Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Provkörning av Jaguar E-type Lightweight Lindner Nöcker Low Drag Coupé

I 43 år låg det sönderkraschade och hopknycklade aluminiumskalet till världens enda Jaguar E-type Lightweight Low Drag Coupé och samlade damm. Sedan, den osannolika återuppståndelsen genom en drygt 7 000 timmar lång renovering. Vi berättar den makalösa historien – och kör bilen.

Jaguar E-type Lightweight Lindner Nöcker Low Drag Coupé. Ett långt och invecklat namn på en lika lång och invecklad historia. En historia som under årens lopp har kryddats och fått sina utsvävningar samtidigt som den sönderslagna bilen stått ensam långt inne bland skuggorna. Det gjordes ett tappert renoveringsförsök för drygt 30 år sedan, vilket slutade med att den sönderslagna karossen dömdes ut som omöjlig att renovera. Varpå en ny bil byggdes på en av de överblivna Lightweight-karosserna från 1963. En god ambition och det enda som var möjligt då, vilket även gjorde att entusiaster världen över fick möjlighet att åter se den mytomspunna bilen.
Och här måste vi vara helt ärliga, för om vraket hade kommit tillbaka till Jaguars tävlingsavdelning under säsongen 1964 så är det precis vad som hade hänt – den hade fått en ny kaross. Inget konstigt med det, det var så det gick till.
Men bilen kom aldrig tillbaka till Jaguar. I stället tvingades den av fransk lag in i karantän i tio år, eftersom den varit inblandad i en dödsolycka. Och resten är så att säga historia.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill