbritanniens, så enkelt är det. Med Beatles i den musikaliska frontlinjen krossades gamla stelbenta samhällstrukturer. 

Samtidigt gav Austin-Healey Sprite, MG Midget och Triumph Spitfire vanligt folk möjligheten att njuta med taket nere. Party on!

Sprite, Midget och Spitfire. Slagkraftiga namn på slagkraftiga produkter, lanserade vid en tid då allting hände för första gången. Musikvärlden exploderade, Beatles och Elvis blev legender i sin egen tid. Om bara några år skulle människan gå på månen och för första gången fanns möjligheten för den stora massan att åka sportigt.
Uttjatade historiska landmärken i dag kan tyckas, men just då för ungefär 50 år sedan var framtiden melodin – fjärran från krigsårens stillastående misär ett drygt decennium bakåt i tiden. Pastellfärger, med taket nere och med skrikande däck genom kurvorna. Friskt tempo med enkla medel. Folksportbilen gjorde entré och den enkla avskalade friheten med den. Och vi älskar konceptet – då som nu.
Redan i slutet av 1950-talet började dessa bilar, med Austin-Healey Sprite först ut, synas i Teknikens Värld. När man bläddrar bland de gamla tidningarnas sträva sidor märks det att folksportbilarna fick ta plats. Oftast på bästa läge i tidningen och tryckt i fyrfärg. I en tid då det mesta fortfarande var svart-vitt slog fyrfärgssidorna ner som en bomb och ofta trycktes sidorna så att de skulle kunna ryckas ur och sparas. Viktigaste delen i tidningen – så viktiga var folksportbilarna.
Och precis så viktiga är folksportbilarna än i dag. De erbjuder en smart och ekonomisk väg in i en hobby som kan vara allt annat än just – ekonomisk. Men alla dessa tre går att köpa för under 100 000 kronor, de går att hålla rullande för en blygsam peng och de är enkla att hitta delar till. Dessutom börjar de värsta liken bli sällsynta då de skrotats av för länge sedan eller så har de hunnit renoveras. Vissa har till och med levt ett gott liv sedan starten.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill