Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Legenderna Porsche 917 och Ford GT40

Vi var nyligen på en drömkörning i England med fyra legender, nämlingen tävlingsförarna Richard Attwood och Jackie Oliver samt Le Mans-vinnarbilarna Porsche 917 och Ford GT40. Nu har du chansen att ladda ned exklusiva bakgrundsbilder med bilarna i fokus.

Här bjuder vi er läsare på exklusiva skrivbordsunderlägg (skrivbordsbilder/bakgrundsbilder/wallpapers, kärt barn har många namn) från vår duell mellan de legendariska tävlingsbilarna Porsche 917 och Ford GT40, båda vinnare av Le Mans.

Klicka runt i bildspelet nedan och ladda ned valfritt antal bilder där var och en finns i sju olika dimensioner för att passa de flesta datorer/datorskärmar. Det är helt kostnadsfritt att ladda ned en bild så vad väntar du på? Du får garanterat häftigaste skrivbordsunderlägget i din bekantskapskrets.

Missa inte att läsa hela det tiosidiga reportaget i Teknikens Värld nummer 13/2010 som finns att köpa i butik nu.

Instruktioner för att välja rätt bilddimension

Har du en widescreenskärm välj någon av de bilder som är benämnd med "wide". Har du inte en widescreenskärm välj någon av de bilder som inte är benämnd "wide" eller "hdtv". För HDTV (1080p) väljer du så klart den bild som benämns "hdtv".

Klicka här för avancerade instruktioner

Instruktioner för att välja rätt bilddimension

Varje bild finns tillgänglig att ladda ned i sju olika dimensioner. Dessa sju dimensioner är indelade i tre olika bildförhållanden – 4:3, 16:10 samt 16:9. De tre första dimensionerna är i 4:3-format, de tre efterföljande i 16:10-format och sista är i 16:9-format.

För att välja rätt format gäller det alltså känna till formatet på din bildskärm – 4:3, 16:10 eller 16:9. Det är ganska enkelt att räkna ut förhållandet mellan bredd och höjd (exempelvis ger 1920 dividerat med 1200 kvoten 1,6, vilket är detsamma som om du dividerar 16 med 10, då får du också kvoten 1,6).

Om du exempelvis har en bildskärm med upplösningen 1920*1200 pixlar (bildpunkter) så finner du ingen nedladdningsbar bild i denna dimension, men det gör inget. Eftersom du med 1920*1200 pixlar har ett bildformat på 16:10 väljer du en annan bild ovan med samma format. I detta fall den vi benämner  2520*1575 (wide). När du använder denna något större bild (än vad din skärm är) skalas bilden automatiskt ned och ser perfekt ut på din skärm, utan att du ser någon skillnad mot originalet.

Klicka här för enkla instruktioner