Nytillverkade eldrivna Mehari på Rivieran
Vi besöker Mehari-tillverkaren i Cassis på franska medelhavskusten. Här byggs både bensindrivna och eldrivna Mehari för hand, precis som förr.
Här finns inget löpande band. I monteringshallen byggs en bil i taget upp. Innan ”giftermålet” – när motorn monteras i karossen – provkörs de renoverade, tvåcylindriga boxermotorerna på 602 kubik i en testbänk utomhus av motorchefen personligen, monsieur Gilles Jolivet. Hans mätinstrument är framför allt hans goda hörsel.
– När vi har renoverat en motor är den som ny. Då håller den 10 000-15 000 mil utan problem. Mycket beror förstås på hur de körs. Det finns de motorer som går 20 000 mil innan de behöver ses över, berättar Gilles Jolivet.
Totalt är det 50 anställda på företaget. I monteringshallen står en bil i taget i centrum för uppmärksamheten.
– Vi bygger bilarna för hand, på beställning. Varje kund bestämmer hur han vill att den ska vara utrustad, färger och inredning. Ingen bil är den andra lik, berättar Aurelien Masson som guidar Teknikens Värld på den lilla fabriken.
Värt att veta om Mehari
Méhari designades av greve Roland de la Poype, en gammal stridspilot som på 60-talet var chef för franska plastindustrin SEAB.
Produktionen är med andra ord långt ifrån dess glansdagar. Som mest, 1974, byggde Citroën 13 900 Mehari på ett år. I dag tillverkar firman i Cassis 40 helt nytillverkade, eldrivna Mehari per år och färdigställer dessutom ett antal bensindrivna 2CV och Mehari till nyskick.
Företaget bakom den mikroskopiska tillverkningen har det beskrivande namnet ”2CV Mehari Club Cassis”. Det började i början av 1980-talet när tre bröder, Georges, Gilles och Philippe Marques, började renovera och sälja Citroën Mehari. På sätt och vis låg det i blodet, deras far drev en Citroën-återförsäljare.
För att kunna renovera de äldre modellerna och hålla dem vid liv krävdes ibland omfattande reparationer. Verkstaden lärde sig snart att renovera vissa komponenter, och nytillverka vissa delar. Det var hög nivå på produktionen, så hög nivå att Citroën gav entusiasterna i Cassis lov att marknadsföra reservdelarna som originaldelar och förpacka dem i originalkartonger med Citroën-vinklar.
Att Citroën lade ner produktionen av Mehari 1988 kunde ha blivit ett bakslag för renoveringsfirman. I stället blev nedläggningen det stora lyftet.
Tack vare förtroendet Citroën kände för familjeföretaget i Cassis gick man 1998 med på att överlämna tillverkningsverktygen för Mehari-karossen så att Cassis-företaget kunde fortsätta tillverkningen av modellen.
– Tills i dag har vi tillverkat tusentals karosser. Dels för egen produktion av nya Mehari, men också för försäljning till kunder som gör egna renoveringar, berättar Bertrand Bruna, marknadschef för 2CV Mehari Club Cassis.
Historien upprepade sig 2000 när 2CV lades ned, och i dag är det full fart med reservdelstillverkningen. Över 5 000 reservdelsnummer ligger på lager för omedelbar leverans till entusiaster över hela världen.
Det enda som inte nytillverkas är växellåda och motor. Därför har man en motorverkstad i företaget som totalrenoverar befintliga motorer och ger dem ett nytt liv. Men ska vi vara petiga är de bensindrivna modellerna som renoveras inga nya bilar, även om de ser nya ut. De måste nämligen ha ett gammalt chassinummer.
– Det enda som är gammalt på bilarna är registreringsbeviset, kommenterar Bertrand Bruna.
Men det som gör 2CV Mehari Club Cassis speciellt är tillverkningen av fabriksnya, eldrivna Mehari. 2016 tog man nämligen fram en avgasfri Mehari med batteri och elmotor.
Bottenplattan av stål tillverkas helt ny på en verkstad i närheten, och plastkarosserna är nypressade. I Cassis gör man också nya säten och det charmiga tygtaket.
Nu talar vi om en helt nytillverkad modell.
– Bilarna registreras som nya bilar, vi är registrerade som biltillverkare under märket Eden. Vi hinner med ungefär 40 bilar per år, och leveranstiden är omkring ett år, säger Bertrand Bruna.
Elmotorn är på 15 kW. Inte mycket att skryta med, men å andra sidan är prestandan ganska lik originalets. Toppfarten är 80 km/h.
Batteripaketet på 13,5 kWh fyller i princip upp hela lastutrymmet bakom baksätets ryggstöd.
Batteripaketet väger bara 142 kg och tack vare det stannar hela bilens vikt på 590 kilo. Den låga vikten gör att räckvidden är 13 mil en varm dag. Räckvidden är nästan lika lång en kall dag, bilen saknar nämligen värmepaket.
– Vi håller på att ta fram ett nytt effektivare batteripaket och investerar för att öka tillverkningskapaciteten från tre till tio Eden per månad, säger Bertrand Bruna.
I kupén känns i princip allt igen från bensindrivna Mehari med den tvåcylindriga boxermotorn. Bilen är fyrsitsig, försedd med säkerhetsbälten på alla platser. Det somriga tygtaket kan man beställa med valfritt mönster eller enfärgat. Själv tycker jag bilen gör sig bäst med en varm pastellfärg – varför inte den babyblå kulören? – med vita 15 tums fälgar.
Ovanligt nog kan man få den med originalets fyrväxlade manuella låda. Något Cassis-teknikerna förklarar med att man ville göra den så lik originalet som möjligt och framför allt behålla växelkryckan som så karaktäristiskt sticker ut ur instrumentpanelen. Men det går också att få den med automatlåda.
Priset för eldrivna Eden är 35 000 euro, omkring 375 000 kronor, inklusive moms.
– Det är inga problem med att registrera bilen i Sverige. Alla dokument som behövs följer med bilen. Vi säljer till alla länder i EU, säger Aurelien Masson.
Citroën Mehari Eden
Pris: Från i Frankrike 35 000 euro inklusive fransk moms. Helrenoverad bensindriven Mehari 30 000 euro.
Motor: El. 20,4 hk (15 kW), max vridmoment 97 Nm. Batterityp: Litiumjon. 13,5 kWh. Laddtid 3 tim 30 min från vanligt vägguttag. Räckvidd 13 mil.
Kraftöverföring: Motor fram, framhjulsdrift. 4-växlad manuell låda.
Fjädring/hjulställ: Individuell fjädring. Individuell hjulupphängning via längsgående bärarmar som är förbundna med en liggande skruvfjäder på varje sida.
Styrning: Elektrisk servo. Vändcirkel 10,6 meter.
Bromsar: Skivor fram och trummor bak.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd i.u., däck 135/515 ZX.
Mått/vikt (cm/kg): Kaross i ABS-plast. Axelavstånd 237, längd 357, bredd 148, höjd 149, spårvidd f/b 126/126. Markfrigång i. u. Vikt 448 kg, batteri 142 kg. maxlast 0, max släpvagnsvikt 0. Tank 0 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 0 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h i.u., toppfart 80 km/h. Räckvidd 13 mil.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se