Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Provkörning av Alfa Romeo Tonale Veloce Plug-In Hybrid Q4

Alfa Romeos vd Jean-Philippe Imparato sticker ut hakan när han visar runt i bilfabriken i Neapel. Det är slut med snacket om dålig kvalitet på italienska bilar. Imparato pekar på raden av testbilar och kommer med en uppmaning:

– Testa den, jämför med de allra bästa och säg vad ni tycker.

Okej då, vi gör väl det.

Ni kanske minns prov­körningen av Alfa Romeo Tonale hybrid i våras och att vi då klagade mycket på en ryckig gång och obalans i växellådan. Därför är det med lite blandade känslor som jag sätter mig tillrätta i laddhybridversionen av samma bil, Tonale Veloce Plug-In Hybrid Q4. Q4 står för fyrhjulsdrift och Alfa Romeo har löst det på enklast möjliga sätt. Bensinmotorn på 1,3 liter och 180 hästkrafter sköter framaxeln medan elmotorn på 122 hästkrafter tar hand om bakaxeln. Elmotorn får kraften från ett litiumjonbatteri på 15,5 kWh vilket räcker till 6,9 WLTP-mil med en då bakhjulsdriven bil. Kör du i stadstrafik ger samma mätmetod en räckvidd på över åtta mil.
Vi känner igen drivlinan från Jeep Compass laddhybrid och motorn är beprövad i koncernen sedan 2016 men Tonale Veloce har begåvats med lite mer effekt.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill