Bentayga kommer som V8 och senare även som V6 Hybrid. 6,0 W12 kommer inte till Europa. Foto: Patrik Lindgren

Provkörning av Bentley Bentayga V8

Efter mer än 20 000 tillverkade Bentayga kommer suvmodellen från engelska Crewe i en starkt reviderad version med en ovanligt kraftfull facelift. Designen har betydligt mer framåtanda i stort som smått, något som stämmer bättre överens med typen av bil. vi provkör i snålaste Småland!

Lite från ovan. Inte så lite heller. Så känns det att flyta, flyga, över och förbi sina medtrafikanter. Eller är det mottrafikanter? Inte en enda gång under vår provkörningsvecka runtom i Sverige ser vi någon annan Bentley att tjena på. Frågan är om vi verkligen skulle heja tillbaka, en lite fisförnäm blick bort mot fjärran stämmer antagligen bättre. Så känns det i alla fall uppflugen i senaste nya Bentley Bentayga.

Det här är nytt

Design

Front, bakparti, lyktor, fälgar, färger – det mesta ger Bentayga betydligt mer uppdaterad look.

Infotainment

Ny 10,9-tums infopekskärm med delvis nytt gränssnitt.

Benutrymme

Gott om plats bak, benutrymmet har ökat med hela tio centimeter.

Hybrid

Kommer med laddhybridsteknik, baserad på V6-motor. Debut nästa år.

Det första som möter en är det helt nya trynet, Bentayga har anpassats till formspråket hos nyheterna Flying Spur och Continental GT. Grillen och lamporna sitter högre upp vilket ger ett mycket mer imposant uttryck. Samtidigt har spårvidden breddats för fetare look och bättre väghållning. Bredvid den utgående versionen ser 4,0 V8-nykomlingen resligare och modernare ut. Lite som en häst med rejäl stamtavla bredvid en inte lika renhårig krake. Designteamet har verkligen lyckats trolla med linjespelet. Bakpartiet har genomgått liknande förvandling, men delningslinjer och bakluckans öppning snackar lite för mycket Audi Q7 även om de ovalformade liggande baklamporna försöker kamouflera och prata engelska med finaste accent. Ibland går det inte att ljuga om sitt ursprung.

1 AV 3
Foto: Patrik Lindgren
2 AV 3
Foto: Patrik Lindgren
3 AV 3
Foto: Patrik Lindgren

För så är det alltjämt. Bentayga baseras på Volkswagenkoncernens bredtäckande plattformsarkitektur MLB Evo (Modularer Längsbaukasten) som alla stora modeller inom VAG-sfären bygger på – inklusive Volkswagen Touareg.

Även interiört har de brittiska magikerna varit framme. Urgröpta bakpartier på de främre stolsryggarna och nya lutningsvinklar på ryggstödet i baksätet har vunnit tio viktiga sittcentimeter – nu går det an att chaufförköras i Bentayga. Liksom tidigare går det att få baksätet som två separata fåtöljer så att jätte-Bentleyn blir komfortabelt 2+2-sitsig, eller fullt ut familjevänlig med sju sittplatser och upp/nedfällbar reservbänk för barn i bagageutrymmet. Provbilen är mer ”ordinär” med tresitssoffa där bak, måtten är rejäla och givetvis går det att sitta tre vuxna även om vi knappast tror att någon tränger ihop sig i en Bentayga för kommande fjällresor. Mellan framstolarna finns en fem tums pekskärm som går att koppla loss från sin position, perfekt för små barn eller andra passagerare där bak att sysselsätta sig med. Bland annat har de egen hastighetsmätare!

1 AV 2
Lampdesignen bak har hämtat inspirationen från den mer linjeslanka Continental GT GTC.
Foto: Patrik Lindgren
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren

Under den nypressade huven återfinns samma fyraliters vinkelåtta som tidigare, beteckning Bentley/VAG EA825 med dubbla twinscroll-turboaggregat skjuter ur sig 550 hästkrafter och 770 newtonmeter. Acceleration 0-100 km/h klaras av på sportbilsraska 4,5 sekunder och toppfarten är 290 km/h, om någon bryr sig. ”Tillräckligt” räcker nämligen. Snart kommer Hybrid-versionen som baseras på V6-laddhybrid, som förmodligen också är fullt ut tillräcklig prestandamässigt och även lite mer politisk korrekt. För den som blankröstar kommer även en Speed-version med 6,0 W12 TSI-maskin på 635 hästkrafter, toppfart på 306 km/h och som sprintar 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Mer än tillräckligt snabb.

1 AV 4
Hans Hedberg bakom ratten på uppdaterade Bentayga.
Foto: Patrik Lindgren
2 AV 4
Sportig ratt och rejäl växelspak uppfattas konservativt. Helt ny info displayenhet.
Foto: Patrik Lindgren
3 AV 4
Välj hur du vill uppleva din Bentayga, lägen för drivlina och chassi erbjuder ovanligt stor valfrihet.
Foto: Patrik Lindgren
4 AV 4
Varje liten del av inredningen har klätts med läder eller kolfiber (alternativt trä). Ett sätt att ge lyx.
Foto: Patrik Lindgren

Korrekt prisbild för nya Bentayga 4,0 V8 är 2 085 000 kronor men när vi lusläser utrustningslistan som följer med provkörningsexemplaret som vi förirrat oss till snålaste Småland med slutar inte pundtecknen snurra förrän norr om 2,9 miljoner kronor! Upplysningsvis finns det säkert ytterligare en halvmiljon kronor att ”lasta” på för den som önskar, har råd och anser detta vara tvunget. Alla vi andra sitter mer än nöjda.

Det omarbetade chassit med bland annat breddad spårvidd ger sig till känna på det västgötska spindelnätet av småvägar strax väster om Vättern. Dödvikt på 2,5 ton gör att man gärna helst inte genar över de smalaste och snårigaste vägpartierna men Bentayga mår bra när man får lite flyt i körningen. Det gäller dock att inte bromsa på sig så att man tvingas till att gödsla på med mer bensin och tung gasfot. Det går att åka riktigt fort med Bentayga, det gemensamma ursprunget med bland annat Porsche Cayenne märks. Permanent fyrhjulsdrift av Torsen-typ med 40/60-split drivning fram/bak ger tryggt neutralt uppträdande och ZF-automatlådans olika lägen har brett spann, från eco-körning via komfort till mer sportig körning. Över huvud taget är anpassningsbarheten hos drivlina och chassi väl tillgodosedd med stora ytterligheter.

1 AV 5
Hedberg vänder ryggen åt det nya skådebrödet från Crewe. Till råga på allt har han parkerat helt snett.
Foto: Patrik Lindgren
2 AV 5
Ljudisolering i kviltat utförande påminner om inredningen med samma vaddstickningsteknik.
Foto: Patrik Lindgren
3 AV 5
Under plastsjoket ruvar fyraliters V8-motor, dubbla twinscroll-turbo pumpar ut hela 550 hk.
Foto: Patrik Lindgren
4 AV 5
Foto: Patrik Lindgren
5 AV 5
Omsorg om detaljer hör till bilmärket Bentley. Tändningsnyckelklumpen är blytung och solid.
Foto: Patrik Lindgren

När flugskitarna börjar gro igen vindrutan uppskattas nya ”jet-wash”-rengöringen.

22 stycken uppvärmda sprutmunstycken applicerar spolarvätskan på rutan dikt an från torkararmarna. Också en sorts lyx.

Konkurrensen till Bentayga utgörs fortfarande alltjämt av ”intern” VAG-kusinrivalitet från bland annat Audi Q7 och Porsche Cayenne – lika brittiska Rolls-Royce Cullinan är en halv storlek större och minst 1-1,5 miljon kronor dyrare.

Har man råd att elda för kråkor, kasta pengar i sjön och vaska skumpa har man antagligen inget emot det estimerade värdeminskningstappet hos Bentayga, det ingår i ägarbilden av en ny Bentley liksom en välskräddad ytterrock.

Bentley Bentayga V8

Pris: 2 085 000 kronor.

Motor: Bensin. Längsmonterad 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank, 4 ventiler per cylinder. Dubbelturbo. Kamkedja. Kompression 10,1:1. Borrning/slag 86/86, cylindervolym 3 996 cm3. Max effekt 550 hk (404 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 770 Nm mellan 1 960-4 500 r/min.

Kraftöverföring: Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad dubbelkopplingslåda.

Fjädring/hjulställ: Luftfjädring. Aktiv krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

Styrning: Elektrisk servo. Vändcirkel 12,4 meter.

Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 9 tum, däck 285/40 ZR22.

Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 267, längd 513, bredd 200, höjd 174, spårvidd f/b 169/171. Markfrigång 17,5-25,0. Tjänstevikt ca. 2 490, maxlast ca 760, max släpvagnsvikt 3 500. Tank 85 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 484-1 774 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 4,5 s, toppfart 290 km/h.

Bränsleförbrukning (WLTP): Låg 1,91 l/mil, extra hög 1,28 l/mil, hög 1,12 l/mil, medium 1,31 l/mil, blandad körning 1,33 l/mil. CO2 302 g/km.

Garantier: Nybil 3 år.

Skatt: 21 384 kronor per år de första tre åren.

Rivaler

Lamborghini Urus
På andra änden av den stora suvmatrisen inom VW-sfären finns den italienska supersportstadsjeepen från Sant'Agata.
Pris: Cirka 2 500 000 kronor.

Range Rover LWB SV Autobiography
Tar man Land Rovers lyxmodell ”Extra Allt” innebär det förlängt axelavstånd, kompressor-V8 på 565 hk och lyx i överdåd. Samtidigt dubblas priset! Allround-approachen hos Range Rovers Finest gör att vi hellre väljer den före Bentayga.
Pris: 2 540 800 kronor.