Provkörning av ABBA:s BMW 633 CSi
Under andra halvan av 1970-talet hade popgruppen Abba sin absoluta storhetstid. Hitlåtarna avlöste varandra och konserterna gick på löpande band. När de inte uppträdde åkte de runt i en BMW 633 CSi – och vi har provkört exakt det exemplaret som de åkte i!
Nu sitter jag här, i bilen som jag uppmärksammade på teknikensvarld. se i januari 2018, när den skulle gå upp på auktion i Paris. ”Har du alltid drömt om att få dela handsvett med Björn Ulvaeus eller om att få dela baksäte med Agnetha Fältskog?”, skrev jag då. Det kan jag väl inte direkt påstå. Att jag har drömt om Björns svett och Agnethas baksäte, alltså. Men lite coolt är det ju faktiskt, det måste jag ändå erkänna – att under en hel dag få krama samma ratt som medlemmarna i Abba.
För övrigt bör man vara försiktig med att blanda ihop bilar och människor. Rattar och baksäten är glasklara begrepp när det handlar om bilar, men när det i sammanhanget också ingår människor kan det bli hemskt feltolkat.
Vi lämnar därför svett- och baksätestankarna och ser i stället vad vi kan leta fram om just den här bilens kändishistorik. För sådan finns, som du vid det här laget kanske har förstått. Chassinummer 4377457 registrerades för första gången i Sverige i slutet på mars 1977. Bilen beställdes av Polar Music, som vid tiden var Abba:s skivbolag. Köpavtalet signerades av både Björn och Benny. Tanken var att bilen skulle användas under gruppens turnéer runt om i Europa. Och så blev det också. I tre år följde den med på alla framgångar, och fick säkert uppleva en hel del motsättningar också.
Någon gång såldes den vidare och först 2008 ska den ha kommit tillbaka till Sverige och tidigare i år gick bilen alltså upp på auktion hos RM Sothebys i Paris. Det vinnande budet blev 34 500 euro, vilket motsvarar ungefär 357 000 kronor. Den nya, lycklige ägaren är BMW-återförsäljaren Autowåx i Karlstad.
LÄS MER: Phil Collins Austin A35 på auktion
Körningen är som att sitta i en smockfull konsertlokal. Svetten rinner och öronen pumpas fulla av popmusik. Luftkonditioneringen sprutar nämligen bara varmluft, dessutom i orimligt överdoserade mängder. Och den nytillverkade radion, som ser gammal ut, är matad med ett USB-minne innehållandes Abba:s största hits. Sa jag att stämningen är på topp?
En hel del verkar ha hänt under de där åren mellan 1980 och 2018. Enligt fordonsregistret är bilen nu inne på sin 24:e ägare och på nätet hittar jag information om en omfattande renovering för några år sedan. Den känns lika välanvänd som den förefaller att vara. Knappen till varningsblinkersen hänger på trekvart och den annars så fina verktygsatsen i bagageluckan är helt tom. Det känns, som sagt, som att bilen har varit med om en del. Det mesta är väl inslitet, utan att vara trasigt. Det fina med äldre BMW-bilar är att de blir trevligare och trevligare ju mer de används. Så länge de inte missköts, vill säga.
BMW:s första 6-Serie, E24, lanserades 1976 och efterträdde vackra E9. Den tidlösa och av många mycket uppskattade designen stod den tidigare Mercedes-anställde designern Paul Bracq för. Den första tiden tillverkades karosserna av Karmann, vilket visade sig vara mycket problematiskt. Dålig passform och tveksam kvalitet gjorde att BMW tog över hela tillverkningsprocessen redan 1977.
Abba-bilens kaross är byggd av Karmann, och det märks faktiskt. Inte bara på metallskylten i dörrkarmen, utan också på den inte så BMW-lika, halvtaffliga känslan i dörrar, handtag och det mesta annat som går att ta i.
LÄS MER: Paul McCartneys buss på auktion
E24 baserades på den då samtida 5-Serien (E12) vilket gör att merparten av mekaniken är den samma. Man kan förenklat säga att E24 är en 5-Serie med coupé-kaross. Utvändigt går detta dock knappt att se – E24 delar mycket tydligare drag med den samtida 7-Serien (E23). Den första 6-serien kom att bli en av BMW:s mest långlivade modeller, men trots detta även en av de ovanligare. På de tolv år som produktionen pågick tillverkades strax över 86 000 exemplar.
Eftersom BMW lanserade en ny 5-Serie 1982 (E28) så fick även 6-serien konstrueras om. De båda 5-serierna E12 och E28 må vara lika varandra på utseendet, men under ytan är de ganska olika bilar. Detta gjorde att 6-serien fick ett helt nytt chassi till 1983 års modell. På pappret är 6-seriebilarna, före och efter ansiktslyftningen 1983, lika. Men det nya chassit var mer vridstyvt och hade bättre geometri i hjulupphängningarna. Framvagnen fick ett bakåtriktat stag för motverka ”dykning” vid inbromsning, och bakvagnen fick sina länkarmar mer uppåtriktade för att minska nigningstendenserna vid hård acceleration.
År 1976 var Abba en av världens mest populära musikgrupper. Med låtar som "Fernando", "Knowing Me, Knowing You", "Money, Money, Money" och ”Dancing Queen” tog de musikvärlden med storm. Den sistnämnda lyckades klättra till förstaplatsen på Billboardlistan i USA våren 1977. Mellan 1974 och 1980 kom gruppen att ha nio singelettor på Englandslistan och en i USA. ABBA var på toppen av sin karriär vid en tid då europeisk popmusik skattades högt i USA.
LÄS MER: Rod Stewarts Miura gick för 10 miljoner
Gruppen var också populär i östra Europa, trots den kommunistiska diktaturen. Abba gästade tv-shower i såväl Polen som Östtyskland. Gruppens första världsturné gick av stapeln samma år som denna bil köptes in. Turnén dokumenterades i långfilmen ”ABBA – The Movie”, som fick biopremiär i december samma år.
Den raka, sexcylindriga motorn är lika förtjusande som jag hade föreställt mig. Sångprestationen över 3 000 varv/min är i klass med både Agnethas och Fridas när de var i sina bästa år. Kanske inte som när de sjöng tillsammans, vilket var en del av det som gav det där typiska Abba-soundet, men näst intill.
Kraften i den 3,2 liter stora motorn är däremot sämre än vad jag trodde. Trots 200 hästkrafter och 290 Nm upplevs den ganska slö. 0-100 km/h ska gå på 7,9 sekunder. Den tiden betvivlar jag starkt att det här exemplaret klarar av att matcha. Men det är klart – 1,6 ton sätter man inte fart på hur lätt som helst.
Sen så är det i och för sig inte det som är grejen med den här bilen, tycker jag. Detta är ingen sportbil, det är en glidare. Styrningen är, på sant BMW-vis, extremt exakt och finkänslig. Det känns som om jag skulle kunna väja mellan gruskornen på vägen, om jag bara såg dem. Bilen styr precis dit jag vill – när jag vill.
LÄS MER: John Lennons Mercedes 230 SL till salu
Växellådan är välanvänd, men den där goa känslan går aldrig ur BMW:s manuella lådor. Ettan och backen är ibland lite svårövertalade, men så fort första växeln har gått i är den där lagom långa knoppen en dröm att vispa runt med.
De första åren fanns 630 CS som enklaste modell, med förgasare, och 633 CSi med insprutning. Vid modellskiftet 1983 blev det lite rörigt i modellfloran. 633 bytte namn och motor till 635. På grund av avgaskrav fick dock vi svenskar nöja oss med samma motorvolym som innan, men med bara 197 hästar. Den 633 CSi som vi kör i dag är alltså både starkare och snabbare än uppdaterade 635 CSi. På hemmamarknaden fick 635:an dock sin riktiga motor på 3,5 liter och 218 hästkrafter.
Rosten tog väldigt hårt redan tidigt på de första E24:orna, som tillverkades av Karmann. I dag tillhör det ovanligheten att man ser en fin 6-serie från första generationen 1976-1982. De senare modellerna har vi däremot faktiskt ganska gott om i Sverige, det finns oftast ett gäng till salu på Blocket. Priserna är lika varierande som skicket.
LÄS MER: Eltons Johns Ferrari Daytona på auktion
Eftersom 6-seriebilarna delar mekanik med flera övriga samtida BMW är tillgången på reservdelar fortfarande god. Värre är det med delar som bara passar 6-serien. Begagnade karossdelar kan vara knepigt att få tag på eftersom rosten ätit upp mycket, och piratdelar existerar knappt till dessa bilar.
Eftersom medlemmarna i Abba hade svårt att förena karriären med privatlivet, upplevde gruppen en hel del slitningar. Kanske försiggick de vildaste diskussionerna, som ledde till att Ulvaeus och Fältskog ansökte om skilsmässa i början av 1979, i just den här bilen. Kanske var det i den här BMW:n som Björn, Benny, Agnetha och Frida för första gången pratade om att ”ta en paus”. Kanske, kanske inte. Abba splittrades 1983, men deras BMW 633 CSi lever än – även om den nu har hunnit bli en gammal man.
Hej gamle man
... handlar om en äldre frälsningssoldat i Västervik. Sången framfördes för första gången i januari 1971, vid Frälsningsarméns riksting i Göteborg. Framträdde gjorde Björn, Benny, Agneta och Frida. De hade precis spelat in sitt första gemensamma album och de hade ännu inte antagit namnet Abba. Det var Björn och Benny som stod för det mesta av sången och Agneta och Frida körade i bakgrunden. Låten blev en del av Abba:s första gemensamma album, ”Ring, ring”, som kom ut 1973. Hej gamle man låg på Svensktoppen i femton veckor.
BMW 633 CSi (1977)
Ursprungligt pris (1977): 122 000 kronor.
Uppskattat pris (2018): Cirka 357 000 kronor.
Motor: Bensin. 6-cylindrig rak fyrtaktsmotor med insprutning. Cylindervolym 3 210 cm3. Max effekt 200 hk (147 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 290 Nm vid 4 250 r/min.
Kraftöverföring: Motorn fram, bakhjulsdrift. 4-växlad manuell låda.
Hjul: Fälg 7,0x15 tum.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 262, längd 480, bredd 170, höjd 136, spårvidd f/b 142/148. Tjänstevikt 1610. Tank 70 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 7,9 s, toppfart 215 km/h.
Bränsleförbrukning: Blandad körning 1,1 l/mil.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se