Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
roliga_fakta
roliga_fakta
roliga_fakta
roliga_fakta

Provåkning med Ferrari FXX

Första intrycket #198

Wow...alltså...WOW!

Ett tekniskt vidunder

Den som någon gång besökt en F1-tävling och i gryningen hört en F1-motor startas upp känner igen sig.

Så låter det när Ferrari FXX fyras igång.

Det är en ljudsensation man aldrig vänjer sig vid, aldrig slutar att njuta av.

Så är inte FXX så långt borta från en F1-bil med täckta hjul heller. Om vi säger att det är en racersportvagn är vi ännu närmare sanningen. 0–100 km/h går på under tre sekunder, toppfarten är cirka 350 km/h.

Ferrari släpper inte ifrån sig många data gällande FXX, men att chassi och kaross är helt gjutet i kolfiber/kevlar går inte att ta miste på. Hjulupphängningarna är rena racingdito med övre och undre triangellänkar.

Motorn är en uppborrad (6 262 cm3) version av den V12 som sitter i Enzo. Där ger den 660 hk, i FXX ”över” 800 hk vid 8 500 r/min. Den sexväxlade lådan styrs via paddlar bakom ratten och påstås klara av att skifta växlar på mindre än 100 millisekunder vilket är i stort sett lika snabbt som F1-bilarna.

Karossen har mer aerodynamiska hjälpmedel än Enzo, och de är justerbara för att passa olika banor. Ferrari hävdar att FXX generererar 40 procent mer marktryck än Enzo.

De enorma skivbromsarna, som delvis döljs bakom de 19 tum höga fälgarna, är av keramisk modell med betydligt bättre bett än stålskivor.För att Ferrari ska få ut något av de 29 förarna när de rasar runt banorna är bilen försedd med 39 olika mätare som registrerar olika parametrar under körningen.

Köparna/förarna är vad Ferrari kallar för ”Client Test Driver” och sämre titel kan man ju ha.

 

Lustfylld och blixtsnabb

18 miljoner svenska kronor. Det är priset på ”Super-Enzo”, eller Ferrari FXX som den egentligen heter. Av de blott 29 exemplaren finns en i Sverige och Teknikens Värld har provåkt.

Den skånska, nyligen utbyggda, racernbana Sturup Raceway ligger normalt öde en sån här dag, i slutet av november.

Men just idag sjuder det av aktivitet i depån, vädret är på sin allra bästa sida och när klockan visar 10.15 denna lördagmorgon värmer det på rätt gott i solen. Det är ett hundratal människor i depån som alla vankar runt i väntan på något.

Plötsligt slår åskan ner – i form av en rödvit explosion från Maranello i Italien.

Ferrari FXX eller ”Super-Enzo” som den kallas i folkmun.

Detta mina damer och herrar är det första levererade exemplaret i hela världen. En av 29 som kommer att tillverkas. Den presenteras i Sverige. Bara det.

FXX mullrar in i depån, föraren trycker till på gaspedalen och larmet från en parkerad bil utlöses.

Mighty!

I en Ferrari FXX förblir man aldrig anonym, om man nu inte väljer det själv. Ägaren är en norrman som väljer att avvika så fort Teknikens Värld ställer en fråga. Han är inte det minsta intresserad av att figurera i media.

Ett utslag av den nordiska mentaliteten att gärna äga något exklusivt, men inte synas eftersom det skapar avundsjuka? Eller det faktum att han inte har lust att svara på frågan hur in i h-e han kan lägga 18 miljoner kronor på en bil som inte ens går att registrera? Eller den ännu mer givna frågan, vad gör han till vardags som överhuvudtaget har 18 miljoner till övers för en bil?

Vi får inte veta. Och lämnar frågorna därhän.

Vad vi får höra, om än på omväg, är att bilen kördes av sin nye ägare för första gången fem dagar tidigare, på en icke helt obekant testbana vid namn Fiorano. Bilen befanns fungera oklanderligt och sattes omedelbart på en biltransport för destination Testvägen i Malmö. Där huserar den svenske Ferrariagenten Autoropa som har fått äran ett leverera världsdebuten av FXX.

FXX ska inte köpas av samlare, som är vanligt när det gäller exklusiva Ferraribilar. Den säljs till användare, som mer än gärna tar ut dyrgripen för att lägga varv efter varv på en racerbana.

Det gör norrmannen. Några lyckligt utvalda får åka med, däribland vår webbredaktör Daniel Sandberg och hur det såg ut kan ni se om ni klickar längst ner i spalten.

Det är till och med så att bankörning ingår i det facila priset.

Ferrari har bokat in ett antal exklusiva dagar på kända racerbanor där bara de 29 FXX-bilarna är tillåtna att köra. Där kommer företagets egna ingenjörer att finnas på plats för att ställa in bilen exakt för banan.

Eftersom FXX inte får köras på väg, den kommer aldrig att klassas in för det, måste den transporteras till banorna. Det sköter Ferrari om, oavsett om du bor i Norge eller Dubai. Ingår också i priset.

Du, de som köpt bilen i alla fall, kan också välja på att låta den stå kvar hos Ferrari i Maranello och bli ompysslad hela tiden.

Ferrari FXX är helt enkelt en rullande testbänk för vad som ska bli nästa Ferrari Enzo (eller vad den nu kommer att heta) och den ska alltså testas ut av köparna.

18 miljoner är en hisklig massa pengar. Bara för momsdelen av priset får du två Ferrari F430!

Kan en bil verkligen vara värd de pengarna?

Att döma av ägarens breda flin efter varven på Sturup, för att inte tala om de som fick åka med, så är svaret ja.

Sedan ska man ju ha klart för sig att det var många som aldrig fick en Ferrari FXX hur mycket de än bönade, bad eller hotade.

Det sägs att rika oljearaber erbjudit upp till 45 miljoner kronor för att få överta en bil.

FXX kan aldrig bli en förlustaffär, bara en lustfylld sådan.

Film: Ferrari FXX (39 MB)

Film: Ferrari FXX (3MB)