Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ser framåt. Med en tydlig elbilssatsning vill Abarth ta plats i stora Stellantisgruppen.Ser framåt. Med en tydlig elbilssatsning vill Abarth ta plats i stora Stellantisgruppen.Ser framåt. Med en tydlig elbilssatsning vill Abarth ta plats i stora Stellantisgruppen.
Ser framåt. Med en tydlig elbilssatsning vill Abarth ta plats i stora Stellantisgruppen. Foto: Alberto Gandolfo

Provkörning av Abarth 500e

Premium Vi rullar in med Abarth 500e på torget i en liten italiensk by. Två män tittar på oss och den ena kommer snart springande och ropar: ”Va, är det där en elbil, det är inte sant, den låter ju.” Ja, exakt. Abarth 500e låter – och som den låter. Här är bilen som tänker spränga ljudvallen.

Många bilmärken som byggt sin image på prestanda, körglädje och inte minst ett häftigt motorljud funderar som bäst på hur de ska klara omställningen till elbilar. Ett sportigt elbilsljud finns i flera nya eldrivna prestandabilar. Porsche har lagt till en konstgjord växel, BMW presenterar en rad olika ljud där det mest extrema är ett slags rymdskeppsliknande ”swosh” som ökar i intensitet när du gasar mer.

Vi har tidigare i Teknikens Värld skrivit om Hyundai Ioniq 5N som med hjälp av tre olika typer av ljud och konstgjorda växlar försöker hitta känslan från en förbränningsmotor. Nu kommer nästa försök.
När Stellantisgruppen bildades 2021 var det många som befarade att lilla tuffa Abarth skulle försvinna. För visst fanns det tillräckligt mycket annat för vd:n Carlos Tavares att sätta tänderna i.