Provkörning av AMC Pacer X
AMC Pacer var bilen som skulle revolutionera den amerikanska bilmarknaden. American Motors Corporation hade stora planer för modellen. Det gick väl sådär…
Planerna var inledningsvis att Pacer skulle få wankelmotor och framhjulsdrift. AMC:s designchef Richard A. Teaque började skissa på bilen 1971 och såg framför sig en framtid där mindre bilar skulle bli populärare.
Det var tänkt att företaget Curtiss-Wright skulle bygga wankelmotorer åt AMC men planerna ändrades och det skulle i stället bli General Motors som levererade motorer, och de skulle även använda dem själva i egna produkter.
1974 skrinlades dock wankelprojektet på grund av för höga utvecklingskostnader, för stor bränsletörst och farhågor för driftsäkerheten. AMC Pacer stod utan motorleverantör.
Det blev ett brutalt uppvaknande och mycket av nytänkandet fick omkullkastas. AMC kastade in sin stora raka sexa i bilen och den blev bakhjulsdriven. Det finns de som tror att framhjulsdrift egentligen aldrig var aktuellt eftersom AMC inte skulle ha råd med den utvecklingen.
I mars 1975 debuterade Pacer och lanserades som den första stora lilla bilen. Bredden på bilen, 195 cm, var en marknadsföringsstrategi då de amerikanska förarna var vana vid stora fordon och Pacers passagerare fick intrycket att vara i en större bil även om axelavståndet bara är tre centimeter längre än en Volkswagen Polo av i dag!
De höga och stora glasytorna gör att Pacer ser högre ut än vad den är men den mäter faktiskt bara 134 mm och takhöjden bak är inte så imponerande. Det gäller också i högsta grad höjden i bagageutrymmet där den hastigt påkomna bakaxeln stjäl mycket plats.
Hedströms Motor i Uppsala var generalagent för Pacer i Sverige och tog hit ett par hundra bilar 1975. De svenska bilarna som togs hit av Hedströms var unika såtillvida att de hade den större 258-motorn på 4,2 liters cylindervolym men bara 95 hästkrafter. Den motorn introducerades inte på någon annan marknad än i Sverige just 1975. Året efter kom den till USA.
Samtliga bilar som såldes i detta utförande i Sverige kallades Pacer X och hade en utrustningsnivå som var en blandning av sportigare X och lyxigare D/L. Cirka 130 bilar finns kvar i bilregistret och en av de finare är Per-Allan ”Pelle” Åhrbergs exemplar som tillbringar sina dagar i Norrköping.
Än i dag framstår Pacerns linjer som klart futuristiska och den är mycket uppseendeväckande med sin breda bak och de stora glasytorna. 37 procent av Pacerns yta består av glas så varma sommardagar blir det rena drivhuseffekten i kupén. Luftkonditionering, som var extra utrustning, får anses som ett måste.
Just baken jämfördes gärna med dåtidens filmstjärnor, som Brigitte Bardot, och i annonserna bangade inte Chrysler för att låta storstjärtade stjärnor posera bredvid bilen.
Pacer finns bara som tredörrars. Även när den kom som kombi 1977. Dörrarna är gigantiska för enklare insteg och mer så på passagerarsidan, alltså höger dörr. Den är tio cm längre än förardörren för att det ska vara enklare att ta sig till baksätet den vägen.
Den långa raka sexan, bara fyra cylindrar syns i motorrummet, viner igång utan knot och upplevs omedelbart som mycket snäll vad gäller ljudnivån. Den treväxlade automatlådan är också samarbetsvillig och det är bara lite svårt att exakt se vilket läge spaken hamnar i.
Vi susar iväg på östgötaslätten och det är verkligen tal om att susa, så tyst upplevs bilen.
AMC Pacer var en av de första amerikanska bilarna att få kuggstångsstyrning och servokänslan är högst påtaglig. Trots det känns det som att Pacer ligger tungt på vägen och det gör den också. Tjänstevikten är hela 1 610 kilo.
Mycket av det kan förklaras av den stora motorn men också att AMC hade säkerhet som en hög prioritet. Det är bastanta balkar lite överallt, både i stötfångare och dörrar, och då springer vikten iväg.
Det, i samma andetag som man konstaterar att det bara finns 95 hästkrafter, gör att bilen uppfattas som trött samtidigt som bränsletörsten blir svår.
Vid vårt test i Teknikens Värld nummer 17/1975 konstaterades också att accelerationen från 0–110 km/h tog 22,7 sekunder och att bilen vid programstyrd körning motsvarande normal stadskörning ville ha 1,94 liter per mil.
Och det är i stadstrafik bilen trivs allra bäst, inte bara för att den dricker tungt. Att pressa den hårt i kurvor är ingen bra idé då den tunga motorn orsakar kraftig understyrning.
AMC Pacer betraktas i bilhistorien som ett fiasko, men trots det såldes det ganska många de inledande åren. 72 158 exemplar 1975 och 117 244 bilar 1976. Sedan gick det spikrakt nedåt och 1980 blev det sista tillverkningsåret.
Det som skulle ha blivit framtidsvisionen hade då få komponenter som delades med det övriga AMC-programmet och Pacer blev väldigt dyr att tillverka. När sedan bara 1 746 bilar lämnade bandet 1980 var en nedläggning given.
Teknikens Värld var inte speciellt snälla mot Pacer när den testades. Utseendet må vara modernt tyckte testlaget men under skalet ansågs Pacer redan vara gammalmodig.
Till och med jag var för ung för att vara med på den tiden, men efter att nu slutligen fått ratta en Pacer tycker jag nog testlaget var rätt hårda i sin bedömning. Och då har det ändå gått snart 40 år.
För att vara så gammal som årsmodell 1975 tycker jag Pacer känns ganska modern trots allt. Ok, drivlinan är inte rolig på något sätt men i maklig takt och inte på några slingriga landsvägar trivs jag ganska bra.
Min unge kollega, fotografen Glenn Lindberg, gick igång rejält på Pacer och han går i bilköpartankar så en vacker dag kanske det står en Pacer i tidningens garage.
Bilen kostade 35 900 kronor ny i Stockholm 1975. Ett riktigt toppexemplar i dag får du räkna med att lägga upp runt 60 000 kronor för, men det finns betydligt billigare.
Artikeln publicerades ursprungligen i Klassiska Bilar nummer 4/2011.
Mer från Klassiska Bilar läser du här!
AMC Pacer X 1975 (Sverigeversion)
Ursprungligt pris (1975): 39 500 kr.
Uppskattat pris (2011): 60 000 kr för ett toppexemplar.
Motor: Bensin, fyrtakt. Sexcylindrig längsmonterad radmotor, stötstänger. En förgasare. Cylindervolym 4 2325 cm3. Max effekt 95 hk (70 kW) vid 3 050 r/min. Max vridmoment 263 Nm vid 2 000 r/min.
Kraftöverförning: Motorn fram, bakhjulsdrift. 3-växlad automat.
Hjul: Fälg 6 tum. Däck 195/75 14. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 250, längd 435, bredd 195, höjd 134. Tjänstevikt 1 610. Tank 83 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-110 km/h 22,7 s. Toppfart 150 km/h.
Bränsleförbrukning: (Enligt test Teknikens Värld) motsvarande stadskörning 1,94 l/mil.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se