Provkörning av Audi A1 Sportback 40 TFSI
Audis minsta modell har kommit i helt ny tappning och tillför en ny nivå av premium i B-segmentet. Vi provkör och reder ut om A1 tillför mer än så.
Det här är nytt!
Teknik
Med nya A1 tar Audi B-segmentet till en ny nivå av teknik med bland annat skärmlösningar och assistanssystem från
märkets större modeller.
Storlek
A1 har blivit betydligt längre, +56 mm, men höjd och bredd är densamma, det leder till att bagaget nu rymmer 65 fler liter.
LED-strålkastare
A1 har LED-strålkastare som standard.
Fjädringen slår igenom och framhjulen lättar över ett obarmhärtigt tjälskott. Ögonblicket utan styrning flyttar bilen obehagligt nära vägkanten när asfalten böjer åt vänster efter svackan. Provkörningsbilens rallyinspirerade vita fälgar gör sig bra för designen men mer däckprofil hade varit skönt just här när ryggen får ta smällen i stället.
Och helt nya A1 har fler designdrag som förknippas med rally än lackade fälgar. De tre sammanhängande luftintagen som svetsar samman strålkastarna är kanske den största designnyheten. Samma luftintag pryder fronten på märkets superbil, R8, men är hämtade från 80-talet och legendariska Audi Sport Quattro som Stig Blomqvist vann 1984-års världsmästerskap i rally med.
Fler likheter än så med R8 och Sport Quattron är däremot tyvärr svåra att hitta i nya Audi A1. De närmsta släktingarna heter i stället Volkswagen Polo och Seat Ibiza. De tre delar bottenplattan MQB A0 och även om Audin skiljer sig mer från Polo än vad Polo och Ibiza gör sinsemellan är grunden densamma. Men det ska inte Audi skämmas för. Ibiza och Polo sopade nämligen banan i vårt senaste småbilstest med tio deltagare (nummer 10/2018) och kammade hem första och andra platsen. Vinnarmetoden löd hög lägstanivå till ett bra pris. Just det sistnämnda gör Audin svårmotiverad.
Instegsmodellen, 30 TFSI, kostar från 225 900 kr vilket innebär en trepip på en liter med 116 hästkrafter och manuell låda. Framöver kommer dock 25 TFSI som är billigare och svagare. För samma pengar får du exempelvis betydligt större Volkswagen Golf med 115 hk och DSG-låda (227 400 kr). Billigast får du syskonbilarna Seat Ibiza från 139 900 kronor och Polo för 152 900 kronor. Men då bara med 80 respektive 95 hästkrafter.
En liten tröst för Audins höga listpris är en gedigen standardutrustning där man bland annat får klimatanläggning, digitalt mätarkluster, 8,8” infotainmentskärm, LED-strålkastare och parkeringssensorer bak. Men Audi A1 är ändå inte rätt för den som vill ha en prisvärd bil. Det är sällan Audi är det för den delen…
Det kurviga och snabba vägavsnittet som skulle platsa i landets Rally-VM-deltävling blir en perfekt provgrund för den A1 TFSI 40 som jag rattar. Just den modellbeteckningen på bakluckan innebär en tvåliters turbofyra på 200 hästkrafter i bilens andra ände. Tyvärr finns ingen A1 med instegsmotorn 30 TFSI att provköra men mellansteget 35 TFSI finns på plats. Siffrorna innebär 1,5 liters cylindervolym, fyra cylindrar och 150 hästkrafter. 50 hästkrafter färre än 40 TFSI gör en stor skillnad men 35 TFSI är ändå snabb och 150 hästkrafter i en såhär liten bil är mycket. Exemplaret har manuell låda som fungerar klanderfritt, dock kunde lägena varit lite kortare för en sportigare känsla.
Tillbaka i den Turboblå 40 TFSI (ja färgen heter faktiskt så). Vad modellen kostar är inte fastställt i skrivande stund, endast instegsmodellen har blivit prissatt. Vad jag kan fastställa är att den alltjämt känns som en Polo men då med tillägget GTI. De bägge delar den 200 hästkrafter starka motorn vilket låter som ett bra recept för körglädje! Accelerationen är kraftfull, 0-100 km/h anges till 6,5 sekunder och den standardutrustade dubbelkopplingslådan med sex steg är med på noterna och levererar växlar snabbt utan tveksamhet.
40 TFSI kommuniceras inte som en prestandamodell trots sitt höga effektuttag. Enligt rykten sägs det heller inte komma någon värre version då produktionskostnaderna skulle bli för höga. Vänta med andra ord inte på någon ny S1, om vi nu ska tro på uttalanden som hörts från Audis kommunikationschef Peter Oberndorfer.
Den trafikfria vägen leder mig fram till en rondell av det mindre slaget. Den smutsiga vägen är halare än väntat och trots min rimliga hastighet glider rumpan ut på ett lekfullt vis. Men det är det roligaste som händer bakom ratten i A1:an. Den är, likt Polo GTI, lite för säker och lite för odramatisk för att bjuda på någon riktig underhållning.
Motorljudet känns påklistrat och karaktären i tvåliters
turbofyran är linjär utan någon riktig spets. Visst är styrningen bra men i en såhär liten bil ska underbara vägar som dessa vara ännu roligare! Nu är det här som sagt ingen utpräglad sportversion men det vore fånigt att förbise likheten med Polo GTI. Skillnaden mellan A1 40 TFSI och Polo GTI upplevs lika stor som skillnaden mellan standardversionerna. Mer om det efter att jag fått ge Polo GTI:s ”överman” Ford Fiesta ST lite strålkastarljus. För den som vill ha en riktigt rolig bil är Fiesta ST klart mer underhållande än både Polo GTI och Audi A1 40 TFSI.
Det är inte klassen roligaste bil, men tillför helt nya Audi A1 något annat? Bakom ratten är det här klassens klart trevligaste bil. Och det är egentligen det som Audi A1 tillför - en injektion av premium. I centrum står den centralt placerade 8,8-tums infotainmentskärmen (10,1-tum finns som tillval). Skärmen är tagen från storkombin A6, här saknas dock den nedre skärmen som A6:an har där bland annat bilens klimat styrs. Klimatet styrs i stället med hederliga vred i A1. På gott och ont är skärmen placerad högre upp vilket gör det lättare att hålla koll på vägen men möjligheten att stödja handleden på växelväljaren är borta. Växelväljaren är inte den platta och nätta sorten som bland andra A6 har, här är det i stället en stor spak vilket är en klart otidsenlig detalj.
Mätarklustret är digitalt som standard men Audi vill ha 1 800 kr extra för att ”låsa upp” fler inställningsmöjligheter och fler vyer. Hela skärmlösningen gör att A1 känns väldigt fräsch och modern, här har det inte sparats på krutet bara för att A1 är en ”billig” modell. För ytterligare 1 900 kronor får man färgglada dekortillägg runt mätarkluster, växelväljare och i handtag som gör interiören än mer hemtrevlig.
I senaste småbilstestet kunde vi konstatera att komfortnivån i klassen har höjts, både sett till stolskomfort, ljudnivå och köregenskaper. Och A1 är inget undantag även om provkörningsbilen går åt det sportigare hållet med en något fast fjädring. Men om komforten är klassledande (vilket den borde vara då den är dyrast i klassen) kan jag inte uttala mig om utan att göra en direkt jämförelse hemma på svenska vägar. Den påtagliga skillnaden mellan VW Polo, Seat Ibiza och Audi A1 är just det jag varit inne på. Polo och Ibiza är väldigt bra, logiska och praktiska. Men de saknar det extra, roliga och lyxiga som Audi A1 har. Det gör inte bara A1 trevligare än syskonen utan till den klart trevligaste bilen i klassen. Men hur man än ser på saken är ”lill-Audin” knappast prisvärd.
Audi Sport Quattro
De tre luftintagen mellan strålkastarna hos A1 sägs vara hämtade från Audi Sport Quattro. Modellen som Stig Blomqvist och Audi vann världsmästerskapen med i rally 1984 under den legendariska Grupp B-eran. Reglementsenligt byggdes rallybilen på en gatlegal bil men med kaross i kolfiber och kevlar, med en 320 mm kortare hjulbas och brantare vinklad vindruta var ombyggnationen omfattande.
Audi vann märkesmästerskapet 1982 (och senare 83-års förartitel) vilket var första året för Grupp B-reglementet som bara härjade under fem säsonger. Den stora anledningen till att Audi vann två förartitlar och två fabrikstitlar under tre år var att de var först med att tävla med fyrhjulsdrift.
Säsongerna 1985-86 vann Peugeot med sin 205 T16 innan FIA valde att sätta stopp för reglementet då det var för farligt. Sista säsong blev 1987, för att sedan övergå till banracing där de tävlar framgångsrikt än idag.
Audi A1 Sportback 40 TFSI
Pris
225 900, säljs nu (30 TFSI).
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 11,7:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 200 hk (147 kW) vid 4 400-6 000 r/min, max vridmoment 320 Nm vid 1 500-4 400 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak Torsionsaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,5 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 215/45 R17. Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 256, längd 403, bredd 174, höjd 143, spårvidd f/b 152/150. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 335, maxlast 440, max släpvagnsvikt 0. Tank 40 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 335-1 090 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 6,5 s, toppfart 235 km/h. Bränsleförbrukning (NEDC): Stad 0,82 l/mil, landsväg 0,47 l/mil, blandad körning 0,60 l/mil. CO2 136 g/km.
Bränsleförbrukning (WLTP)
Ingen uppgift.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.
Skatt
3 722 kronor per år de första tre åren därefter 910 kronor per år.
Rivaler
Volkswagen Polo GTI DSG
Polo blir dyr i GTI-utförandet. En mer uttalad sportmodell än både Audi och Mini men det betyder inte att man har roligare bakom ratten.
Pris: 255 400 kronor.
Mini Cooper S 5-door
Med 192 hk under huven och en längd på 401 cm blir femdörrars-Mini en direkt konkurrent. Mer karaktär än Audi men inte lika modern.
Pris: 256 500 kronor
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se