Provkörning av Bentley Flying Spur Speed
Bentley förnyar Flying Spur inför 2009. Ny front, mer hästkrafter, nytt chassi. Teknikens Värld provar härligheten under en lantlig tur i Massachusetts, USA.
Första intrycket #400
En väldans trevlig bil. Rymligt baksäte och bra utrustning. Skulle kunna tänka mig att behålla den.
Onsdag, klockan 18.45, Boston Harbor Hotel, Presidential room
I hissen har jag sällskap av två kvinnor i högklackat och eleganta aftonklänningar. De är från Ukraina. ”Det är första gången vi är på en bilvisning” säger Tatjana. Något får mig att misstänka att det här inte blir en vanlig bilprovning.
I presidentsviten får vi ett glas bubbel i handen och sedan börjar den tekniska presentationen. Steve Sells, ingenjör från England, presenterar den nya bilradion från Naim.
Jag börjar ana att de stora tekniska landvinningarna inte kommer med 2009 års modell.
Men det är roligt att lyssna till Steve Sells. En äkta stereonörd, blek som en brieost, med ett brinnande intresse för det Perfekta Ljudet.
Steve plockar fram kretskort, högtalare och slutsteg som skickas runt bland journalisterna. Prylarna skickas snabbt vidare. Vi är ju bildårar, inte audiofiler. Men Naim är tydligen något i särklass. Förstärkaren i nya Flying Spur är bilvärldens starkaste med sina 1 100 watt.
Vi avrundar seansen med att lyssna till några utvalda stycken på deras demonstrationsanläggning. Till min förvåning dundrar ”O helga natt” – kan det vara med Birgit Nilsson? – ur högtalarna. Livet är fullt av överraskningar.
Jag tar hissen ner till mitt rum på åttonde våningen. Ukrainskan Tatjana önskar godnatt och hennes kollega Anzhelika, som inte talar ett ord engelska, utrycker samma sak med diverse kroppsrörelser. Jag gestikulerar tillbaka, uppmjukad av champagnen.
Torsdag, klockan 7.45, utanför hotellet
Åtta Bentley Flying Spur uppställda i en vacker halvmåneform är en mäktig syn. Det är inte bara ljudsystemet som är nytt. Öppningen under kylaren har också fått ny design.
Men den största nyheten är prestandaversionen Flying Spur Speed. Den har fått samma effektökning som Continental GT Speed. 610 hästkrafter under huven, 0–100 km/h på 4,8 sekunder och 322 km/h i toppfart i stället för 312 km/h. Äntligen. Jag har alltid tyckt att det saknas lite kräm just runt 300 knyck.
Richard Scott är ansvarig för provkörningen och håller det vanliga förmaningstalet innan vi kör i väg. Håll fartgränserna, kör försiktigt, blablabla. Men herregud, ska vi provsmaka 610 hästkrafter eller inte?
Första testbilen blir en guldfärgad sak med saffansfärgat läder med turkos kederlister. Basmodellen kostar 1 760 000 kronor. Testbilen har dessutom tillval för 385 000 kronor. Till exempel brickbord i trä med infällda speglar för 24 000 kronor.
Dyrt, men allt är relativt. När Teknikens Värld jämförde Flying Spur med Volkswagen Phaeton vann den dyrare Bentleyn ekonomironden tack vare bättre andrahandsvärde. För övrigt lär inte värdeminskningen vara ett problem för kundkretsen.
Innan vi släpps i väg beordrar Richard Scott en ”cockpit drill”. Jag tittar efter officerare med khakiuniform och visselpipa, men till min besvikelse är det bara en vanlig bilsäljare som förklarar hur den adaptiva farthållaren fungerar.
Så är det äntligen dags. Jag glider i väg i Bostontrafiken och tar sikte västerut. Den 5,29 meter långa bilen är inte den mest citysmidiga, men amerikanska gator är anpassade för bilar i storlek XL. Någon vidare sikt bakåt är det dock inte.
Jag får sällskap av en dansk kollega, Christian Frost, och Bentleys utvecklingschef, Brian Gush. Han säger att de har jobbat mycket med att få ner ljudnivån.
– Från början har vi haft dubbla rutor, och nu har vi dessutom en extra bullerdämpande folie mellan rutorna. Under bilen och i hjulhusen har vi monterat en kraftigt ljuddämpande matta.
Jag undrar om förändringarna ska komma på Volkswagen Phaeton.
– Vi gör vad vi tycker behövs. Bentley tillverkar 10 000 bilar per år. Hur många Phaeton som görs vet jag inte men det är betydligt färre. De får anpassa sig, säger Brian.
Christian Frost och jag struntar i att läsa kartan och hakar i stället på framförvarande Bentley. Tyvärr bryr sig inte heller de om kartan.
Det blir åtskilliga karavanvändningar innan vi kommer till första fikastoppet på det lilla haket Country Mischief i byn Templeton.
Färden fortsätter. Den guldfärgade bilen är den ”klena” versionen med 560 hästkrafter. Bilen går tyst och mjukt på nyutvecklade Pirellidäck.
– Vi jobbade länge med punkteringsfria däck, men de höll inte måttet. De är för bullriga och obekväma, säger Brian Gush.
Klockan 13.00, The Deerfield Inn
Dags för lunch i historiska omgivningar. I Deerfield slog sig britter ner redan 1669. Men 1704 överfölls byn av fransmän och lejda indianer. Bland annat prästen och hans familj togs som krigsfångar. Ett år senare släpptes prästen men hans dotter Eunice gifte sig med en indian och blev kvar. Tala om Stockholmsyndrom!
Vid bordet sitter Stuart McCullough, marknadsdirektör på Bentley. Han konstaterar att marknaden blir tuffare 2010.
– Vi tror att försäljningen minskar från 10 000 bilar till 9 000. Orsaken är fastighetskrisen och den oroliga ekonomin i USA, som är vår absolut viktigaste marknad. Våra kunder har råd men är försiktiga, säger han.
Klockan 13.45, Flying Spur Speed
Dags att äntra en Speed, prestandaversionen på 610 hästkrafter, sänkt tio millimeter och försedd med 20 tum stora fälgar. Styrningen är också mer direkt, med annan styrservo och nya bussningar. Dessutom låter den helt annorlunda. Det bluddrar mer vid gaspådrag, låter som en stor amerikansk V8:a.
– Vi har minskat diametern på dämpningsröret mellan avgasrören. Det ger ett helt nytt ljud, förklarar Brian Gush.
Ljudet förstärks när jag väljer sportläget på automatlådan.
När vägen rätar ut sig framför mig attackerar jag med full gas. Det är svårt att känna skillnaden mellan 560 och 610 hästkrafter. Ändå beräknas mer än hälften av kunderna betala 236 000 kronor extra för att få Speed-effekten. Kanske vill de väldigt gärna ha modellens sportiga rutmönster i skinnklädseln och pedalerna med sportmönster?
Jag får en försmak av hur det är att äga en Bentley. En bil med två unga damer kör upp intill Bentleyn, hissar ned sidorutan och vrålar till oss:
– You are so sexy in that car!
I vår bil startar en vild diskussion. Christian Frost menar att de naturligtvis avsåg miljonären i baksätet – honom själv – medan jag är säker på att de menade den stilige föraren.
Klockan 15.30, glasspaus
En glass svalkar av de upphettade känslorna. Nu förstår jag hur det är att vara en Bentley Boy. Klart att kunderna strömmar till! För Flying Spur är faktiskt en säljsuccé, om än i relativa termer. Om marknaden definieras som 12-cylindriga, fyrdörrarslimousiner har Flying Spur 39 procent av marknaden.
Sista biten går på köig motorväg. Jag provar ACC, Adaptive Cruise Control, som gör att bilen automatiskt bromsar in eller gasar, beroende på avståndet till bilen framför. Tanken är väl att det ska vara avstressande i köer. I verkligheten framkallar systemet en hjärtinfarkt. Speciellt om bilen man kör kostar två miljoner kronor.
Jag slår på den röststyrda audiokontrollen.
– ACC är skit, säger jag.
– Pardon? svarar rösten i Flying Spur, både belevat och förvånat.
Klockan 19.00, Boston Harbor Hotel
Skolavslutning i hotellträdgården med champagne och mer teknik och marknadsföring.
Engelsmännen berättar stolt om hur Flying Spur skapade ett nytt segment. Dyrare och finare än vanliga Mercedes S-klass, billigare än Rolls och Maybach.
Produktfördelen stavas exklusivitet. Mercedes S600 ser likadan ut som S350 och har redan vid andra ägarbytet förpassats från à la carten på Operakällaren till korvmenyn på Ikea. Det händer inte en Flying Spur. Frågan är hur framgångsrika Bentley kan bli utan att varumärket urholkas.
– Vårt mått på exklusivitet är hur ofta man ser en Bentley i trafik. Förr såg en engelsman en Bentley en gång i månaden. Sedan lanserades Continental GT och nu ser man en Bentley en gång per vecka i England. Vi tror att gränsen går någonstans där, säger Brian Gush.
Det är ungefär lika ofta som jag får syn på en Trabant, men det är kanske inte samma sak.
Bentley Flying Spur Speed
Pris
Ca 1 996 000 kronor.
Motor
12-cyl längdmonterad W-motor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,0. Borrning/slag 84,0/90,2 mm, cylindervolym 5 998 cm3. Max effekt 610 hk (449 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 750 Nm vid 1 750 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Luftfjädring och krängningshämmare. Multilänkupphängning fram och bak.
Styrning
Hastighetsberoende hydraulisk servo. Kuggstång. Vändcirkel 11,8 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsytem.
Hjul
Fälg 9,5 tum, däck 275/35-20.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 306, längd 529, bredd 212 (inkl backspeglar), höjd 146, spårvidd f/b 162/161. Tjänstevikt ca 2 475. Tank 90 liter.
Fartresurser*
Toppfart 322 km/h. Acceleration 0–100 km/h 4,8 s.
Bränsleförbrukning*/miljö
Stad 2,53, landsväg 1,16, blandad körning 1,66 l/mil. CO2 396.
Skatt
Ca 4 800 kronor.
* Enligt tillverkaren.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se