I stort sett såldes bilen bara i Sverige som 1975 års modell. Övriga, något modernare, exemplar har hittat hit som privatimport. Det finns totalt cirka 130 bilar i Sverige. Här en fin en! Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Provkörning av AMC Pacer X

AMC Pacer var bilen som skulle revolutionera den amerikanska bilmarknaden. American Motors Corporation hade stora planer för modellen. Det gick väl sådär…

Planerna var inledningsvis att Pacer skulle få wankelmotor och framhjulsdrift. AMC:s designchef Richard A. Teaque började skissa på bilen 1971 och såg framför sig en framtid där mindre bilar skulle bli populärare.
Det var tänkt att företaget Curtiss-Wright skulle bygga wankelmotorer åt AMC men planerna ändrades och det skulle i stället bli General Motors som levererade motorer, och de skulle även använda dem själva i egna produkter.
1974 skrinlades dock wankelprojektet på grund av för höga utvecklingskostnader, för stor bränsletörst och farhågor för driftsäker­heten. AMC Pacer stod utan motorleverantör.
Det blev ett brutalt uppvaknande och mycket av nytänkandet fick omkullkastas. AMC kastade in sin stora raka sexa i bilen och den blev bakhjulsdriven. Det finns de som tror att framhjulsdrift egentligen aldrig var aktuellt eftersom AMC inte skulle ha råd med den utvecklingen.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill